Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Perfecta 32 WRL + Paradox NV5 podłączenie 2EOL/NC

iosonobello 29 Jan 2018 03:47 5337 3
Optex
    iosonobello
    Level 9  
    Dzień dobry,

Mamy w domu od 20 lat system alarmowy Paradox Esprit. Ostatnimi czasy zechcieliśmy podnieść lekko poziom bezpieczeństwa i rozszerzyć system o czujki otwarcia okien oraz ich zbicia. Z racji, że Esprit to dinozaur i nic z nim już raczej nie zagra, a nawet jeśli coś by zagrało, po tylu latach pracy dla elektroniki należą się ukłony i trzeba ją wysłać na emeryturę, oraz z racji, że dom jest po generalnym remoncie w zeszłym roku, wybór padł na system hybrydowy Satel Perfecta 32 WRL. Dotychczas Esprit obsługiwał 8 czujek PIR przewodowo. W nowym systemie chcę wykorzystać istniejące okablowanie do czujek ruchowych + dodać bezprzewodowe czujki otwarcia ukradzione z Micry MMD-300 oraz akustyczne MGD-300.
    Zainstalowałem już prawie wszystko, dodałem z powodzeniem wszystkie czujki bezprzewodowe w Perfecta Soft, zaprogramowałem strefy itd. i nadszedł czas na montaż i podłączenie czujek ruchowych. Czujki ruchowe to Paradoxy NV5.
    1. Czy moja propozycja podłączenia 2EOL/NC na schemacie jest prawidłowa? Czy w ten sposób mogę mieć w systemie 8 czujek?
    2. W Perfecta Soft jest możliwość ustawienia czułości czujki, domyślnie jest 320ms. Jak to ustawić najlepiej? Jaka będzie praktyczna różnica między 200ms a 1000ms? Czy czujka NV5 w ogóle odczyta to ustawienie czy będzie pracować ze swoją własną czułością?

Dziękuję i Pozdrawiam :)Satel Perfecta 32 WRL + Paradox NV5 podłączenie 2EOL/NCSatel Perfecta 32 WRL + Paradox NV5 podłączenie 2EOL/NCSatel Perfecta 32 WRL + Paradox NV5 podłączenie 2EOL/NC
  • Optex
    Zbych034
    Level 39  
    Ręce opadają :cry:
    Czujka 2EOL daje więcej informacji bez dodatkowego okablowania (informacja o sabotażu) a pracuje jak czujka EOl (kontrola ciągłości obwodu).
    Sabotażu możesz nie podłączać nikt nie zmusi ale pomyśl po co on jest.
    Cza1s naruszenia określa sposób reakcji centralki a nie czujki.
    I moze lepiej zostaw starą centralkę bo ona działała a nowa po montażu nie musi.
  • Optex
    iosonobello
    Level 9  
    Dziękuję Panie Zbyszku za życzliwość i rzeczową odpowiedź na postawione pytania. Miłego dnia życzę.
    Zbych034
    Level 39  
    Czujka 2EOL/NC rozrysowana jest prawidłowo, jest to zresztą w instrukcji.

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    Centrala alarmowa Satel Perfecta, konfiguracja - wybrane zagadnienia Zbiór tematów
    Wyjścia (programowalne i nie tylko) central alarmowych
    Jak działają wyjścia alarmowe centrali
    Podłączenie dowolnej czujki do dowolnej centrali alarmowej - poradnik
    Jak podłączyć sygnalizator do centrali alarmowej - poradnik

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne