Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eberspacher B2-zmniejszyć moc - Jak zmniejszyć moc ogrzewania postojowego?

dworek999 08 Feb 2018 23:20 1149 7
    dworek999
    Level 7  
    Witajcie.
    Ma ktoś pomysł, jak spowolnić dawkowanie paliwa poprzez zwolnienie "stukania" pompki paliwa w tym archaiku?
    Chcę uzyskać mniejszą moc ogrzewania.
    Miand
    Level 21  
    To nie jest tylko kwestia paliwa, jeszcze trzeba podać odpowiednią ilość powietrza.
    dworek999
    Level 7  
    Zatem jaki patent stosuje się w nowszych?
    Miand
    Level 21  
    Patentów raczej żadnych nie ma, jest pomiar temperatury wykonanej i zadanej. Na tej podstawie elektronika steruje piecem.
    Jaki jest cel obniżenia mocy?
  • Helpful post
    kkknc
    Level 43  
    Za gorąco to otwierasz okna, albo dajesz większy nadmiar zimnego powietrza. Pompa mimo że elektryczna ma całkiem mechaniczne sterowanie trzeba by było ją przydławić, a obroty przez rezystor.
    dworek999
    Level 7  
    cel- oszczędność prądu i paliwa. jeszcze nie robiłem testu w aucie, ale wydaje się, że będzie mocno gorąco hehe

Dodano po 2 [minuty]:

kkknc wrote:
    Za gorąco to otwierasz okna, albo dajesz większy nadmiar zimnego powietrza. Pompa mimo że elektryczna ma całkiem mechaniczne sterowanie trzeba by było ją przydławić, a obroty przez rezystor.

też właśnie zastanawiam się , czy przyduszając nie zrobię jej krzywdy / pompie/
    kkknc
    Level 43  
    Nie to pompa mębranowa pracuje tak jak pompa paliwa w starych samochodach. Odciąga ją elektromagnes dopycha sprężyną. Jak dojdzie do końca to cykl się powtarza. Więc jak zdławisz wyjście to będzie wolniej pracować. Swoją drogą nie myślałeś o czymś nowszym?
    Chyba że klimat auta chcesz utrzymać. Ale to zawsze nad włożeniem nowego do starej obudowy można pomyśleć. To jest dość duże więc taki 1KW maluch powinien wejść.
    dworek999
    Level 7  
    mam 4x4 i mam garaż. używać będę 2x w roku w terenówce. Garaż jak jest zimno też wolę ogrzać. Zadoptowałem skrzynię, są zrobione odpowiednie otwory, mam w niej 12v , zbiorniczek paliwa. Skrzynia stała się samowystarczalną jednostką grzewczą. Będę testował długie grzanie za tydzień na zlocie :)
    Dziwi mnie fakt, że zakładając rurę spalinową od webasto na wydech uzyskałem mocne kopcenie. Zdecydowanie musi ona zaburzać wylot spalin.
    Wobec tego wszystkiego- fakt zakupu sprzętu za 1700zł... może kiedyś. Na razie z rurami mam 500zł