No ja mówię właśnie o stosowaniu w mostku H do silnika, bo o to pytałeś.
W innych zastosowaniach oczywiście mają zalety.
W innych zastosowaniach oczywiście mają zalety.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therehv222 wrote:Podejrzewam, że chodzi o tętnienia prądu - im mniejsza impedancja, tym większe tętnienia prądu i wytrzymałość elektrolitycznych kondensatorów na tętnienia prądu lub o prąd maksymalny tranzystorów. Czy może być jeszcze jakiś powód tego typu ograniczeń?
AnicoZ wrote:Porównywałem kiedyś L298 z L620x, A495x i podobnymi. Ze schematów wewnętrznych tych układów ciężko wywnioskować, czy te z tranzystorami MOS mają diody robione specjalnie czy są pasożytnicze. Może to to "podrasowane" pasożytnicze? Jeśli jednak są to dodatkowe struktury, to dlaczego w L298 nie dało ich umieścić? Może bariera technologiczna, L298 to stara konstrukcja.
sorry1 wrote:dalej nie rozumiem tych szpilek na Vs. Dlaczego dioda w T19 nie wystarczy?
cooltygrysek wrote:sorry1 wrote:dalej nie rozumiem tych szpilek na Vs. Dlaczego dioda w T19 nie wystarczy?
Po pierwsze ważna jest impedancja silnika a po drugie rozkład prądów w ścieżkach prądowych a także ich pojemność.
atom1477 wrote:Jesteś Polakiem? Wszystkie Twoje posty brzmią jak tłumaczone z rosyjskiego czy ukraińskiego. Bardzo ciężko je zrozumieć.
atom1477 wrote:Czyli bez prądu nie ma pojemności a powstaje ona dopiero gdy zaczyna płynąc prąd?
cooltygrysek wrote:Czyli Elektronika Alternatywno - Kreatywna.... bo mnie się zdawało zawsze, że taki kondensator powstały na PCB z układu ścieżek ma wartość stałą, zależną tylko od powierzchni ścieżek, odległości między nimi, grubości laminatu i jego przenikalności dielektrycznej. Znowu wychodzi, że z fazy wypadłemkondensator, czyli pojemność która rośnie w raz ze zmiana natężenia prądu przepływającego przez ścieżkę
Krzysztof Kamienski wrote:Ale może ma wpływ rzeczywiście rozszerzalność miedzi i laminatu od temperatury rosnącej z kwadratem natężenia prądu w ścieżce ?
atom1477 wrote:Niestety widać że masz mgliste pojęcie o temacie.
atom1477 wrote:I teraz wracamy do tego krzyżowania. Otóż krzyżowanie nie powoduje powstawania pojemności. Pojemność powstaje gdy ścieżki leżą jedna na drugiej, niezależnie od tego czy się krzyżują czy nie. Oczywiście jak się krzyżują to też na sobie częściowo leżą. Ale to leżenie, a nie krzyżowanie, powoduje w tym miejscu powstanie pojemności pomiędzy ścieżkami. Gdyby na sobie leżały bez krzyżowania (szły równolegle do sobie po dwóch stronach płytki) to pojemność pomiędzy nimi też by była.
cooltygrysek wrote:atom1477 wrote:Niestety widać że masz mgliste pojęcie o temacie.
I znów kolega obraża. Jak wspomniałem projektuje w Siemensie falowniki i zasilacze impulsowe dużej mocy i mnie kolega pisze że nie mam pojęcia mglistego ?
cooltygrysek wrote:Dwie ścieżki po przeciwnych stronach laminatu tworzą kondensator, czyli pojemność która rośnie w raz ze zmiana natężenia prądu przepływającego przez ścieżkę.
cooltygrysek wrote:W ścieżkach rezystancja rośnie z kwadratem przepływającego prądu a im ona większa tym pojemność ścieżki większa a tym samym rośnie czas w którym dany sygnał jest opóźniony względem drugiego.
cooltygrysek wrote:By to koledze udowodnić musiał bym udostępnić wyniki symylacji i tu jest problem, bo na żadnym znanym mi programie tego kolega nie otworzy. A swojego udostępnić nie mogę gdyż jest własnością Siemensa.
cooltygrysek wrote:Co niektórzy bzdury piszą ... Pozostawię bez komentarza.
cooltygrysek wrote:Pieknie. I to mi wystarczy.W ścieżkach rezystancja rośnie z kwadratem przepływającego prądu a im ona większa tym pojemność ścieżki
jack63 wrote:Piszesz o wręcz " nowych odkryciach", młodzież to czyta a potem będzie powarzać, te wg mnie i nie tylko, bzdury...podparte ";autorytetem" Siemensa i jego tajnego programu komputerowego
Krzysztof Kamienski wrote:cooltygrysek wrote:
W ścieżkach rezystancja rośnie z kwadratem przepływającego prądu a im ona większa tym pojemność ścieżki
Pieknie. I to mi wystarczy.
jack63 wrote:Piszesz o wręcz " nowych odkryciach", młodzież to czyta a potem będzie powtarzać, te wg mnie i nie tylko, bzdury... podparte "autorytetem" Siemensa i jego tajnego programu komputerowego. Przecież to fake news i post prawda.
AnicoZ wrote:Swoją drogą też jestem ciekaw tej "nowej fizyki".
cooltygrysek wrote:Nie wiem czemu kolega tak twierdzi ale jeśli pojemność ścieżki nie zmienia się wraz z przepływającym przezeń prądem to ja jestem drwalem.
cooltygrysek wrote:Nie, drwalem, a tylko niedouczonym ,,elektronikiem", w dodatku niereformowalnym. Koledzy i ja wytlumaczylismy Ci co i jak i gdzie popełniasz błędy w rozumowaniu, a Ty na nowo to samo. Jak to nazwać ? Zdaje się, że podobni Tobie ,,eksperci" z USA pracują ostatnio w Mińsku Mazowieckim......i etc.Nie wiem czemu kolega tak twierdzi ale jeśli pojemność ścieżki nie zmienia się wraz z przepływającym przezeń prądem to ja jestem drwalem.
cooltygrysek wrote:Wypraszam sobie taki tekst. Jeśli piszę jak jest to tak jest.
cooltygrysek wrote:Nie wiem czemu kolega tak twierdzi ale jeśli pojemność ścieżki nie zmienia się wraz z przepływającym przezeń prądem to ja jestem drwalem.