Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SSD Intel wolny zapis - Wolny zapis na nowym dysku SSD

03 Lut 2018 23:17 1032 9
  • Poziom 4  
    Po zainstalowaniu dysku SSD intela (Intel SSD 540s 180GB M.2 SSDSCKKW180H6) prędkości zapisu są inne niż osiągane przez innych użytkowników czy deklarowane przez producenta. Dysk podpięty do SATA III przejśćiówką M2 => sata III. Oczywiście ahci w biosie jest ustawione.

    SSD Intel wolny zapis - Wolny zapis na nowym dysku SSD
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Ja też chcę taki wolny zapis ;) Sprawdź jeszcze, czy coś zmienia podmiana sterowników w "IDE/ATAPI". Jakie tam masz obecnie?
    Zawsze możesz próbować nowy firmware, zarówno do płyty jak i dysku.
    A model płyty podasz? Kabel masz porządny? Od kabla sporo zależy w kwestii prędkości. Od jego jakości.
  • Poziom 4  
    safbot1st napisał:
    Ja też chcę taki wolny zapis ;) Sprawdź jeszcze, czy coś zmienia podmiana sterowników w "IDE/ATAPI". Jakie tam masz obecnie?
    Zawsze możesz próbować nowy firmware, zarówno do płyty jak i dysku.
    A model płyty podasz? Kabel masz porządny? Od kabla sporo zależy w kwestii prędkości. Od jego jakości.


    Hmm nie wiem za bardzo jak to zrobić. Podsyłam ustawienia ze screenów. + Przy uruchamianu najpierw mam czarny ekran "Marvell 88SE91xx Adapter" a po wyłączeniu tego w zakładce advanced dysk nie uruchamia się.
    Jeśli chodzi o aktualizację to bios działa na najnowszych ustawieniach. Jeśli coś jeszcze mogę zaktualizować to byłbym wdzięczny za linki. (model płyty: SABERTOOTH X58)
    Taki mam kabelek: Link
    Taki adapter: Gembird Adapter mini SATA -> M.2 NGFF 1.8''

    SSD Intel wolny zapis - Wolny zapis na nowym dysku SSDSSD Intel wolny zapis - Wolny zapis na nowym dysku SSDSSD Intel wolny zapis - Wolny zapis na nowym dysku SSDSSD Intel wolny zapis - Wolny zapis na nowym dysku SSDSSD Intel wolny zapis - Wolny zapis na nowym dysku SSD
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    SATA 3 masz na kontrolerze marvela. Więc jak go wyłączysz to nie będzie działać chyba logiczne.
    Jak na dodatkowy kontroler to w sumie pewnie tak musi być.
    Nowsza płyta z natywnym SATA3 to za pewne ci inni użytkownicy do których się usilnie porównujesz.
  • Poziom 4  
    310artur napisał:
    SATA 3 masz na kontrolerze marvela. Więc jak go wyłączysz to nie będzie działać chyba logiczne.
    Jak na dodatkowy kontroler to w sumie pewnie tak musi być.
    Nowsza płyta z natywnym SATA3 to za pewne ci inni użytkownicy do których się usilnie porównujesz.


    No rozumiem. Ale czy w takim razie dałoby radę jakoś wyłączyć ten komunikat przy włączaniu komputera ? gdyż spowalnia to znacznie uruchamianie.
    Czyli zmiana kabelka na jakiś lepszy niewiele da ?
  • Poziom 43  
    Za złoty pięćdziesiąt? No wiem. Spróbowałbym inny kabel.
    mati4458 napisał:
    Hmm nie wiem za bardzo jak to zrobić.

    Ale co? Podać model płyty? Sprawdzić sterownik z Managera Urządzeń?
    BIOS zaflashować?
  • Poziom 4  
    safbot1st napisał:
    Za złoty pięćdziesiąt? No wiem. Spróbowałbym inny kabel.
    mati4458 napisał:
    Hmm nie wiem za bardzo jak to zrobić.

    Ale co? Podać model płyty? Sprawdzić sterownik z Managera Urządzeń?
    BIOS zaflashować?


    "podmiana sterowników w "IDE/ATAPI" O to mi chodziło bo nie widziałem takiej opcji i BIOSIE.
    Bios hula na najnowszej wersji, flashowałem przed instalacją SSD.
  • Poziom 43  
    mati4458 napisał:
    "podmiana sterowników w "IDE/ATAPI" O to mi chodziło bo nie widziałem takiej opcji i BIOSIE.

    To sterowniki zmieniasz w BIOSie?