Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tani wykrywacz metali na mikrokontrolerze

zasoby 14 Aug 2005 15:25 32702 41
  • Bardzo proste rozwiązanie wykrywacza metali bazującego na zaprogramowanym mikrokontrolerze AT90S2313. Kompatybilny prawie z każdym zrobionym czujnikiem indukcyjnym, nie wymagający strojenia. Zasilanie z 9V baterii. Pobór prąd 15mA. Wskaźnikiem jest 8 LEDów plus brzęczyk.

Zasięg zależy od wielkości i ułożenia materiału w ziemi. Na stronie autora można znaleźć dokładne charakterystyki. Wykrycie monety jest możliwe na głębokości 10cm.

Źródło:
    http://home.skif.net/~yukol/

Cool? Ranking DIY
    About Author
    zasoby
    Level 23  
    zasoby wrote 785 posts with rating 409, helped 4 times. Been with us since 2002 year.
    krzycho123
    Level 31  
    bardzo fajny , prosty układ . Dziękujemy :D Jednak jestem w tej dziedzinie początkujący i prosiłbym o wytłumaczenie pojęcia " czujniki indukcyjny" . Jak się za to zabrać ?
    zasoby
    Level 23  
    do załącznika dodano przykładowe wykonanie łącznie z wymiarami elementu indukcyjnego :)
    krzycho123
    Level 31  
    Dziękuje za info , niestety ale w załączniku nie znalazłem nic takie o czym mówisz. Owszem jest na schmemacie symbol , jednak jak dla mnie to za mało informacji aby się za to zabrać.
    Nieztejbajki
    Level 15  
    krzycho123 wrote:
    Dziękuje za info , niestety ale w załączniku nie znalazłem nic takie o czym mówisz. Owszem jest na schmemacie symbol , jednak jak dla mnie to za mało informacji aby się za to zabrać.

spojrz na pierwsze pytanie w dziale FAQ http://home.skif.net/~yukol/MetalE.htm
    krzycho123
    Level 31  
    Nieztejbajki wielkie dzięki :) teraz już wszystko wiem. Jakos mi to umkło.
    Nieztejbajki
    Level 15  
    co do dostepnosci czesci to nie powinno byc problemow najdrozszy chyba bedzie procek z tego wszystkiego
    cr_oc
    Level 11  
    Witam
    Mam pytanie odnośnie tego układu: ze schematu wynika, iż cewka ma być nawinięta w metalowej rurce o kształcie okręgu, nie bardzo wiem skąd taką rurkę wziąć więc pytam: czy ta cewka może być nawinięta na dowolnym karkasie a jako ekran zastosować np. folię aluminiową lub miedzianą? Po prostu nie wiem czy ta rurka oprócz ekranu pełni jakąś inną funkcję i np musi to być z materiału ferromagnetycznego?
    pozdrawiam
    mariusz
    Nieztejbajki
    Level 15  
    popytaj w zakładach wyrobow metalowych czy nie zrobia takiej, koszt niewiele wiekszy od samej rurki, rurka ma zapewniac odpowiednia sztywnosc wiec wydaje mi sie ze mozna obejsc sie bez niej i zastosowac folie miedziana, malo eleganckie ale powinno dzialac
    cr_oc
    Level 11  
    utrzymanie sztywności to nie problem, myślę, że i waga będzie nieco mniejsza, jeśli nie będzie tam żelaznej rurki, jeśli chodzi o wygląd to kwestia starannego wykonania, nic, jutro mam dostać drut nawojowy więc zaczynam zabawę w nawijanie i podzielę się wrażeniami jak skończę(oczywiście jak skończę cały układ)
    badworm
    Level 18  
    cr_oc wrote:
    Witam
    Mam pytanie odnośnie tego układu: ze schematu wynika, iż cewka ma być nawinięta w metalowej rurce o kształcie okręgu, nie bardzo wiem skąd taką rurkę wziąć więc pytam: czy ta cewka może być nawinięta na dowolnym karkasie a jako ekran zastosować np. folię aluminiową lub miedzianą? Po prostu nie wiem czy ta rurka oprócz ekranu pełni jakąś inną funkcję i np musi to być z materiału ferromagnetycznego?
    pozdrawiam
    mariusz

Popytaj po hurtowniach metali kolorowych w swojej okolicy - z pewnością uda Ci się zakupić potrzebną rurkę. Mi np. w hurtowni Prof-Met-Kol w Gdyni udało się zakupić 1 metr rurki miedzianej fi 12/10mm :-) Ceny też nie są straszne a rurka aluminiowa zapewne będzie jeszcze tańsza.
    DNF
    Level 14  
    witam.! To moj pierwszy post na tym forum wiec serdecznie Was witam..!
    Interesuje mnie czy ktos juz zrobil ten wykrywacz. Nie wiem czy dobrze kombinuje ale czy tam ma byc 100 zwojow..? to rozbuj w bialy dzien przy obwodzie 20cm to w przyblizeniu wychodzi 69m. no i czy ktos na gadu-gadu moze mi podac co musze kupic..? prosze o bardzo dokladne informacje gdyz na elektronice nic a nic sie nie znam..:)
    A bym zapomnial. Jak zaprogramowac ten mikrokontroler..? czy w sklepie mi to zaprogramuja..?
    Pozdrawiam
    DNF

Dodano po 31 [sekundy]:

witam.! To moj pierwszy post na tym forum wiec serdecznie Was witam..!
    Interesuje mnie czy ktos juz zrobil ten wykrywacz. Nie wiem czy dobrze kombinuje ale czy tam ma byc 100 zwojow..? to rozbuj w bialy dzien przy obwodzie 20cm to w przyblizeniu wychodzi 69m. no i czy ktos na gadu-gadu moze mi podac co musze kupic..? prosze o bardzo dokladne informacje gdyz na elektronice nic a nic sie nie znam..:)
    A bym zapomnial. Jak zaprogramowac ten mikrokontroler..? czy w sklepie mi to zaprogramuja..?
    Pozdrawiam
    DNF
    P.S. zapomnailem o gg 6276766
    Ma-Ryush
    Level 11  
    Witam wszystkich jestem nowy i zainteresowany tym wykrywaczem bardzo bym prosil jezeli ktos go zbudowal o krótkie podanie parametrow tego wynalazku z gory dzieki wielkie
    kacperski92
    Level 11  
    Bardzo fajny ten wykrywacz tylko mam takie jedno może głupie pytanie gdzie jEst spis części potrzebnych do zrobienia jego ??
    elektronik999
    Level 26  
    Ale naprawde musi być ta metalowa tam rurka czy mozna dac np. plastikową
    Ma-Ryush
    Level 11  
    Czesc udalo mi sie w porzadku wykonac uklad przy zaprogramowac procesor teraz zamierzam wykonac sonde mam już wygieta rurke miedziana wycieta szczeline na uzwojenie. Mam pytanie czy ktos wykonal już ten wykrywacz i może opisac jaki ma zasieg?
    richardwinter
    Level 2  
    tani koszt i to jest to :)
    ramhac
    Level 16  
    Witam
    mam takie pytanko mianowice jak ma byc zaprogramowany ten procesor?
    Arkadius3
    Level 16  
    przy pomocy programatora np. STK 200/300 dostępnego na allegro bądź za pare groszy mozna samemu zrobić. Jest dużo o tym na elce pisane a szukanie nie boli :)
    eDeXter
    Level 1  
    A jaki wychodzi całkowity koszt ? tak około ?
    kalynowsky
    Level 10  
    Temat od jakiegos czasu zamilkł. Czy komus udało sie zrealizować ten wykrywacz i moze podzielic się czy działa i czy mikrokontroler da sie jeszcze kupić i jak wyglada sprawa z cewką?
    kacperski92
    Level 11  
    kurcie gdzie jest spis elemętów ?? jakie wartości elemętów i oznaczenia bo niemoge znaleźć :D
    markovip
    Level 34  
    Witam.

Spis elemetow:

R1-1kΩ
    R2-100Ω
    R3,R4,R5-3kΩ
    C1-0.047µF (ceramiczny)
    C2-0.01µF (ceramiczny)
    C3,C5,C8-0.1µF (ceramiczny)
    C4-470µF/16V (elektrolityczny)
    C6,7-27nF (ceramiczny) (z nF nie jestem pewien)
    D1-NE555
    D2-AT90S2313
    D3-78L05
    S0,S6-wlaczniki
    S1...S5-zworki
    VD1...VD8-LED
    VD9-dioda prostownicza
    Q-10MHz (kwarc)
    Y-maly glosniczek (mozna uzyc takiego z zabawki)

A i jest maly haczyk z tym 78L05 bowiem na plytce go nie ma ale w schemacie jest, jest to stabilizator na 5V.

Caly schemyt masz tutaj:

Tani wykrywacz metali na mikrokontrolerze

wystraczylo poszukac i przepisac ;).

Pozrawiam.
    konradmax
    Level 10  
    a jaki jest koszt tego wykrywacza
    Krystek170
    Level 1  
    Witam wszystkich jestem nowy na forum i jetem zielony w tych sprawach wiec mam 3 pytania:
    1. Czy już ktoś to wypróbował, jak działa?
    2. Jaki ma zasięg?
    3. Jakie metale metale wykrywa?
    pawol
    Level 22  
    W żródełkach w tabeli danych K1: brakuje wartości 0 na końcu (wypełnia do pełnych 8 bajtów). Gdy sie dopisze na końcu .db wartość 0 to jest okay. AVR studio wyświetla warning w zwiazku z tym. Nie porownywalem czy to wpływa na poprawność kompilacji ale pewnie nie. Sygnalizuje problem na wszelki wielki.
    mardar
    Level 21  
    Witam. Czy po zastosowaniu attiny2313 i ustawieniu fuse-bitów na pracę wewnętrznego generatora układ by działał czy wymagany jest jednak zewnętrzny kwarc?
    Czy mógłby ktoś zapodać pewny wsad pod attiny2313?