Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Smartwach q50 - Nie działa gps.

jaxsg 30 Jan 2018 21:39 54222 130
    jacek555jacek
    Level 2  
    prawdopodobnie wystarczy wstawić w miejsce gdzie jest nazwa polskiego operatora np. PLAY wstawić własnego, ale nie mam pewności
    Viki77
    Level 2  
    Mam smartwatch 4g. Po próbie konfiguracji innej aplikacji see tracker nie widzi zegarka. Robiłam wszystko co jest opisane bez skutku. Komendy wysyłam jako SMS niż aplikacji nie mam jak. Nie otrzymałam żadnej zwrotki. Internet w zegarku jest. Dzwonić można ale nie lokalizuje i nie można z poziomu aplikacji nic zrobić po pokazuje że urządzenie off-line. Już nie mam pomysłu co zrobić

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

U mnie wszystko było ok do momentu kiedy próbowałam połączyć zegarek z find my kids i wpisałam pw,123456,ip,92.53.87.162,8001#. Teraz już nic nie pomaga. Ciągle off-line. Z poziomu aplikacji komendy nie wychodzą. Z zegarka też nie można wysyłać wiadomości.
    Foxtrott
    Level 34  
    Zebrany zestaw komend do różnego rodzaju zegarków :

pw,123456,factory# - zresetowanie ustawień do fabrycznych;

pw,123456,ts# - sprawdzenie ustawień;

pw,123456,verno# - sprawdzenie wersji oprogramowania (firmware);

pw,123456,reset# - reset;

pw,123456,center,0048xxxxxxxxx# - wprowadzenie głównego numeru telefonu administratora (0048 - kierunkowy Polski, w Virgin Mobile kierunkowy można pominąć);

pw,123456,center,d# - usunięcie numeru administratora;

pw,123456,slave,numer_telefonu# - ustawienie dodatkowego numeru telefonu administracyjnego (nie konieczne);

pw,123456,slave,d# - usunięcie numeru dodatkowego;

pw,123456,apn,apnname,login,password# - ustawienie APN operatora sieci komórkowej;

(np. pw,123456,apn,internet# - dla Virgin Mobile, Play, T-Mobile,

pw,123456,apn,plus# - dla Plus (tak jest na ich stronie http://ustaw.plus.pl/konfiguruj-telefon - ustawienia ręczne dla Android),

pw,123456,apn,internet,internet,internet# - dla Orange, TuBiedronka, NJU Mobile)

pw,123456,imei,xxxxyyyyyyyyyyx# - ręczne wpisanie IMEI swojego zegarka (z naklejki lub pudełka), gdzie yyyyyyyyyy to ID zegarka (może 'zniknąć' np. po aktualizacji SeTrackera);

pw,123456,ip,agpse.3g-elec.com,8001# lub

pw,123456,ip,52.28.132.157,8001# - ustawienie serwera GPS (na pewno działa);

pw,123456,sos1,numer_telefonu# - ustawianie numeru alarmowego 1;

pw,123456,sos1# - usunięcie numeru alarmowego 1;

pw,123456,sos2,numer_telefonu# - ustawianie numeru alarmowego 2;

pw,123456,sos2# - usunięcie numeru alarmowego 2;

pw,123456,sos3,numer_telefonu# - ustawianie numeru alarmowego 3;

pw,123456,sos3# - usunięcie numeru alarmowego 3;

pw,123456,sos,nr_tel_1,nr_tel_2,nr_tel_3# - ustawienie trzech numerów SOS naraz;

pw,123456,sos# - skasowanie wszystkich trzech numerów SOS naraz;

pw,123456,tel1,numer_telefonu# - ustawianie numeru dla przycisku nr 1;

pw,123456,tel1# - usunięcie numeru z przycisku nr 1;

pw,123456,tel2,numer_telefonu# - ustawianie numeru dla przycisku nr 2;

pw,123456,tel2# - usunięcie numeru z przycisku nr 2;

pw,123456,upload,300# - ustawienie częstotliwości transmisji danych na serwer (300s);

pw,123456,monitor,numer_telefonu# - zegarek zadzwoni na określony numer_telefonu i włączy swój mikrofon (podsłuch);

pw,123456,url# - zwraca SMS-a z łączem do współrzędnych GPS (GoogleMap) zegarka;

pw,123456,time,HH.MM.SS,date,RRRR.MM.DD# - ustawienie czasu i daty

(np. pw,123456,time,14.55.00,date,2016.07.19#);

pw,123456,lz,0,1# - wybranie języka i strefy czasowej, gdzie 0 - angielski, 1 nasza strefa czasowa GMT+1 (latem jest 2);

pw,xxxxxx# - zmiana hasła - zadziała wysłane tylko z głównego telefonu, gdzie xxxxxx to nowe sześciocyfrowe hasło (np. po ustawieniu 654321 używamy komend zaczynając od pw,654321...).

pw,123456,poweroff# - wyłączenie zegarka (istotne, gdy zegarek ma dostęp do Internetu, bo wtedy naciśnięcie klawisza 'POWER' nagrywa wiadomość, a nie wyłącza zegarka);

pw,123456,tkonoff,1# - włącza możliwość wysyłania wiadomości głosowych do SeTrackera po naciśnięciu klawisza 'POWER';

pw,123456,tkonoff,0# - wyłącza powyższą możliwość;

pw,123456,find# - gdy nie możemy znaleźć zegarka w pomieszczeniu ;)

pw,123456,whitelist1,tel_1,tel_2,tel_3,tel_4,tel_5# - ustawienie pierwszych pięciu numerów 'białej listy', które mogą dzwonić na zegarek;

pw,123456,whitelist2,tel_1,tel_2,tel_3,tel_4,tel_5# - ustawienie pozostałych pięciu numerów 'białej listy'.

pw,123456,whitelist1,tel_1,tel_2,,,tel_5# - kasowanie części numerów (3 i 4 z listy 1);

pw,123456,whitelist2# - kasowanie wszystkich pięciu numerów z listy 2 (całej listy):

Podobnie, dwuetapowo można wypełnić książkę telefoniczną 10 numerami:

pw,123456,phb,tel_1,nazwa_1,tel_2,nazwa_2,tel_3,nazwa_3,tel_4,nazwa_4,tel_5,nazwa_5#;

pw,123456,phb2,tel_1,nazwa_1,tel_2,nazwa_2,tel_3,nazwa_3,tel_4,nazwa_4,tel_5,nazwa_5#.

pw,123456,phb# - kasowanie z książki pierwszych pięciu osób;

pw,123456,phb2# - kasowanie pozostałych pięciu osób;

pw,123456,phb2,tel_1,nazwa_1,tel_2,nazwa_2,,,,,,tel_5,nazwa_5# - kasowanie 3 i 4 osoby z drugiej części książki telefonicznej.

Jak wiadomo, krótkotrwale naciśnięcie klawisza '2' pokazuje książkę telefoniczną:

pw,123456,phbonoff,0# - wyłącza (ukrywa) książkę telefoniczną;

pw,123456,phbonoff,1# - włącza wywoływanie książki telefonicznej klawiszem '2'.

Po ukryciu książki można dzwonić tylko na numery spod klawiszy 'SOS', '1' i '2'.

pw,123456,flower,ilosc# - ustawia ilość serc

(np. pw,123456,flower,5# - ustawia ilość serc na 5).

pw,123456,call,numer_telefonu# - zmuszenie zegarka do wykonania połączenia na podany numer;

pw,123456,sms,numer_telefonu,tekst SMS-a# - zmuszenie zegarka do wysłania SMS-a na podany numer;

pw,123456,cr# - wymuszone wybudzenie modułu GPS do komunikacji z serwerem;

pw,123456,pedo,1# - włączenie krokomierza;

pw,123456,pedo,0# - wyłączenie krokomierza;

Lista komend , które są używane w różnych trackerach:

123, aa, agps, agpsservers, agpsservers2, al, any, bigtime, bt, btname, call, calltest, center, charpoweron, cr, date, dateformat, debug, debugclose, dgps, displaytime, dw, echoloopoff, echoloopon, em30713clear, em30713init, em30713read, factory, fence, fixtype, flower, getap, getapn, getlcdid, getstep, gpsant, gpsant2, gpssd, gpssleepin, gpssleepin2, gpssleepout, gpssleepout2, gpstest, gsmant, guanggan, imei, imsi, ip, kpe, longpresstime, lowbat, lt, lz, makefriend, monitor, moveval, msisdn, ntpservers, ntpservers2, pedo, phb, phb2, phbonoff, poup, pp, pponoff, ppr, profile, pw, rad, remind, remove, removesms, reset, rg, sensor, setlcdid, setptype, silencetime, sjtcconnect, slave, sleeptime, smscenter, smsonoff, smstest, sos, sos1, sos2, sos3, sossms, spn, spof, sup1, sup2, threekey, time, timecali, tkonoff, tkq, tkq2, ts, tt, twokey, update, upgrade, upload, url, verno, vibrator ;), walktime, where, whitelist1, whitelist2, work, worktime
    Foxtrott
    Level 34  
    Martussia03 wrote:
    Witam.mieszkam w Holandii. W apce ciągle jest napis sprzęt off-line.

.................
    GPRS:OK(100);
    Czy ktoś wie jaki powinnam wpisać SMS że zgodnym apn? Sieć lycamobile.nl
    Pozdrawiam

APN: data.lycamobile.nl
    Username: lmnl
    Password: plus
    revolt2
    Level 17  
    Dziwnie pomoże ktoś, karta play włączony pakiet internet na telefonie po włożeniu tej karty działa.... nie ma odpowiedzi na komende apn,internet# nie wiem czy coś źle dla play ?

Smartwach q50 - Nie działa gps.ust.jpg Download (70.51 kB)
    revolt2
    Level 17  
    Czy tu jeszcze się ktoś wypowiada ?
    revolt2
    Level 17  
    Może ktoś podpowiedzieć w czym jest problem ?
    kamatsu
    Level 12  
    Po wysłaniu sms pw,123456,url# dostałem odpowiedź

ver:G72F_V1(JD)_HW_1.20_2018.07.12_17.17.32;
    ID:8003907416;
    imei:
    ZCM:
    ip_url:52.28.132.157;
    port:8001;
    center:
    slave:;
    sos1:
    sos2:
    sos3:
    profile:1;
    upload:20S;
    bat level:95;
    language:17;
    zone:2.00;
    GPS:OK(11);
    GPRS:NO(63);

Jak widać GPS ok ale dalej pojawia się komunikat:
    Instrukcja RTLS wysłany proszę czekać na ochłody.

Jakieś sugestie?
    peet_peet
    Level 10  
    Temat widzę podupadł, ale może jednak ktoś pomoże. Podczas epidemii zegarek był niepotrzebny i leżał wyłączony. Po uruchomieniu brak połączenia z Internetem. Po uruchomieniu raz się połączył i koniec. Potem aktywowałem kartę w smartfonie i ponownie przełożyłem do zegarka. Połączył się ale raz lub dwa i znow nic. Nie ma literki E. Po wyssłaniu zapytania o status linikljka zGPRS jest OK a mimo to nie łączy się.
    Zetknął się ktoś z taką sytuacją? Karta Virgin.
    Foxtrott
    Level 34  
    Witam,
    Piszesz temat umarł - ja specjalnie się nie odzywam po opublikowaniu wszystkich komend jakie udało mi się znaleźć by użytkownicy choć troszkę wykazali własną inicjatywę .
    Wiem brzmi to nieładnie .
    Wykonaj reset i ponowne załadowanie podstawowych komend.
    aandriu
    Level 1  
    Witam,
    Tydzień czasu walczyłem z GPS w zegarku na podstawie powyższych wpisów. Odpowiedź była GPS:NO(0). Okazało się, iż są dwie wersje zegarka z modułem GPS oraz bez modułu. Ja niestety posiadam tą drugą. Pozostał więc zwrot urządzenia.
    sylwiapol
    Level 2  
    Próbowałam już chyba wszystkich ustawień, łącznie z jazdą z zegarkami na desce rozdzielczej w celu łapania sygnału. Możliwe, że APN naszego operatora jest po prostu nieobsługiwane. Ale zanim zmienię na innego operatora, chciałabym zapytać jak będzie wyglądał odpowiedni sms konfigurujący APN w naszej sieci (ice.net w Norwegii).
    Smartwach q50 - Nie działa gps.
    sylwiapol
    Level 2  
    No niestety - wciąż offline w aplikacji.
    Dla porównania włożyłam swoją kartę innego operatora - połączyła się od razu i ładnie pokazuje lokalizację. Tak więc znamy przyczynę i będziemy zmieniać.
    irreq
    Level 1  
    aandriu wrote:
    Witam,
    Tydzień czasu walczyłem z GPS w zegarku na podstawie powyższych wpisów. Odpowiedź była GPS:NO(0). Okazało się, iż są dwie wersje zegarka z modułem GPS oraz bez modułu. Ja niestety posiadam tą drugą. Pozostał więc zwrot urządzenia.

Hej
    U mnie taka sama sytuacja. Tylko zastanawiam się jak stwierdzić, że zegarek nie posiada modułu GPS? Podejrzewam, że sprzedawca nie będzie skory do zwrotu i uznania reklamacji bez twardego dowodu :)
    Foxtrott
    Level 34  
    irreq wrote:
    aandriu wrote:
    Witam,

Hej
    U mnie taka sama sytuacja. Tylko zastanawiam się jak stwierdzić, że zegarek nie posiada modułu GPS? Podejrzewam, że sprzedawca nie będzie skory do zwrotu i uznania reklamacji bez twardego dowodu :)

Jak odróżnić zegarek z GPS i bez :

https://www.wearabledeviceblog.com/q50-smartwatch/

oraz

https://www.youtube.com/watch?v=y6Bk9BzpUGM
    tomrom1985
    Level 30  
    Mam 3 takie zegarki. Pierwszy działa super, GPS, czujnik ręki itd. Zamówiłem kolejny i okazał się fejkiem - brak GPS i czujnika. Dostałem zero kasy. No to próba numer 2 - zapytałem się majfrendow czy jest ok. Zapewniali , że tak no i co.....znowu skucha. Kolejny zwrot. Dopiero trzeci był dobry. Mam z nim tylko inny problem. Wygląda, że ekran to OLED. W domu jakość wyświetlania godziny jest ok natomiast na dworze słabo. Sprzedawca powiedział ,że z poziomu aplikacji setracker czy jakoś tak można zmieniać poziom natężenia światła. Ja takiej funkcji nie widzę. Może jakaś komenda SMS. Ktoś coś wie?
    Foxtrott
    Level 34  
    tomrom1985 wrote:
    Mam 3 takie zegarki. Pierwszy działa super, GPS, czujnik ręki itd. Zamówiłem kolejny i okazał się fejkiem - brak GPS i czujnika. Dostałem zero kasy. No to próba numer 2 - zapytałem się majfrendow czy jest ok. Zapewniali , że tak no i co.....znowu skucha. Kolejny zwrot. Dopiero trzeci był dobry. Mam z nim tylko inny problem. Wygląda, że ekran to OLED. W domu jakość wyświetlania godziny jest ok natomiast na dworze słabo. Sprzedawca powiedział ,że z poziomu aplikacji setracker czy jakoś tak można zmieniać poziom natężenia światła. Ja takiej funkcji nie widzę. Może jakaś komenda SMS. Ktoś coś wie?

Natężenia nie , ale rodzaj zainstalowanego wyświetlacza tak.
    wykonaj :
    pw, 123456, getlcdid# otrzymujesz typ ekranu
    zmieniasz pw, 123456, setlcdid X # X = 0-9
    tomrom1985
    Level 30  
    Foxtrott wrote:
    tomrom1985 wrote:

Natężenia nie , ale rodzaj zainstalowanego wyświetlacza tak.
    wykonaj :
    pw, 123456, getlcdid# otrzymujesz typ ekranu
    zmieniasz pw, 123456, setlcdid X # X = 0-9

W obu przypadkach otrzymałem taki wynik
    lcdid,0

Czy polecenie na zmianę powinno wyglądać np tak-
    pw,123456,setlcdid X # X = 5

Dodano po 30 [minuty]:

Już mam. Poprawna składnia polecenia to pw,123456,setlcdid,X # gdzie X to wartość. Sprawdzałem różne wartości i efekt był taki, że np obrać obrócony w pionie, w poziomie itd. Jak wpisałem polecenie pw,123456,setlcdid,6 # to zegarek się wyłaczył i już się nie włączył. Zastanawiam się czy pomoże to odłączenie baterii na moment.
    tomrom1985
    Level 30  
    Tez o tym myślałem, że zegarek nie uruchamia się , nie loguje do sieci więc i SMS nie dojdzie. Może jest jakaś inna procedura odpalenia.
    Nawet jak podłącze zegarek do ładowania to na ladowarce pokazuje pobór 0.30A, natomiast na zegarku brak wskaźnika ładowania.
    tomrom1985
    Level 30  
    Nie działa. Jak połaczam zegarek pod kompa to słychać,że windows wykrywa go i instaluje sterowniki. Poszukam Firmware i zobaczę co i jak.

Update. Nie mogę połączyć się ani że sprawnym zegarkiem ani uszkodzonym. Wersja softu w sprawnym to verno:G36S_0.96_SHU_V1.1_2018.03.20_15.55.46.

Szukam jakiegoś firmware ale też bez skutku.
    tomrom1985
    Level 30  
    Firmware linki nie aktywne. Tak czy inaczej to nie problem bo moge zrobić backup softu z działającego zegarka. Tylko,że jest problem bo.....narzedzie nie chce podłaczyć się do zegarka :-( Może jakaś inna aplikacja?
    tomrom1985
    Level 30  
    Dzieki Foxtrott. Sprawdzę wolnej chwili. Mam jescze jeden zegarek. Działa skonfigurowany pod serwer Find my kids 92.53.87.162. Działa dobrze jednak raz na jakiś czas zegarek traci połączenie. Po sprawdzeniu okazuje się, że zmieniony Jet serwer na 52.28.132.157 czyli chyba SeTracker. Jak to zablokować? To raczej nikt smsem mi nie zmienia. Nawet nie zdziwił bym się gdyby imei był zdublowany. Może tu muszę coś zmienić? Ktoś się z tym spotkał?
    tomrom1985
    Level 30  
    Zmiana imei softem nie poszła. Zmieniłem komendą sms. Ustawiam ponownie zegarek i zobaczymy.
    IMEI się zmienia, dodaje ponownie zegarek do aplikacji i za kilka chwil serwer ponownie zmieniony. Grrr. Jak zmirniłrm na jakiś IMEI zmyślony, który nawet walidacji nie przechodzi to nie da się zegarka podpiąć pod aplikację., Co robić? Zmienić na jakiś z telefony, którego nie będę używał?

A może zmienić hasło do urządzenia, ale to chyba nic nie da.
    peet_peet
    Level 10  
    I znów wracam z problemem. Kupiłem kolejny Q50 , przekładam kartę Virgin działającą od lat z tymi zegarkami i nie ma E czyli połączenia z internetem. Wysył aż m komendy, apny ...i wreszcie jest, ale ip serwera ustawia się na se tracker czyli 52.28.132.157:8001.
    Zmieniam ip serwera na moją aplikację czyli kid kontrol 89.223.29.41:2033 i w tym momencie E znika i zrywa się połączenie z netem. Czasem po dłuższej chwili E się pojawia sle komenda ts# pokazuje że xnów szmoczynnie ustawił się serwer 52....
    To już drugi taki zegarek. Poprzedni odesłałem i zamówiłem nowy z innego źródła. Jedyne co je łączy to werdjz softu. Niby ten ssm numer co stare zegarki są ale data inna....
    ver:G36S_0.96_SHU_V1.1_2019.11.27_15.58.05;
    ID:7304315145;
    imei:863573043151457;
    ZCM:973904831501451;
    ip_url:89.223.29.41;
    port:2033;
    center:;
    slave:;
    sos1:;
    sos2:;
    sos3:;
    upload:60S;
    bat level:61;
    language:0;
    zone:2.00;
    GPS:NO(0);
    NET:NO(100);
    stare zegarki miały 2018 rok softu.

Czy to się da jakoś obejść czy też te nowsze zegarki mają jakąś blokadę?
    Czy jest bezpieczna opcja podmiany doftu? Np zgrania ze starego działającego i wgranie fo tego nowego?
    Co jeszcze próbować?