Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie Unifon Wekta TK6 5 żył - brak wywołania

maryniec 29 Jan 2018 17:26 5256 14
    maryniec
    Level 2  
    Hej, przeczytałem dotychczasowe posty i tematy związane z podłączeniem Unifonu Wekty TK6 i albo nie znalazłem podobnego przypadku, albo już zgłupiałem.

Posiadam instalację 5 przewodową. Kable podłączyłem zgodnie ze wskazówkami innego użytkownika, jednak występuje u mnie brak wywołania (gdy ktoś dzwoni na dole, to nie ma żadnej reakcji). Poza tym wszystko działa (mikrofon, głośnik, otwieranie drzwi).
    Zworka założona na 5+1.
    Podłączone mam kolejno:
    1. niebieski
    2. brązowy
    4. szary
    4. zielony
    5. biały
    Które kabelki, lub może coś trzeba zmostkować?
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    A w poprzednim unifonie był brzęczyk ? (terkotka)
    maryniec
    Level 2  
    Tracer2 wrote:
    A w poprzednim unifonie był brzęczyk ? (terkotka)

W poprzednim domofonie działało wszystko. Nazwy nie pamiętam ale miał w instalacji zaciski oznaczone "CA"
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Gdzie ten domofon ? Co w nim powodowało dzwięk wywołania ? Jaki był sygnał , piszczący ? terkoczący ?
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    maryniec wrote:

W poprzednim domofonie działało wszystko. Nazwy nie pamiętam ale miał w instalacji zaciski oznaczone "CA"

Wniosek z tego, że miałeś unifon Urmet. Prawdopodobnie niebieski kabelek był tam podłączony do zacisku CA (skoro tu dałeś go na 1). Sprawdź raz jeszcze jego zaciśnięcie, bo być może coś tam nie styka. Ważne jest też prawidłowe podłączenie masy (tu zacisk 2 a w starym 6). Przypuszczam, że jest dobrze zlokalizowany (brązowy), bo nie działa jedynie wywołanie. Potencjometr głośności wywołania masz też ustawiony na maksimum (co widać na załączonym zdjęciu).
    Warto spróbować podłączyć jakąś wkładkę słuchawkową bezpośrednio do kabelka niebieskiego (wywołanie) i brązowego (masa), aby wykluczyć przerwę na druku i pominąć przełącznik obwodów.

Ps. Mam nadzieję, że podczas prób miałeś wciśnięte widełki, bo jak nie to mamy przyczynę.
    maryniec
    Level 2  
    Domofon jest w mieszkaniu w bloku. Dźwięk wywołania to było piszczenie (jak sygnał syreny)
    Gdy wyjmuje zworke z 5 +1 to nie działa wtedy otwieranie zamka.

Podłączenie u sąsiada : w załączniku bo nie mam jak chwilowo telefonu.
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    zworys wrote:
    Na 5+1 ma nie być ŻADNEJ zworki.

Nad napisem 5+1 musi być założona zworka (czyli tylko prawa), bo instalacja jest 5 żyłowa.

Masz pomylone kabelki. Twój stary unifon to V-456 i ty pomyliłeś kabelki.
    Zamień masę ze słuchawką i będzie ok, czyli szary z brązowym.
    maryniec
    Level 2  
    Sukces, dzięki zdjęciu i porównaniu z sąsiada domofonem udało mi się połączyć prawidłowo układ. Zworke ustawiłem na 3+1.

Dziekuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie :)

W załączniku podłączony układ prawidłowo w moim przypadku.
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    Zworki nie musiałeś zamieniać ale w sumie jak kabelek dałeś na 6 (a nie 5) to na jedno wychodzi.
    wiv
    Level 10  
    Witam
    Zmieniałem satry Unifon Tesla na Wekta TK i wyszło tak:

Podłączenie Unifon Wekta TK6 5 żył - brak wywołania Podłączenie Unifon Wekta TK6 5 żył - brak wywołania

Zgodnie z twbelą:

Podłączenie Unifon Wekta TK6 5 żył - brak wywołania Podłączenie Unifon Wekta TK6 5 żył - brak wywołania

Pozdrawiam
    zybex
    Helpful for users
    Czy coś ci nie działa, że zamieściłeś tu ten wpis? Jeżeli natomiast jest to tylko informacja jakie kolory do czego są przeznaczone, to ta wiedza nie jest nikomu potrzebna. Jeżeli z kolei chodziło o zamianę Tesli na Wektę, to te informacje są właśnie w tej tabeli.
    stango77
    Level 2  
    WItam,
    u mnie występują do tego modelu dwa kebelki białe, próbowałem na kilka sposobów, podpowiedzianych wyżej, ale nijak nie działa, poza otwieraniem bramy, Czy mogę prosić o podpowiedź? z góry dziękuję
    zybex
    Helpful for users
    Za mało danych podałeś aby ci pomóc. Przede wszystkim nie wiemy, czy ten unifon jest odpowiedni do twojej instalacji domofonowej. Czy masz zdjęcie z podłączeniem poprzedniego unifonu? Czy możesz zrobić zdjęcie podłączenia unifonu sąsiada? Nie jest istotne, że sąsiad może mieć zupełnie inny model. Ostatecznie możesz zrobić chociaż zdjęcie kasety przy wejściu, z której się do ciebie dzwoni.