Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak zrobić aby excel zliczał komórki po kolorze czcionki

03 Lut 2018 05:46 2346 11
  • Poziom 1  
    Witam
    Mam arkusz danych, w tabeli są tylko dwa kolory czcionek, czarny i czerowny , kolor jest zmieniany manualnie (czarny zapłacone, czerwony niezapłacone).
    Szukam sposobu na proste sumowanie komórek w kolumnie na podstawie zdefiniowanego koloru czcionki,
    Dziękuję za pomoc.
    Dariusz
  • Poziom 2  
    Witam !!!
    Ja znalazłem coś takiego:
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Funkcja w komórce wygląda tak ( =SumCellsByFontColor(zakres przeszukiwania ; komórka z kolorem czcionki)
    Aby uaktualnić wynik F9
    A teraz ja mam pytanie. Jak połączyć dwie funkcje - do sumowania po kolorze czcionki (zamieszczona powyżej) i sumowania po kolorze tła komórki (zamieszczona poniżej) tak aby sumowało po kolorze tła i czcionki.
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Pozdrawiam Darek.
  • Poziom 28  
    Wsadź "ciałko" jednej w drugą, zmień nazwę, ustaw jako 'Variant', usuń zdublowane deklaracje, dodaj oddzielne zmienne na czcionkę i tło - może jako 'Double', bo jak zaznaczysz parę miliardów komórek, to 'Long' nie wyrobi - przypisz do wyniku funkcji połączenie dwóch sum z jakimiś wyznacznikami co czcionka, a co tło i będzie działać.
  • Poziom 2  
    Witam !!!
    Sorry ale
    Cytat:
    Deklaracje, zmienne, 'Double', 'Long'
    to czarna magia, dla mnie Excel kończy się w okolicach =jeżeli i =wyszukaj.pionowo/poziomo :)
    zresztą sam do tego doszedłem a i tak uznawany jestem w pracy za SPECJALISTĘ od Excela. Ja wiem o nikłej mojej wiedzy w tym temacie a VBA to dla mnie czary mary, dlatego proszę o pomoc SPECJALISTÓW MAGIKÓW :)
  • Poziom 37  
    moim zdaniem problem jest od początku źle postawiony, kolor powinien WYNIKAĆ z pewnych danych podstawowych, a tych samych danych WYNIKAĆ powinna suma.
  • Poziom 2  
    Witam !!!
    "lanzul"
    Wiem że poświęciłeś tej funkcji i arkuszowi swój czas ale nie o to mi chodziło. Ja chcę aby sumowało (wartości) tylko np. komórki z niebieskim tłem i żółtą czcionką,
    i osobno z fioletowym tłem i żółtą czcionką i osobno zielonym tłem i żółtą czcionką albo niebieskim tłem i czerwoną czcionką, niebieskim tłem i zieloną czcionką itp.
    kolor czcionki i tła najlepiej aby można było podawać tak jak w funkcjach powyżej w oddzielnych komórkach.
    Pozdrawiam Darek.
  • Poziom 28  
    dariuszb09 napisał:
    ... ale nie o to mi chodziło. Ja chcę aby sumowało (wartości) tylko np. komórki z niebieskim tłem i żółtą czcionką ...

    Jak piszesz tak cię rozumieją - czy w tym zdaniu powyżej zabrakło "nie", czy może o "tylko" jest za dużo ?

    dariuszb09 napisał:
    ... chcę aby sumowało (wartości) (?...?) np. komórki z niebieskim tłem i żółtą czcionką, i osobno z fioletowym tłem i żółtą czcionką i osobno zielonym tłem i żółtą czcionką albo niebieskim tłem i czerwoną czcionką, niebieskim tłem i zieloną czcionką itp. kolor czcionki i tła najlepiej aby można było podawać tak jak w funkcjach powyżej w oddzielnych komórkach

    1. A jak sumuje ? Właśnie tak, przecież wzory masz w osobnych komórkach ... :) ... tylko że mankamentem tej funkcji jest to, że robi to na podstawie wzorca (wszyscy tak robią), który musisz zaznaczyć, a który znajduje się w jakiejś komórce, i który nie jest wpisywany w wywołaniu funkcji jako argument typu "podaj ilość niebieskiego z żółtym".

    2. Zapodałeś "problem" tak, a nie inaczej, dałeś "materiał" do obróbki, przeczytaj co napisałeś ... innych kryteriów nie określiłeś, a ja domyślać się nie zamierzam ... :D ...

    3. I co w takim razie rozumiesz pod pojęciem "sumować" - zawartość komórek spełniających kryteria ? Ilość tych komórek ? Wybierając odpowiedni, opcjonalny argument liczbowy wyznaczasz tej funkcji co ma liczyć. Tylko jak piszę, funkcja robi to po wzorcu pobranym z komórki wzorcowej, a nie na podstawie ręcznie wpisanego argumetu typu: vbniebieski, vbzółty, vbbiały, itd.

    4. Jeśli myślisz o "automatycznym" rozpoznawaniu barw przez funkcję, bez podania jej wzorca ("słownie", wskazując zakres warunków), to ... :D ... ile według ciebie tych barw powinna rozpoznawać ?
    Dla RGB jest bodajże 16 777 216 (dla innych systemów np.: CMYK to 4 294 967 296) ... :) ...
    W starym excelu, podstawowych jest 56 (+ 1 "bezkolor") - Sprawdź ile masz w swoim nowym ... :D ...:
    Kod: vba
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Skorzystaj z odnośników od adamas_nt i Zbych034, pogimnastykuj trochę ... komórki ... :) ...
  • Moderator Programowanie
    Po mojemu, spełnione muszą być oba warunki z obu znalezionych funkcji.
    Zmodyfikowana, będzie wyglądać po prostu:
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 2  
    Witam !!!
    "adamas_nt"
    Wielkie dzięki za pomoc laikowi w dziedzinie VBA.
    Sprawdziłem działa ja powinno. Jeszcze raz Wielkie Dzięki :)
    Pozdrawiam Darek.