Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel pomocy - Jak zrobić w programie excel

przemtorz 01 Feb 2018 11:08 585 6
    przemtorz
    Level 10  
    Mam pytanie odnośnie Excela - tworze coś w rodzaju rejestru zakupów z ostatnich kilku i jest to bardzo żmudne. Czy jest taka możliwość w tym programie, aby po wpisaniu np. początku numeru kontrahenta lub NIP lub najlepiej fragmentu nazwy reszta danych automatycznie się uzupełniała (jeśli wcześniej dany kontrahent wystąpił w tym rejestrze). Chodzi mi o coś w rodzaju sytuacji gdy idę do sklepu wystawiają mi fakturę i po wpisaniu początku mojego nazwiska lub NIP automatycznie wyskakują im moje dane.
    Będę wdzięczny za wskazówki.

Wydzieliłem jako nowy temat. Nie podpinaj się pod cudze wątki. RADU23
    yogi009
    Level 43  
    przemtorz wrote:
    tworze coś w rodzaju rejestru zakupów z ostatnich kilku i jest to bardzo żmudne.

Nie potrafisz poprawnie opisać problemu, każesz się domyślać?

Funkcjonalność, o której piszesz jest właściwa dla baz danych, można niby bawić się w Visual Basic, ale to bazy danych dają wprost takie możliwości.
    przemtorz
    Level 10  
    Czyli nie istnieje taka możliwość,by to w prosty sposób zrobić w Excelu nie będąc zaawansowanym użytkownikiem?
    Opisałem tak, jak umiałem.
    Tworze rejestr zakupów - tabelka, a w niej:Nr. kontrachenta;nr. NIP, nazwa, adres, data zakupu, nr faktury, kwota netto , vat , brutto. Jedna zakładka to jeden miesiąc, w każdej zakładce taka sama tabela.
    Nie chcę za każdym razem wpisywać wszystkich danych i chciałbym by po wpisaniu np. fragmentu nazwy kontrahenta uzupełniały mi się nip adres nr kontrahenta.
    Jaśniej nie potrafię.
    yogi009
    Level 43  
    przemtorz wrote:
    Czyli nie istnieje taka możliwość,by to w prosty sposób zrobić w Excelu nie będąc zaawansowanym użytkownikiem?

Trzeba znać język programowania Visual Basic dla Excel'a. Główny problem polega na tym, że normalna baza danych przechowuje dane w wielu tabelach. W jednej np. dane kontrahenta (imię, nazwisko, nip, itd.), w drugiej np. nazwy usług i towarów, a w trzeciej listę wykonanych transakcji (np. faktur i rachunków). Jeżeli do tego prowadzisz na bieżąco magazyn, dochodzą kolejne tabele. I teraz trzeba zapewnić solidną synchronizację pracy z wieloma tabelami. Jak się coś rozjedzie, masz problem :-)

Dodano po 4 [minuty]:

przemtorz wrote:
    Tworze rejestr zakupów - tabelka, a w niej:Nr. kontrachenta;nr. NIP, nazwa, adres, data zakupu, nr faktury, kwota netto , vat , brutto. Jedna zakładka to jeden miesiąc, w każdej zakładce taka sama tabela.
    Nie chcę za każdym razem wpisywać wszystkich danych i chciałbym by po wpisaniu np. fragmentu nazwy kontrahenta uzupełniały mi się nip adres nr kontrahenta.
    Jaśniej nie potrafię.

Można sobie wyobrazić proste kopiowanie pustych tabel z gotowymi nagłówkami i wzorami sumującymi do kolejno tworzonych zakładek arkusza.
    przemtorz
    Level 10  
    Ok. rozumiem, dzięki za pomoc.
    Zapis
    Level 2  
    Nie wiem za bardzo jak wyglądają dokładnie twoje kolumny ale jakby się uprzeć możesz spróbować funkcją vlookup.
    RedHorse
    Level 9  
    Możesz skorzystać z 3 funkcji:
    -PODAJ.POZYCJĘ,
    -ADRES,
    - ADR.POŚR,
    Takie rozwiązanie nie wpisze Ci automatycznie nowego wiersza w tym wierszu poda istniejące już dane które następnie możesz skopiować.
    Adam