Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosta samochodowa ładowarka laptopa.

dudus_ns 04 Feb 2018 12:01 1530 16
    dudus_ns
    Level 8  
    Witam. Jestem całkiem zielony. Posiadam laptopa który ładowany jest prądem 12V /3A. Potrzebuje zrobić sobie ładowarkę do samochodu. Napięcie w zapalniczce samochodu wiadomo różne, alternator podczas pracy ma ok. 14,4V. Czy jeśli do przewodu zapalniczki wlutuje stabilizator KA78T12 (ma on parametry 12V/3A) to w zupełności wystarczy czy muszę zrobić coś jeszcze żeby bezpiecznie ładować laptopa? Proszę o odpowiedzi.
    zster

Level 28  
    Jak pisał już kol. Jawi_P, stabilizator liniowy nie zadziała. A jeśli ma się myśleć o przetwornicy to taniej pewnie wyjdzie zakupienie gotowej ładowarki ...
    dudus_ns
    Level 8  
    Napięcie wejściowe tej przetwornicy to 4-38V. Wiem że wystarczyło by 9-15V. Nie wziąłem pod uwagę w ogóle nie stosowania stabilizatora czy przetwornicy dlatego że, nie wiem jaką tolerancję ma laptop a napięcie może wynosić podczas pracy silnika 14,5V (trochę za dużo) i muszę wziąć po uwagę że mogę rozładować akumulator i będzie wtedy podawał np. 11,8V ( troszkę za mało).
    Jawi_P
    Level 35  
    dudus_ns wrote:
    muszę wziąć po uwagę że mogę rozładować akumulator i będzie wtedy podawał np. 11,8V ( troszkę za mało).

W jakim celu chcesz rozładowywać już częściowo rozładowany akumulator w samochodzie laptopem? Jeśli już to myślałbym o zabezpieczeniu przed nadmiernym rozładowaniem tego akumulatora.
    Najpierw sprawdź, czy masz podgrzewaną tylną szybę.
    Może się przydać przy pchaniu auta zimą.
    dudus_ns
    Level 8  
    OK bo widzę że dyskusja schodzi na inny plan. Od rozładowanego akumulatora jest ubezpieczenie assistance. Będę zazwyczaj ładował podczas jazdy ale wtedy jest więcej niż 12v a nie chce spalić laptopa. Potrzebuje po prostu ustabilizować napięcie na poziome 12v. Jakieś konkretne pomysły bo gotowe ładowarki samochodowe oferują przełączanie na wyższe napięcia.
  • Helpful post
    Jawi_P
    Level 35  
    dudus_ns wrote:
    Od rozładowanego akumulatora jest ubezpieczenie assistance.

:) :) :)
    No to szukaj przetwornicy Buck-boost, Step Up Down. Na ebayu, aliexpress czy pewnie u nas znajdziesz na pewno. Musisz znaleźć taką na co najmniej 5 - 6A.
    Ja bym Ci jednak radził, kupić normalną przetwornicę małej mocy 12DCV - 220V AC. I do niej podłączysz ten oryginalny zasilacz. Chyba najbezpieczniej i porównywalnie w kosztach, jak nie taniej. Bo jak do modułu policzysz kable, wtyczki i obudowa to może wyjść drożej niż gotowa.
  • Helpful post
    aaanteka
    Level 42  
    dudus_ns wrote:
    Witam. Jestem całkiem zielony. Posiadam laptopa który ładowany jest prądem 12V /3A. Potrzebuje zrobić sobie ładowarkę do samochodu

Dlatego powinieneś dokonać wyboru zakupu produktu gotowego.
    dudus_ns wrote:
    Potrzebuje po prostu ustabilizować napięcie na poziome 12v. Jakieś konkretne pomysły bo gotowe ładowarki samochodowe oferują przełączanie na wyższe napięcia.
    Sprawa stabilizacji precyzyjnej nie jest łatwa i nie jest potrzebna. Laptop z pewnością ma wbudowany odpowiedni układ przetwornicy impulsowej-ładowarki dostosowującej parametry do swoich potrzeb. Z praktyki wiadomo,że zmienne obciążenie powoduje zmiany napięcia zasilania w dopuszczalnym przyjętym marginesie przez producenta. Sprawdź dokładnie ile twoje urządzenie potrzebuje prądu ,ale też jakie jest dopuszczalne napięcie wejściowe. W szczegółowych instrukcjach zwykle, to jest podane. Można również sprawdzić jakie jest rzeczywiste napięcie zasilania z posiadanego zasilacza sieciowego w trakcie spoczynku, niskiego obciążenia, pracy i ładowania. Może twoje obawy co do zasilania napięciem 14,4V są bezpodstawne.

Obstając przy zasilaniu 12V/3A jedynie słusznym i bezpiecznym wyborem wydaje się zlecenie realizacji osobie z doświadczeniem zestawu przetwornicy AVT2732 z separacją galwaniczną. Oczywiście wykonanej z napięciem wyjściowym 12V.

Dodano po 16 [minuty]:

Jawi_P wrote:
    No to szukaj przetwornicy Buck-boost, Step Up Down. Na ebayu, aliexpress czy pewnie u nas znajdziesz na pewno. Musisz znaleźć taką na co najmniej 5 - 6A.
    a są takie "Step Up Down" z napięciem wyjściowym 12V przy zasilaniu 12,5-14,4V ? Była już o tym mowa. Przetwornica Buck-boost jak najbardziej, ale taka 5-6A wcale nie należy do najtańszych.
    Jawi_P wrote:
    Ja bym Ci jednak radził, kupić normalną przetwornicę małej mocy 12DCV - 220V AC. I do niej podłączysz ten oryginalny zasilacz. Chyba najbezpieczniej i porównywalnie w kosztach, jak nie taniej. Bo jak do modułu policzysz kable, wtyczki i obudowa to może wyjść drożej niż gotowa.
    Nie polecane rozwiązanie przy stosowaniu tanich, bez napięcia sinus na wyjściu przetwornic mogące tylko narobić szkód. Ogólnie rozwiązanie dość nie ekonomiczne, praktyczne w epizodycznych zastosowaniach. Jest to jakieś rozwiązanie, ale należy zwrócić uwagę co kupujemy.
    Wawrzyniec
    Level 38  
    aaanteka wrote:
    Nie polecane rozwiązanie przy stosowaniu tanich, bez napięcia sinus na wyjściu przetwornic mogące tylko narobić szkód
    Dlaczego? Dla ładowarki (zasilacza) laptopowej obojętny jest kształt napięcia wejściowego byle się napięcie mieściło w granicach podanych na niej. Równie dobrze może to być stałe napięcie, przecież to przetwornica impulsowa.
    dudus_ns
    Level 8  
    OK Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Zrobię to z Buck boost ale w przyszłym tygodniu wyruszam w trasę i już nie mam czasu czekać na aliexpress a na allegro nie widzę nic powyżej 3A, więc na razie zmontuje to z Step down i będę pilnował napięcia żeby nie spadło poniżej 12v ai spokojnie poczekam na buckboost z aliexpress.
    Aha na zasilaczu, laptopie ani nawet w instrukcji obsługi nie widzę ani słowa o zakresie zasilania. Wszędzie pisze tylko 12V 3000mA.
    Jawi_P
    Level 35  
    aaanteka wrote:
    Nie polecane rozwiązanie przy stosowaniu tanich, bez napięcia sinus na wyjściu przetwornic mogące tylko narobić szkód. Ogólnie rozwiązanie dość nie ekonomiczne, praktyczne w epizodycznych zastosowaniach. Jest to jakieś rozwiązanie, ale należy zwrócić uwagę co kupujemy.

Jakby ten kształt napięcia był kluczowy dla impulsowego zasilacza...
    A taka przetwornica potrafi być tańsza od gotowego modułu DC-DC. Do tego wkład własnej pracy, obudowa etc...
    Moim zdaniem opcja jak najbardziej do rozważenia i w pewnych granicach zupełnie uniwersalna, szczególnie jak autor zakupi coś rozsądnego, a nie chińska przetwornicę za 30pln z allegro.
    Ja kupiłem porządniejszą za 150pln przetwornicę 160W (czyli nie najtańsza) i nie zamieniłbym na żaden dedykowany zasilacz, bo używam jej na dłuższych trasach, gdzie dzieciaki podłączały kiedyś laptopa, tablety, a teraz smartfony. Ma dodatkowo złącze USB.

aaanteka wrote:
    a są takie "Step Up Down" z napięciem wyjściowym 12V przy zasilaniu 12,5-14,4V ? Była już o tym mowa. Przetwornica Buck-boost jak najbardziej, ale taka 5-6A wcale nie należy do najtańszych.

Nie odnoś się do dwóch użytych wyrazów wyrwanych z kontekstu, tylko zrozum zacytowany tekst.
    Mowa o portalach zakupowych, gdzie tak są opisywane przetwornice. By autor pytania wiedział czego szukać. I oczywiście, nie będzie tania, o czym wcześniej wypomniałem. Ale skoro potrzeba 3A, to jaką ma zakupić? Kombinację z własnej roboty stabilizatorami, przetwornicami z chin, źle dobranymi, bez odpowiedniego chłodzenia, obudowy, narażają na ryzyko pozbycia się samochodu. Mam na myśli pożar.
    aaanteka
    Level 42  
    dudus_ns wrote:
    Aha na zasilaczu, laptopie ani nawet w instrukcji obsługi nie widzę ani słowa o zakresie zasilania. Wszędzie pisze tylko 12V 3000mA.

Zawsze można zmierzyć i się przekonać jak jest w rzeczywistości z tym napięciem zasilania. W motoryzacji również mówimy o instalacji 12V, a jak jest w rzeczywistości kolega wie. :D
    Wawrzyniec
    Level 38  
    dudus_ns wrote:
    Aha na zasilaczu, laptopie ani nawet w instrukcji obsługi nie widzę ani słowa o zakresie zasilania
    Jest napisane "input voltage 100-240V"
    piwko
    Level 25  
    dudus_ns wrote:
    OK bo widzę że dyskusja schodzi na inny plan. Od rozładowanego akumulatora jest ubezpieczenie assistance. Będę zazwyczaj ładował podczas jazdy ale wtedy jest więcej niż 12v a nie chce spalić laptopa. Potrzebuje po prostu ustabilizować napięcie na poziome 12v. Jakieś konkretne pomysły bo gotowe ładowarki samochodowe oferują przełączanie na wyższe napięcia.

A może kup sobie inverter 12dc-230 ac , zaoszczędzisz sobie mnóstwa problemów i będziesz mógł używać również innych rzeczy zasilanych z sieci.