Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gdzie kupic membrany do glosnikow ??

plik4 15 Aug 2005 11:22 1957 4
    plik4
    Level 26  
    Witam!!

Pytanie jak w temacie tylko nie chodzi tu o zwykle membrany z zwyklym zaiweszeniem ale o przystosowanie do duzego wychylenia.

Cos w stylu membrany z glosnikow alpharda seria SW http://allegro.pl/show_item.php?item=59903447 chodzi o takie zawieszenie a nie o material z jakiego jest wykonana.

Aha srednica do glosnika 25cm. CHce ja wykorzystac do kolumn z membranami pasywnymi. Stare zniszczone ZG40C. Membrana szaleje jak glupia i strzela bo ma zamaly skok.
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Skok, to zależy od konstrukcji całości. Szczególnie układu magnetycznego.

A wracając do tematu. Odpuść sobie kupowanie na www.umifon.pl Ci ludzie są niepoważni.
    plik4
    Level 26  
    Jakiego ukladu magnetycznego w pasywnej membranie (pasiv radiator) ?? CHyba nie doczytales czegos...
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Sorry. Wydawało mi się, że chodzi Ci o głośnik. Przy jakiej częstotliwości zaczyna ci to strzelać? Może trzeba obciążyć, żeby inaczej nastroić.
    plik4
    Level 26  
    hmmm...w okolicach 35-40hz juz przy nie duzej mocy. Ponizej tycz czest. wogole drastycznie spada wytrzymalosc mocowa membrany. (nie wiem jak to nazwac ale chodzi o moc jaka przekazuje glosnik tylem mebrany przez obudowe na pasiwa). Mialem pomysl aby wladowac taka z ogromnym skokiem i odpowiednio nastrocic jej ciezarem. Te kolumny mialy znamionowo 40W jak przytrzymam reka membrane jest znacznie glosniejszy bas oraz rosnie wytrzymalosc mocowa glosnika. (60W i glosnik zachowoje sie jak gdyby nic poscilem nawet 80W i skok ok 6mm w jedna strone ponad 10 spokojnie amplituda) Przy wolnej membranie 20W nie wytrzymoja...