Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laguna II blokada kierownicy

TomLight 14 Aug 2005 18:33 9690 3
Texa Poland
  • #1
    TomLight
    Level 11  
    W Lagunie II padła blokada kierownicy (chyba). Chciałbym kupić używkę ale... Czy nie jest ona zsynchronizowana z "centralną elektryką"? (czyli fizyczne przełożenie z innego auta nie przyniesie żadnego efektu). Generalnie problem dotyczy rozruchu samochodu. Coś blokuje CE uniemożliwiając zasterowanie rozrusznika. Karta rozpoznawana jest prawidłowo dezaktywuje ochronę wnętrza i immo. Samochód można uruchomić poprzez "ręczne" zasterowanie przekaźnika rozrusznika. Jedyny błąd w CE i Immo to 37 - "sterownik blokady kierownicy błędny" (?!). Mimo tego wszystkie statusy z blokady są czytane poprawnie CE "widzi" odblokowaną kierownicę, brak zezwolenia blokowania, przycisk start-stop, itp. Generalnie wszystko ok oprócz statusu pt. zezwolenie na rozruch (nie). Może jest coś jeszcze co blokuje możliwość rozruchu. Dodam jeszcze że autko ma manualną skrzynkę i po włożeniu karty przycisk start nie podświetla się na zielono. To chyba tyle . Proszę o konstruktywne wypowiedzi na powyższy temat. Dziękuję.
  • Texa Poland
  • #2
    bohun555
    User under supervision
    TomLight wrote:
    W Lagunie II padła blokada kierownicy (chyba). Chciałbym kupić używkę ale... Czy nie jest ona zsynchronizowana z "centralną elektryką"? (czyli fizyczne przełożenie z innego auta nie przyniesie żadnego efektu). Generalnie problem dotyczy rozruchu samochodu. Coś blokuje CE uniemożliwiając zasterowanie rozrusznika. Karta rozpoznawana jest prawidłowo dezaktywuje ochronę wnętrza i immo. Samochód można uruchomić poprzez "ręczne" zasterowanie przekaźnika rozrusznika. Jedyny błąd w CE i Immo to 37 - "sterownik blokady kierownicy błędny" (?!). Mimo tego wszystkie statusy z blokady są czytane poprawnie CE "widzi" odblokowaną kierownicę, brak zezwolenia blokowania, przycisk start-stop, itp. Generalnie wszystko ok oprócz statusu pt. zezwolenie na rozruch (nie). Może jest coś jeszcze co blokuje możliwość rozruchu. Dodam jeszcze że autko ma manualną skrzynkę i po włożeniu karty przycisk start nie podświetla się na zielono. To chyba tyle . Proszę o konstruktywne wypowiedzi na powyższy temat. Dziękuję.

    Sprawdz najpierw czytnik karty tzn czy po włożeniu karty do połowy jest pozycja "akcesoria" (czy samo właczy sie radio i podświetli sie zegarek). Jeżeli tak nie jest spróbuj przy włączonym zapłonie przytrzymać przycisk START/STOP. Samej blokady nie przełożysz z innego samochodu bo w niej zapisany jest VIN i kod synchronizacji z UCH i ECMem a to można zrobić tylko raz i sama blokada kolumny nie jest diagnozowalna.
  • Texa Poland
  • #3
    TomLight
    Level 11  
    Karta jest czytana prawidłowo. Diagnozuje to autko przy pomocy KTS 550 więc mogą być różnice w nazwach poszczególnych komponentów. Generalnie gdy podglądan wartości rzeczywiste w Centralnej Elektryce to widzę pozycje karty, immo i ochrona wnętrza zdezaktywowana, mam też podgląd na statusy blokady kierownicy i wydaje się że wszystko jest OK. Chciałbym dowiedzieć się co jeszcze oprócz blokady, immo i pedału sprzęgła może blokować rozruch. Obawiam się że KTS nie pokazuje mi wszystkich statusów które można odczytać z CE np. sprzętem serwisowym. Z blokadą już za późno jutro będę miał wymontowaną z "rozbitka" zobaczymy co z tego wyjdzie w najgorszym przypadku spróbuje podmienić pamięci.

    Bohun555 dzięki za pomoc.
  • #4
    Piotr Kołtuniewicz
    Level 17  
    Mam ten sam problem.
    Podmieniłem blokady z zamienioną pamięcią.
    Nie pomogło. Samochód nie odpala dalej.
    Panowie jakieś sugestie.