Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płaski przycisk (włącznik) chwilowy do mini-wiertarki 40W

puchan 07 Feb 2018 16:08 1302 5
    puchan
    Level 14  
    Chciałbym sobie zrobić mini-wiertarkę (dremel itp.) z silnika drukarki 24V. W zasadzie już mam wszystko tylko nie mam włącznika. A chciałbym żeby był płaski umieszczony na zew. obudowy pod palcem wskazującym lub kciukiem . Zwykły długi nie wejdzie bo tam gdzie mam palucha do włączania jest silnik pod spodem. Znalazłem za alegro płaskie włączniki ale wszystko małej mocy SMD, ok. 12V i 0,2A. Silnik do mojej wiertarki bierze pod obciążeniem do 40W (popularny C6464 lub Mitsumi M36N-3E).

I jeszcze jedno pytanie odnośnie kondensatora na stykach silnika. Widziałem coś takiego na jutubie i nie wiem po co to jest. Chcę silnik podpiąć bezpośrednio do zasilacza z tej samej drukarki 24V 0,5A.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Przycisk SMD, a ten steruje tranzystor np. MOSFET a ten załącza silnik

Silnik 40W to nie zasilacz 0,5A
    puchan
    Level 14  
    Czyli jakiś prosty układ. A można prosić o jakiś prosty schemat co do której nóżki.
    Zasilacz jest z tej samej drukarki co silnik. Chyba, że ten silniczek jest słabszy niż to co znalazłem w zamienniku Mitsumi (wszystkie wymiary się zgadzają).
    Ten mój to C6464-60002 od HP 640 i żadnych parametrów na nalepce. Niestety nie pamiętam jak był podłączony, przez jakie układy.
    pitsky
    Level 13  
    microswitch - po wyprostowaniu wyprowadzeń przykleiłem na termogluta do silnika i używam od wielu lat.
    puchan
    Level 14  
    pitsky wrote:
    microswitch - po wyprostowaniu wyprowadzeń przykleiłem na termogluta do silnika i używam od wielu lat.

I nie spalił się? Silnik pewnie mały. Ja na razie douczam się podstaw z elektroniki i szukam jak podłączyć silnik 40W do małego włącznika. Znalazłem coś o sterowaniu silnikiem przez jakieś arudino i jest tam o tym, że powinno się to robić przez tranzystor NPN. Rozumiem, że zamiast bazy arudino daję ten przycisk typu pizdrygałek i będzie działać...
    Płaski przycisk (włącznik) chwilowy do mini-wiertarki 40W