Witam. Szukam informacji czy liczniki PAFAL 12EA5gw oraz 12EA52rn umożliwiają odczyt zdalny pracownikom zakładu energetycznego?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam15kVmaciej napisał:Natomiast desperackie szukanie odpowiedzi jak działa licznik, wymusza ojcowską odpowiedź- (wstawić własną).
15kVmaciej napisał:Natomiast desperackie szukanie odpowiedzi jak działa licznik, wymusza ojcowską odpowiedź- (wstawić własną).
15kVmaciej napisał:A jaka może być odpowiedź, jeśli zimą ktoś zakłada konto żeby się spytać w dziale dotyczącym pomiarów w jaki sposób ZE monitoruje swoje liczniki? Potem ludzie kombinują.
kkas12 napisał:Maciej dobrze pisze ostrzegając, bo taki licznik to nie tylko zdalny odczyt danych, ale także monitorowanie obecności w domu, monitorowanie zużycia, monitorowanie wyłączenia napięcia, sygnalizowanie przekroczenia mocy umownej czy zdjęcie pokrywy licznika a także wyłączy napięcie gdy nie zapłacisz.
Taki licznik to zwykły kapuś.
I to odbiorca też wiedzieć powinien.
mn997 napisał:Topolski Mirosław napisał:Dostawca nie ma prawa wyłączenia . Ma prawo do egzekucji !też wyłączenie zasilania gdy klient nie płaci jest to prawidłowe działanie w cywilizowanym świecie.
inrobert napisał:Chciałbym dowiedzieć się, czy te liczniki umożliwiają odczyt zdalny
inrobert napisał:odczyt zdalny pracownikom zakładu energetycznego
Topolski Mirosław napisał:I po co ta uwaga pod moim adresem?Klient nie jest upoważniony do zdejmowania pokrywy i kol.o tym bardzo dobrze wie.
mawerix123 napisał:Nie wiem co kolega rozumie przez "wielkość/rozmiar odbioru", ale np: ESV montuje takie liczniki ze zdalnym odczytem już od kilku lat. Indywidualnym odbiorcom również. W bloku z osiemdziesięcioma mieszkaniami, pięcioma klatkami schodowymi i węzłem cieplnym są tylko liczniki smart metering. I wyłączenie napięcia na polecenie właściciela te liczniki jak najbardziej realizują.Czemu ZE miało by chcieć odczytywać zdalnie, to jest puki co za mały odbiór dla nich na taki rodzaj odczytu.
Topolski Mirosław napisał:Kol.mn997 usunął . Został usunięty . Oprócz regulaminu PGE ,proszę zwrócić uwagę na stanowisko RPO , oraz konsekwencje wynikające z takiego stanowiska . Pozdrawiam .PS . Mam nadzieję , że nie zostanę ponownie wyrzucony , a nawet zablokowany .Kol.mn997 usunął swój post jednak ja pozwolę sobie (oprócz tego co kol.zbiich70 napisał) zamieścić fragment regulaminu PGE
mn997 napisał:Topolski Mirosław napisał:Kol.mn997 usunął . Został usunięty . Oprócz regulaminu PGE ,proszę zwrócić uwagę na stanowisko RPO , oraz konsekwencje wynikające z takiego stanowiska . Pozdrawiam .PS . Mam nadzieję , że nie zostanę ponownie wyrzucony , a nawet zablokowany .Kol.mn997 usunął swój post jednak ja pozwolę sobie (oprócz tego co kol.zbiich70 napisał) zamieścić fragment regulaminu PGE
inrobert napisał:Jakby ktoś miał wiedzę co do tych konkretnych liczników i możliwości odczytu zdalnego, to by było miło i bym mógł sprawę zweryfikować w znacznym stopniu.
zbich70 napisał:
12ea5gw to zwykły "golas", jego funkcjonalność jest prawie taka sama jak licznika indukcyjnego - zamiast tarczy jest migająca dioda, zamiast liczydła bębenkowego jest wyświetlacz LCD.
Ma jedynie wyjście impulsowe, które podaje zera i jedynki tak jak migająca dioda.
Z resztą złącze to jest niedostępne dla odbiorcy, bo jest pod plombowaną osłoną.
Odczyt zdalny jest absolutnie wykluczony.
12ea52rn jest trochę "mądrzejszy". Ma rejestry zgodne z OBIS oraz możliwość ich odczytania przez optyczny lub miedziany port RS. Teoretycznie dane odczytane z licznika można przesłać zdalnie przez osobne urządzenie. Ale praktycznie nie ma to sensu, bo nowsze modele mają znacznie większe możliwości.
inrobert napisał:Jak powinienem tutaj rozumieć, że jest możliwy odczyt zdalny przez osobne urządzenie? Chodzi o to, że wystarczyłoby, żeby zakład energetyczny dołożył jakiś dodatkowy moduł do samego licznika i to już by wystarczyło, by on te dane przesyłał po jakiejś sieci do zakładu?