Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris 2010 - Skrzynka/Tuba bassowa pod fabrycznę radio da radę ?

dominq-d 08 Feb 2018 14:30 2793 8
Wago
    dominq-d
    Level 2  
    Witajcie czy dałoby radę wsadzić do toyoty yaris z 2010 roku skrzynkę/tubę bassową niewielkich rozmiarów z mocą do 300w pod fabryczne radio ? kwestia czy radio da rade, czy da się podłączyć itp. jestem kompletnie zielony w temacie
  • Wago
  • Helpful post
    mateov3000
    Level 21  
    Pewnie, że da radę pod warunkiem, że kupisz aktywną tubę lub osobno wzmacniacz + tuba. Radio zapewne ma wyjście pod wzmacniacz złącze RCA lub w kostce wyprowadzone piny, a jeśli nie ma to da się podpiąć pod wyjście na głośniki, ale nie bezpośrednio oczywiście chyba ze wzmacniacz posiada takowe wejście przeważnie oznaczone HIGH IN na bezpośrednie podanie sygnału nie myląc z wejściem liniowym.
  • Wago
  • Helpful post
    mateov3000
    Level 21  
    Zacznij od wpisaniu modelu radia w google i zobaczysz jakie wyjścia posiada bez niepotrzebnego demontażu własnego. Jeśli okaże się, że twoje posiada wyjście liniowe to w zupełności ten zestaw będzie ok. Przy okazji musisz także w kostce radia znaleźć pin do sterowania czyli by wzmacniacz Ci się włączał i wyłączał podczas włączania wyłączania radia. Pamiętaj, że jeśli będziesz sam montował sobie taki zestaw to troszkę pracy będzie to od Ciebie wymagało np. Przeciągnięcie zasilania z komory silnika do bagażnika (demontaż plastików itd by go ładnie schować ) znalezienie też otworu technicznego w grodzi silnika by nie wiercić ani by Ci się woda potem nie lała do auta także wszystko z głową i oczywiście zabezpieczenie przed zwarciem odpowiedniej grubości przewody. Bo zamontowanie tak aby było i grało może doprowadzić do pożaru w aucie także z głową do tego podejdź. To że coś będziesz musiał dolutować np. kabel sterujący coś zaizolować to normalne więc zastanów się czy jesteś w stanie to samemu zrobić aby było po Bożemu czy lepiej komuś to oddać i zapłacić troszkę więcej.
    dominq-d
    Level 2  
    Wiem ale myślę że razem z tatą który ma troszkę jednak pojęcia o elektronice to da radę .

Dodano po 2 [minuty]:

• Helpful post
    mateov3000
    Level 21  
    Z tego co widzę to radio nie posiada wyjścia liniowego na wzmacniacz.

Schemat od innego radia z toyoty ale wtyka taka sama mowa o 3 gnieździe patrząc od lewej na twojej focie.

Najszybciej było by Ci kupić już skrzynie/tubę z wejściem HIGH INPUT lub użyć takiego konwertera sygnału http://allegro.pl/konwerter-poziomow-glosnik-rca-high-level-i6612696387.html

I w ten sposób uzyskasz z wyjścia głośnikowego wyjście liniowe. Czyli najprościej mówiąc przeciągasz sobie od radia kable na tylne głośniki chyba że już masz je tam przeciągnięte fabrycznie i pod nie dopinasz konwerter i z konwertera do wzmacniacza.
  • Helpful post
    adam_1991r
    Level 27  
    Tego suba spokojnie podlaczysz bez żadnego problemu. Co prawda szału się nie spodziewaj z grą ale działać będzie. (lepiej by było kupić osobno wzmacniacz i osobno suba).

Co do kabli to musisz kabel plusowy pociągnąć z akumulatora do tego subwoofera. Masę podłącz pod jakaś śrubę w bagażniku (koniecznie te miejsce oczyść do gołej blachy, nie może być lakieru. Poszukaj na przykład mocowanie pasa, chociaż przy tej mocy myślę że możesz nawet podpiąć do punktu masowego w którym światła tylne są podłączone i będzie dobrze.). Potrzebujesz jeszcze podłączyć kabel remote między wzmacniaczem a radiem. W radiu poszukaj pinu odpowiadającego za antenę automatyczną. Jeżeli nie znajdziesz żadnego przewodu w którym pojawia się napięcie po włączeniu radia to możesz podpiąć pod zasilanie radia które włącza się razem ze stacyjką. Instalacja elektryczna zakończona. Pamiętaj jeszcze żeby bezpiecznik dać jak najbliżej akumulatora.

Co do sygnału to RCA nie używasz. Musisz z radia pociągnąć kable głośnikowe (prawy i lewy tył, razem 4 żyły). Możliwe że te kable są gdzieś z tyłu już, np. W drzwiach to wystarczy je przedłużyć. Jak nie ma to musisz bezpośrednio z radia ciągnąć nowe. I te kable podłączasz do suba pod wejście hi-Input
    dominq-d
    Level 2  
    @adam_1991r bardziej mi zależy na podbiciu bassu . wiem że dużo nie zdziałam ma wyjść dosyć tanio lecz to mi wystarczy w tym samochodzie modów dużych nie zrobisz ;/
    mateov3000
    Level 21  
    ilość basu ( GAIN BASU) ustawiasz w samej tubie więc spokojnie dobierzesz sobie jego ilość