Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blaupunkt Navi plus rns-d - Słaby odbiór radia po zmianie na orginalne radio

Jaro22.11 07 Lut 2018 10:13 645 2
  • #1 07 Lut 2018 10:13
    Jaro22.11
    Poziom 2  

    Witam mam problem z radiem anteną mianowicie zamontowałem w a4 b5 lift orginalne radio z navi rns-d i radio bardzo słabo odbiera stacje. Antena w tym samochodzie to kombinacja bo jest zrobiona zamiast ogrzewania tylnej szyby do tego jest dołożony wzmacniacz z bmw e36 compact i tak to jeździło dwa lata i na radiu kenwood odbiór był b.dobry
    I teraz pytanie jaka oporność powinna mieć antena i czy ten opór mierzyć na załączonym wzmacniaczu i co z tym zrobić
    I drugie pytanie czy kodowanie radia może cos zmienić bo radio teraz zakodowane jest na antene aktywną wiec powinno wychodzić +12 a radio odłącza te napięcie z powodu anteny i wywala błąd o antenie

    0 2
  • #2 08 Lut 2018 19:32
    darens
    Poziom 20  

    Cześć, w "nowszej" grupie VW zasilane anteny odbywa się po kablu antenowym, w Bmw E36 Compact jest to dodatkowy przewód w kości radia który odpowiada za zasilenie "wzmacniacza antenowego". Sprawdź w złączu Kenwooda gdzie był podłączony kabel niebieski lub niebiesko biały do instalacji Audi i tam podaj plus po włączeniu rns-a, przy takim podłączeniu myślę że antena powinna być ustawiona na pasywną.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 23 Lut 2018 09:02
    Jaro22.11
    Poziom 2  

    Tak pogoda nie rozpieszcza na grzebanie ale radio zmienione kodowanie na antene pasywna. Zasilanie wzmacniacza jest bo mam podpięte pod plus po zapłonie i dalej to samo i chyba lepiej nie bedzie. Poczekam do lata i może cos wymyśle by poprawić odbiór.

    1
  Szukaj w 5mln produktów