Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung UE32C5000QWXXH - Wykrywa HDMI dopiero po podłączeniu drugiego urządzenia

piszmaile 03 Lut 2018 11:40 192 4
  • #1 03 Lut 2018 11:40
    piszmaile
    Poziom 8  

    Witam.

    Mam dziwny problem z telewizorem LED Samsunga.

    Wszystko działało poprawnie do wczoraj kiedy to włączyłem komputer i nie zobaczyłem obrazu na telewizorze. Komputer połączony z telewizorem za pośrednictwem kabla HDMI 10 Metrów. W komputerze ustawione klonowanie obrazu.
    Komputer raczej wykluczam ponieważ podłączyłem do karty graficznej inne urządzenie za pośrednictwem kabla HDMI i wszystko działa od razu.

    Pomyślałem sobie że pewnie kabel HDMI padł (załamał się czy coś tego typu).
    Podłączyłem laptopa pod drugie wejście HDMI telewizora i obraz od razu się pojawił. Co ciekawe pojawił się wtedy także obraz z komputera - nic nie ruszane kablami.

    Sprawdziłem jeszcze raz. Wyłączyłem komputer, odłączyłem kompa i laptopa od tv.
    Podłączyłem komputer pod inne wejscie HDMI w telewizorze i nadal nic. Telewizor widzi podłączenie kabla (gniazdo mam podświetlone że coś jest podłączone ale nie może znaleźć sygnału obrazu).
    Podłączam pod drugie gniazdo w tv tablet za pośrednictwem HDMI - pojawia się obraz z tabletu a na innym źródle w tv pojawia się obraz z komputera !

    Spróbuję jeszcze na innym kablu bezpośrednio z komputera do telewizora ale obecnie nie posiadam drugiego kabla 10 metrowego (komputer w innym pokoju).
    Dodam że wszystko działało poprawnie przez ponad 6 miesięcy więc nie jest to kabel słabej jakości.

    Jakieś pomysły ?

    0 4
  • #2 05 Lut 2018 14:11
    patrix20
    Poziom 14  

    Sprawdz w menu telewizora ustawienia Anynet.

    0
  • #3 05 Lut 2018 14:52
    piszmaile
    Poziom 8  

    patrix20 napisał:
    Sprawdz w menu telewizora ustawienia Anynet.


    Sprawdzone z wyłączonym Anynet oraz z włączonym - zero poprawy.


    Obecnie włączanie komputera z obrazem na TV wygląda tak:

    Odpalam komputer - po włączeniu - podłączam tablet do telewizora - włączam tablet - obraz z tabletu pojawia się na ekranie - przełączam źródło na komputer i mam obraz. Po pojawieniu się obrazu z komputera - wyłączam tablet i obraz z komputera jest już na stałe - do chwili wyłączenia telewizora lub do chwili kiedy przełączę źródło np na telewizor. Wtedy telewizor znowu nie pokazuje obrazu z komputera - czytaj znowu odpalam tablet...

    Co ciekawe kiedy mam włączone źródło z komputera - (brak obrazu) a podłączę tablet, to muszę przełączyć pierwsze źródło na tablet a następnie znowu na komputer - czytaj po włączeniu tabletu podpiętego do tv - obraz z komputera (mimo ustawionego źródła jako komputer) nie pojawi się sam - należy dokonać zmiany źródła z komputera na tablet - widzę obraz z tabletu i ponownie wrócić do komputera by zobaczyć obraz z komputera.

    0
  • #4 05 Lut 2018 15:16
    patrix20
    Poziom 14  

    Próbowałeś z inną rozdziałką na kompie ?

    0
  • #5 28 Cze 2018 18:24
    piszmaile
    Poziom 8  

    odnawiam temat.

    Nowy kabel hdmi - 10 metrów - nadal nie widzi sygnału z komputera.

    W międzyczasie zauważyłem że następuje tzw "odłączenie sygnału kabla" - efekt taki sam jakbym wyciągnął wtyczkę HDMI z tv i włączył ją ponownie - bądź przełączył w komputerze obraz z dwóch monitorów na jeden *ten od komputera. Czyli sygnał zanika na jakieś 2-3 sekundy po czym obraz wraca na telewizor - co ciekawe kiedy mam podłączony monitor też - to ten sam problem pojawia się w tej samej chwili także na monitorze (czytaj oba ekrany na raz zanikają na ok 2-3 sekundy) - po czym obraz samoczynnie wraca.

    Udało mi się dojść do tego że najczęściej to występuje kiedy w domu włącza się np lodówka - nie zawsze ale często się tak dzieje- ostatnio podłączyłem ładowarkę od telefonu do gniazdka i ten sam efekt. Wygląda to jakby przepięcie było - ale uwaga telewizor nie wyłącza się tylko tak jakbym wyłączył i włączył szybko kabel hdmi do tv.
    Co najciekawsze lodówka jest na całkowicie innym bezpieczniku niż tv. Próbowałem także podłączać tv do innego gniazdka (ale w tym samym pokoju więc ten sam bezpiecznik).

    Kiedy odłączę tv od kompa to nawet jak włączy się lodówka to sam monitor nie gaśnie - nie traci sygnału - czytaj coś jest nie tak z TV.

    Zrobiłem tak: Podłączyłem komputer za pomocą kabla HDMI z przejściówką na d-sub na końcu (podłączyłem sygnał obrazu z komputera przez kabel hdmi do gniazda D-sub w telewizorze - tylko tak uzyskałem obraz z kompa na tv) - czytaj 4 gniazda hdmi w tv już nie widzą sygnału (telewizor widzi połączenie - podświetla aktywne podłączone urządzenia - ale nie widzi sygnału "sprawdź połączenie lub włącz urządzenie" - mniej więcej taki komunikat na tych gniazdach.

    Po około 2 miesiącach przy używaniu złącza HDMI (komp) - D-sub (TV) - dzisiaj otrzymałem taki sam efekt jak na złączach HDMI (nie widzi sygnału). Wczoraj wszystko dobrze działało - wyłączyłem komputer normalnie. Dzisiaj włączam i ani komputer nie widzi drugiego ekranu (tv) ani telewizor nie widzi sygnału z kompa.
    Na tym samym kablu i gnieździe w kompie - podłączyłem mój drugi telewizor (a w zasadzie monitor) i wszystko śmiga - komputer widzi drugi ekran a tv czy jak zwal monitor widzi sygnał.

    Dodam że efekt lodówki którą widział mój TV SAMSUNG - nie jest zauważalny na żadnym innym urządzeniu w mieszkaniu - wszystko chodzi dobrze - zero problemów. Czyżby anomalia tv wykrywała uruchomienie lodówki ?

    0
  Szukaj w 5mln produktów