Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka z załadunkiem od góry jaka ? do 2000 zł ?

maryjann 29 Jan 2018 03:18 789 7
    maryjann
    Level 14  
    Szukam pralki jak na razie znalazłem model Electrolux EWT11366HGW. co wy na to ?
    rb401
    Level 38  
    maryjann wrote:
    Szukam pralki jak na razie znalazłem model Electrolux EWT11366HGW. co wy na to ?

Za duży plus uważam to że pojemnik na proszek jest bardzo łatwo rozbieralny do czyszczenia. Szczególnie po doświadczeniach z pralkami innych producentów gdzie ten pojemnik jest na klapie i jest nierozbieralny a po czasie z resztek proszku wyrasta grzyb nie do ruszenia.
    Maksymalne obroty wirowania są aż czasem za duże, bo ładnie wyciśnie ale pogniecie.
    Funkcja "parowa" osobiście mnie zawiodła. Nie używam.
    Tak że doświadczenia jak najbardziej ok, żadnych kłopotów.
    baconp
    Level 14  
    Miałem kiedyś ładowaną od góry i nigdy więcej. Marka Haier. W połowie prania potrafiła się zatrzymać bo jej za ciężko, i weż teraz z wodą obróć beben aby go otworzyć skoro wszystko jest śliskie od proszku.
    Cokolwiek ładowane od przodu nawet wąskie 3,5kg ale od przodu.
    rb401
    Level 38  
    cakp wrote:
    Miałem kiedyś ładowaną od góry i nigdy więcej. Marka Haier. W połowie prania potrafiła się zatrzymać bo jej za ciężko, i weż teraz z wodą obróć beben aby go otworzyć skoro wszystko jest śliskie od proszku.

No ale to nie problem wariantu pralki czy od góry czy z przodu, ale ewidentnie tylko kwestia konkretnego typu, czy wadliwego egzemplarza.
    Miałem długie doświadczenia z pralkami od góry i akurat to co u Ciebie się nie zdarzało. Zraziłeś się niepotrzebnie.
    maryjann
    Level 14  
    Ja nie mogę mieć od przodu bo mam miejsce na 54 cm tylko a każda jest przeważnie na 60cm. Bardzo bym chciał mieć 60cm bo bym kupił pralko-suszarkę
    rb401
    Level 38  
    maryjann wrote:
    Ja nie mogę mieć od przodu bo mam miejsce na 54 cm tylko a każda jest przeważnie na 60cm.

Ale też nie widzę osobiście żadnych specjalnych plusów pralki od przodu aby się na taką upierać. Może po za tym że na takiej od przodu, może cały czas coś leżeć, a taką od góry do prania trzeba "odgruzować".
    maryjann
    Level 14  
    A więc jak coś to ten model brać ?
    baconp
    Level 14  
    W ładowanej od góry denerwowało mnie nurkowanie do dna bębna po mniejsze rzeczy, skarpetki bielizna. Trudniej było tez wyciągać np gruby koc po praniu lub pościel polarową, to można było nazwać wyciąganiem na siłę gdyż był mniejszy otwór w tej pralce . W ładowanej od przodu mam większe wejście i gumowe obrzeża, nie zachaczę o metalowe zapięcie otwartego bębna i niechcący nie uszkodze nic. Tak na prawdę zależy co pierzesz. No i jak mówisz na ładowanej od góry nic sobie nie ustawisz.
    Co do zatrzymania bębna Haier miał już parę ładnych lat i być może to był już jego koniec. W sumie woleliśmy pralkę ładowaną od góry zamienić na ładowaną od przodu i postawić już w kuchni. No ale jak komu wygodnie i jak ma miejsce.
    https://www.euro.com.pl/pralki/candy-aqua-1042d1.bhtml
    Tak na szybko znalazłem niby 51 cm szerokości ale niestety ma 4kg

O pralko suszarkach są wątki na elektrodzie. Ja zdecydowałem się na oddzielną suszarkę do pralki i nie żałuję.

W twoim electroluxie jestem ciekaw funkcji parowej, nie wiem jak to wygląda z doświadczenia.
    Jeśli planujesz kiedyś zakup suszarki bębnowej wybierz pralkę z obrotami 1200 lub wyżej wtedy się opłaci. Pranie po takich obrotach wygląda jakbyś psu z pyska wyciągnął więc z praktyki używałem 800 , mniej zagnieceń do prasowania.