Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sztuczne obciążenie 1,0V - 30V 0,01A - 9,99A. Max. 60W R06 - China - recenzja

CMS 06 Feb 2018 18:47 9825 35
Altium Designer Computer Controls
  • Jako że otrzymałem do przetestowania i opisania na forum kilka przetwornic, postanowiłem na początek opisać sztuczne obciążenie made in China, którym się często posługuję i będę go również używał do ww. testów. Podejrzewam, że tak jak w przypadku testera, gdzie połowa pytań dotyczyła oscyloskopu, tak i w tym wypadku, z pewnością spora cześć czytelników, będzie miała pytania na temat użytego obciążenia. Uprzedzam zatem fakty i zaczynam serię artykułów od opisu, właśnie sztucznego obciążenia made in China.

Zakupiłem sobie taką wersję:

W Aliexpress należy wpisać "Constant Current Electronic Load".
    Parametry, jak widać to:
    - napięcie regulowane w zakresie 1.0V - 30V
    - prąd regulowany od 0,01A do 9,99A
    Należy jednak pamiętać, że nie możemy przekroczyć mocy maksymalnej, wynoszącej 60W.
    Dla przykładu, przy napięciu wejściowym 12V, możemy ustawić prąd obciążenia na 5A, ale przy 24V na wejściu, maksymalny prąd może wynosić już tylko 2,5A.
    Układ wymaga do pracy zasilania 12V 1A.

Mimo, iż lubię akrylowe transparentne obudowy, to w tym wypadku się na takową nie zdecydowałem. Po pierwsze ze względu na cenę.

Po drugie uważam, że jest niepraktyczna. "Leżące" wyświetlacze są mało czytelne lub w ogóle nie widoczne. Do tego, w urządzeniu tego typu, przydatne są porządne zaciski, np. bananowe laboratoryjne.

Zdecydowałem się zatem na wykonanie obudowy we własnym zakresie, do tego pasującej do pozostałych komponentów. Ale o tym później i króciutko, bo to nie DIY przecież, a Was interesuje, jak to działa...

Od chińczyka dostajemy coś takiego:
    Sztuczne obciążenie 1,0V - 30V 0,01A - 9,99A. Max. 60W R06 - China - recenzja Sztuczne obciążenie 1,0V - 30V 0,01A - 9,99A. Max. 60W R06 - China - recenzja
    Sztuczne obciążenie 1,0V - 30V 0,01A - 9,99A. Max. 60W R06 - China - recenzja Sztuczne obciążenie 1,0V - 30V 0,01A - 9,99A. Max. 60W R06 - China - recenzja

Możemy sobie to rozłożyć na dwa moduły:

W tym miejscu czas na anegdotkę, któregoś razu, gdy coś tam testowałem, moja połowica zapytała: "do czego właściwie służy to urządzenie?" Zgodnie z prawdą odpowiedziałem, że właściwie jedyną funkcją tego ustrojstwa jest marnowanie prądu. Nie wiem czemu, ale jakoś nie zrozumiała i nadal nie wie, do czego to służy.

Tak naprawdę to genialne urządzonko, poza tym, że całkiem skutecznie "marnuje" prąd, potrafi też kilka innych rzeczy.
    Obciążenie posiada dwa tryby pracy.
    Testowanie zasilaczy, gdzie ustawiamy "spodziewane" napięcie na wejściu testera oraz prąd, jaki ma pobierać ze źródła. Doświadczenie pokazuje, że układ doskonale się sprawdza i "dzielnie" utrzymuje zadany prąd mimo zmian napięcia na wejściu.
    Drugi tryb służy do testowania akumulatorów wszelkiej maści. Oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku, bo przypominam, że mamy do dyspozycji maksymalnie 60W. Nie polecam zatem testowania akumulatorów od ciężarówek :) bo o ile jest to możliwe, to trwać będzie baaardzo długo.
    W tym trybie deklarujemy napięcie, do jakiego chcemy rozładować akumulator, ustawiamy prąd, jakim chcemy to zrobić i uruchamiamy tak samo jak przy teście zasilaczy. Tutaj jednak możemy dopiero docenić to urządzenie.
    Podczas testowania akumulatorów dolny wyświetlacz pokazuje nam zadeklarowany prąd. Górny natomiast wyświetla po kolei:
    - aktualne napięcie źródła (akumulatora)
    - zmierzone Amperogodziny
    - zmierzone Watogodziny

Po zakończeniu pomiaru (gdy akumulator osiągnie zadeklarowaną na początku wartość napięcia) górny wyświetlacz zaczyna migać, wyświetlając zmierzoną pojemność w Ah.
    Volty.
    Amperogodziny (tak wiem, że zabrakło literki "h").
    Watogodziny (tak, wiem, że literka "h" powinna być mała, ale bardzo lubię tą czcionkę, a ona ma tylko duże litery).

Powiem jeszcze coś na temat wspomnianych trybów. Otóż, jeśli podłączymy zasilanie, trzymając jednocześnie przycisk On/Off, to na wyświetlaczu, pojawi nam się coś takiego:
    Teraz impulsatorem możemy wybrać między 1 a 2.
    Następnie zatwierdzamy przyciskiem On/Off (nie kliknięciem impulsatora).

Teraz pojawi się nam opcja:
    którą za pomocą impulsatora możemy przestawić na
    i ponownie zatwierdzić przyciskiem On/Off.

Druga opcja to w tłumaczeniu na nasze BeOn/BeOF > Beeper On/Beeper Off, czyli włączanie i wyłączanie irytującego buzzera/piszczyka, czy jak to nazywacie. Aczkolwiek w pewnych sytuacjach, takie pikanie, może być pomocne.

Na zdjęciach widzimy co prawda zasilacz w roli akumulatora, ale zbadałem już tym sprzętem ponad 60 sztuk 18650 i kilkanaście sztuk innych akumulatorów i muszę szczerze powiedzieć, że jest to świetne urządzenie. I każdy powinien mieć takowe w swoim warsztacie.

Jeden z użytkowników zwrócił mi uwagę, że przydałyby się jakieś testy porównujące wskazania woltomierza i amperomierza z zewnętrznymi urządzeniami pomiarowymi. Wykonałem zatem kilka dodatkowych fotek.

Tym razem w roli zasilacza wystąpił znany i lubiany PS-305D, markowany przez firmę WEP.
    5V 0,5A

5V 1A

5V 1,5A

5V 2A

5V 2,5A

5V 3A

5V 3,5A

5V 4A

5V 4,5A

5V 4,9A

5V 5A, w tym momencie skończyły się możliwości zasilacza i zadziałało zabezpieczenie i zasilacz przełączył się w tryb Constant Current.

Na koniec jeszcze kilka słów o tańszej i znacznie bardziej funkcjonalnej obudowie.
    Nie wiem, czemu producenci obudów podają wymiary zewnętrzne, zamiast wewnętrznych, przez co ciężko jest dokupić obudowę zdalnie (online) gdy nie ma się możliwości przymierzyć, czy układ się wpasuje). Dla tego wrzucam kilka zdjęć swojego rozwiązania.
    Obudowa to Z3A.
    Panel wykonany w Corelu X6 lub X7, nie pamiętam.
    Kilka fotek.

Rozdzielamy całość, aby część z wyświetlaczami zamontować na przednim panelu. Musimy sobie dorobić taśmę, na tyle elastyczną, aby panel przesunąć o ok. centymetr w prawo. W przeciwnym wypadku ciężko będzie później upchnąć gniazda pomiarowe.
    Zakładamy odpowiednio docięte "termokurczki" na LEDy:
    i przykręcamy całość do wcześniej wykonanego panelu.
    W panelu tylnym wykonujemy odpowiednie otwory:
    Oraz podfrezowanie na płytkę, bo obudowa jest o ok. 1mm za krótka.

Całość prezentuje się tak:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    CMS
    Administrator of HydePark
    Zabawę z elektroniką zacząłem jeszcze zanim poszedłem do zerówki. Zaczęło się od lutowania cynowych ludzików, a zaraz potem wytrawiłem swoją pierwszą płytkę i zmontowałem nadajnik FM. Oczywiście pod czujnym okiem Taty elektronika. Zawodowo związałem się z naprawą elektroniki około roku 2000 i działam w tej branży po dziś dzień. Któregoś dnia, kilkanaście lat temu, trafiłem na portal Elektroda.pl i już tutaj zostałem, z czasem zyskując rangę moderatora, a następnie administratora, oraz pobocznie redaktora.
    Has specialization in: <SERWIS SZEROKO POJĘTY>
    CMS wrote 7440 posts with rating 2023, helped 183 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2004 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    viaxa
    Level 22  
    Obudowę (inną) sprzedaje firma z Wrocławia - numer katalogowy BTE-433.
    zgierzman
    Level 30  
    Też kiedyś kupiłem takie obciążenie.
    W moim przypadku chińczyk zainstalował na radiatorze zły termistor (10k zamiast 50k) i regulacja wentylatora nie działała jak należy.
    Wymieniłem termistor na 47k (taki akurat miałem) i przy okazji wymieniłem radiator na większy. Teraz całość pracuje bardzo cicho.

Schemat znaleziony w sieci:
    CMS
    viaxa wrote:
    Obudowę (inną) sprzedaje firma z Wrocławia - numer katalogowy BTE-433.

Jest to jakieś wyjście, ale mi się kompletnie nie podoba.
    Poza tym nie ma opisów i nie wiadomo, co która dioda oznacza.
  • Altium Designer Computer Controls
    DamianG
    Level 20  
    Pora na pytanie lekko poza tematem - jakich silikonów używasz? Przekrój wygląda na dość słuszny. Są w miarę giętkie?

Ciekawe czy ktoś rozgryzł soft do tego. Aż się prosi o zamontowanie słusznego tranzystora i radiatora.
    CMS
    DamianG wrote:
    Pora na pytanie lekko poza tematem - jakich silikonów używasz? Przekrój wygląda na dość słuszny. Są w miarę giętkie?

Grubość przewodu 4mm, przekrój linki 1,3mm². Maksymalny prąd 42A. Jeśli chodzi o o giętkość, to są Mega giętkie.
    elektronik666
    Level 11  
    Witam, chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że przy testowaniu zasilaczy ważna jest też odpowiedź impulsowa(przeregulowanie i opóźnienia ustalania napięcia) stąd też przy testowaniu zasilaczy takim urządzeniem dobrze by było podłączyć oscyloskop i obserwować przebiegi napięcia i prądu. Przy teście samego sztucznego obciążenia też by to było wskazane, bo sprawdzili byśmy wtedy czy nie przekłamuje w jakiś sposób.
    GrandMasterT
    Level 25  
    Posiadam to sztuczne obciążenie od dłuższego czasu. W mojej wersji jest taki drobny mankament, że sam początek zakresu ustawień prądu - gdzieś do 0,15A - dość ciężko ustawić bo rzeczywisty prąd trochę "pływa" względem ustawionego.
    Poza tym sprzęt dobry i naprawdę przydatny, testowałem tym wiele zasilaczy po naprawie, czasami śmigało po kilka dni blisko maksymalnej mocy i nic nie wybuchło.

Z racji tego że 60W to nie za wiele, łyknąłem kilka miesięcy temu również wersję 200W, z dużym okrągłym radiatorem (chyba od PC) i wyświetlaczem LCD. Także ma parę drobnych mankamentów ale po małych modyfikacjach śmiga elegancko.
    CMS
    GrandMasterT wrote:
    łyknąłem kilka miesięcy temu również wersję 200W, z dużym okrągłym radiatorem (chyba od PC) i wyświetlaczem LCD.

Widziałem, nawet wersję 300W, ale cena mnie odstraszyła. Aczkolwiek kiedyś sobie dokupię.
    Jawi_P
    Level 35  
    Testowałeś może jakieś przetwornice już?
    Miałem kiedyś takie sztuczne obciążenie samoróbkę, która wiernie służyła właśnie do akumulatorów, aż nagle na zasilaczu od PCta zaczęło się wzbudzać, aż miło.
    Ale też było mocno dociążone, bo aż radiator musiał leżeć w misce z wodą. Tego chińczyka też chciałem kupić sobie, bo ładne po prostu.
    CMS
    Tak. Można nieźle potorturować chińskie "przetworki", czasem dosłownie piszczą i skwierczą. Niebawem pojawi się kilka artykułów z testami przetwornic. Gdyby kolega przeczytał temat uważnie, to by o tym wiedział.
    Jawi_P
    Level 35  
    CMS wrote:
    Gdyby kolega przeczytał temat uważnie, to by o tym wiedział.

Ależ przeczytał i...
    CMS wrote:
    Jako że otrzymałem do przetestowania i opisania na forum kilka przetwornic, postanowiłem na początek opisać sztuczne obciążenie made in China, którym się często posługuję i będę go również używał do ww. testów.

Nie ma mowy o tym, że już to robiłeś ;)

A co do
    Quote:
    Grubość przewodu 4mm, przekrój linki 1,3mm². Maksymalny prąd 42A. Jeśli chodzi o o giętkość, to są Mega giętkie.

Ja mam chyba podobne, albo i takie same tyle, że oryginalne które dostałem z miernikiem. Rewelacja, giętkie jak sznurek, przekroju nie znam. No i kupiłem kiedyś na znanym portalu, dawno temu w sumie, tez silikonowe, ale o giętkości tych które już mam mogłem tylko pomarzyć. I nie ufam już sklepowym opisom :(
    DamianG
    Level 20  
    Jawi_P wrote:
    Miałem kiedyś takie sztuczne obciążenie samoróbkę, która wiernie służyła właśnie do akumulatorów, aż nagle na zasilaczu od PCta zaczęło się wzbudzać, aż miło.

Czyżby schemat ze strony mdiy.pl?
    maciek_90
    Level 13  
    A jak z dokładnością pomiaru prądu i napięcia?
    CMS
    Dodałem kilka zdjęć do pierwszego posta. Widać na nich jak się zachowują pomiary prądu i napięcia.
    maciek_90
    Level 13  
    Pomiary wyglądają ok można by popracować na eliminowaniem spadku napięcia na połączeniach ale ogólnie akceptowanie. Dzięki za pomiary.
    Galareta
    Level 23  
    Wzmacniacz operacyjny w tym obciążeniu szczególnie szybki nie jest do tego ma małą wydajność prądową, wiec w połączeniu z MOS'em i pojemnością bramki raczej nie powinno się wzbudzać. Niestety odpowiedź impulsowa może na tym ucierpieć.
    wakeup44
    Level 2  
    czy wiadomo do czego służy małe, białe złącze na płytce?
    CMS
    Nie mam zielonego pojęcia. Też się nad tym zastanawiałem, ale nie zależy mi na tej informacji aż tak bardzo, żeby drążyć temat.
    zgierzman
    Level 30  
    viaxa wrote:
    Cytat:
    czy wiadomo do czego służy małe, białe złącze na płytce?

Do podłączenia woltomierza.

Myślę, że było przewidziane jako wejście napięciowe przy pomiarze czteroprzewodowym. W lewym dolnym rogu schematu widać, że jest ono podłączone do wzmacniacza różnicowego o wzmocnieniu mniejszym od 1.
    Pomiar czteroprzewodowy jest przydatną funkcją, kiedy mierzy się np. pojemność baterii obciążonej dużym prądem. W ten sposób unika się błędu pomiaru napięcia źródła, bo nie trzeba uwzględniać spadków napięcia na przewodach.

Pytanie, czy ta funkcja działa? Bo gdzieś czytałem, że nie...
    simw
    Level 26  
    DamianG wrote:

Ciekawe czy ktoś rozgryzł soft do tego. Aż się prosi o zamontowanie słusznego tranzystora i radiatora.

Są w sieci dobrze opisane konstrukcje takich urządzeń.
    Ze swej strony polecam to:
    https://www.youtube.com/watch?v=DxA67V5qPaM

Jest to pierwsza część projektu robionego od początku do końca, ze szczegółowym opisem wszystkich składowych obciążenia aktywnego, łącznie ze schematami i płytkami w Kicadzie oraz ze zrozumiale napisanymi źródłami pod Arduino.
    W przeciwieństwie od gotowych modułów na takim można sporo się nauczyć podczas budowy.
    Level 14  
    Czy mógłbyś udostępnić rysunek przedniego panela?
    Janusz_kk
    Level 36  
    simw wrote:
    Ze swej strony polecam to:

A ja nie polecam, sprzężenie zwrotne prądu jest zrobione przez procesor,
    zanim zadziała to tranzystory dymią, o odpowiedzi impulsowej nie ma co wspominać.
    gregoire
    Level 12  
    Jak najbardziej polecam wykorzystanie dodatkowego złącza do pomiaru czteroprzewodowego, przy cienkich przewodach i dużych prądach ma to tym większe znaczenie, u mnie przy testach zasilacza laboratoryjnego niestety układ się wzbudzał uniemożliwiając pomiary
    CMS
    Czy mógłbyś udostępnić rysunek przedniego panela?

Proszę Cię bardzo. Poprawiona wersja dla Corela X6. Jak pobierzesz, zmień rozszerzenie na .cdr

EDIT.

Dodaję jeszcze ten sam panel w wersji PDF, oraz drugą wersję, z zamienionymi dolnymi napisami. Co komu pasuje. Przy drukowaniu, należy wybrać odpowiednią opcję, aby wydruk wyszedł we właściwym rozmiarze.
    goldi74
    Level 43  
    Jest to opisane w pierwszym poście, obudowa musiała być nieco "podrzeźbiona".
    CMS
    traax wrote:
    Niewiem jak panu pasowala ta obudowa ale jest ona zamała o 2mm na długość. Mowa o obudowie Z3A.

Przyjrzyj się uważnie zdjęciom 4 i 5 licząc od końca.