Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki kontroler do matrycy tabletu kupić by działała z laptopem po kablu D-sub?

Jaroslaw Ch 31 Jan 2018 18:30 2568 8
Wago
    Jaroslaw Ch
    Level 3  
    Witam,
    Chciałbym podłączyć matrycę od tabletu to laptopa po kablu D-SUB. Nigdy tego nie robiłem i mam pytanie czy takie rozwiązanie jak kontrolery, które znalazłem na allegro mają prawo działać? Ogólne założenie jest takie, by użyć tej matrycy do zrobienia drugiego ekranu.

Złącze matrycy:

Kontroler 1.:
    i jego opis:
    Widać tutaj wyjście D-SUB, lecz nie widzę wejścia takiego jak ma matryca i nie wiem jak z zasilaniem.

Kontroler 2.:
    Nie wiem czy wyjście matrycy będzie pasować, i czy z widocznego kabla s-video mógłbym użyć przejściówki i podpiąć się pod D-SUB do laptopa? Widać tu też czarny kabel, który według mnie wygląda na zasilanie, tylko że nie wiem jakiego zasilacza użyć.

Chcę się też spytać jakiego tego typu kontrolery potrzebują zasilania, czy mogą być ładowane z USB, czy też z sieci?

Tablet z którego wyciągłem matrycę to 7 calowy GOCLEVER Quantum 700S o rozdzielczości 1024 x 600.

Dziękuję za wszelką pomoc.
  • Wago
    michcior
    Level 30  
    1) Jak nie ma wejścia D-SUB to sobie odpuść.
    2) Druga nie ma, więc się nie nadaje.
    3) Pierwsza nie ma z kolei złącza na taśmę(nie widzę) i chyba jest tylko do LVDS. W twojej matrycy jest złącze RGB-TTL 50 pin.

Bawiłem się taką przejściówką:
    Ta ma złącze 50pin na taśmę, tyle że trzeb do każdej rozdzielczości wgrać inny soft. Kolekcje softów też zebrałem także służę pomocą.

Jest też kwestia napięć zasilających wyświetlacz. Przejściówki sobie coś tam zakładają ale nigdzie nie jest napisane że to jakiś standard, może się zdarzyć że z tego powody wyświetlacz nie będzie działał dobrze albo przepalimy podświetlenie. Dobrze jest to ustalić i pomierzyć (jeśli ten tablet jeszcze żyje). Ten wyświetlacz wymaga aż 5 różnych zasilań.
  • Wago
    Jaroslaw Ch
    Level 3  
    Wszystkie części od tabletu mam, tylko że kabel od baterii się przerwał. Gdy spróbowałem odpalić go tylko z usb bez baterii to ekran raz mrugnął, za drugim razem wyświetliło się logo, po czym się wyłączył.
    Jaroslaw Ch
    Level 3  
    Zakładam że są to te z prawej strony:Jaki kontroler do matrycy tabletu kupić by działała z laptopem po kablu D-sub?
    woltomierza w domu nie mam więc teraz tego nie sprawdzę, a na internecie nie ma żadnych informacji o tej matrycy. Widnieje na niej tylko identyfikator YH070IF50H-B. Jeżeli uda mi się załatwić woltomierz to pomiary wyślę. Tak teraz patrzę i widzę kontroler z prawdopodobnie wyjściem na taśmę, ale mogę się mylić:

EDIT: Czy to nie jest przypadkiem ten sam kontroler?
    Jaroslaw Ch
    Level 3  
    A więc kupię ten, a jak sprawa z zasilaniem? Jakie zasilanie do kontrolera kupić?
  • Helpful post
    michcior
    Level 30  
    Jeśli Cię interesują sygnały na taśmie, to mam je opisane w poście:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3363927.html
    Są dwa dwa schematy i na jednym z nich jest rozpisana złącze 50pin.

Dodano po 1 [minuty]:

Jaroslaw Ch wrote:
    Jakie zasilanie do kontrolera kupić?

Ta płytka toleruje, jeśli pamiętam, od 9 - 19V. Czyli jakiś zasilacz 12V wystarczy.
    Jaroslaw Ch
    Level 3  
    Ogólnym założeniem było to, żeby matrycę z całym kontrolerem umieścić w goglach VR, które normalnie potrzebują telefonu. Minimalnie potrzebuję by matryca znajdowała się około 4 metry od laptopa, a więc czy działałoby coś na takiej zasadzie?:

+

lub