Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Karta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez kar

10 Lut 2018 18:03 1425 26
  • Poziom 5  
    Witam zakupiłem ostatnio kartę sieciowa na USB TP-LINK TL-WN725N zainstalowałem na karcie miga dioda co ok 2 sekundy komputer oczywiście wykrywa kartę w menedżerze urządzeń jest napisane że urządzenie działa poprawnie , kartę instalowałem juz kilka razy, sterowniki są najnowsze na dolnym pasku jest taki kwadracik z czerwonym krzyżykiem gdy nacisne pokazuje brak połączenia. W panelu sterowania gdy wejdę w zmień ustawienia karty sieciowej jest ikonka (dwa monitory i pasek WI-FI )są one na szaro i jest napisane wyłączone oczywiście gdy kliknie pisze włączanie po chwili włączone ale i tak ikonka świeci się na szaro i pisze wyłączone, próbowałem też z inną kartą i to samo.
    Internet na pewno działa bo na telefonie działa , karta tez bo na innym komputerze działa
    Komputer był kiedys podłączony do internetu z kabla ale teraz został przeniesiony może coś trzeba wlaczyć gdzieś w ustawieniach juz nie mam pojęcia
  • Poziom 43  
    Podaj model laptopa, OS. W10 :P ? Wiele wskazuje, że potrzeba wgrać poprawny sterownik.
    Zamieść widok na te wszystkie rzeczy, co opisałeś.
    tomasz1234321 napisał:
    W panelu sterowania gdy wejdę w zmień ustawienia karty sieciowej jest ikonka (dwa monitory i pasek WI-FI )

    Zamieść widok "wyświetl połączenia sieciowe".
    Zamieść wynik polecenia w CMD
    ipconfig /all

    Dodano po 6 [minuty]:

    Stąd brałeś sterownik?:
    http://www.tp-link.com/pl/download/TL-WN725N.html#Driver
    W ogóle brałeś pod uwagę, że producent wyraźnie zwraca uwagę na różne wersje urządzenia V1, V2 i V3 ? ? ?
  • Poziom 5  
    Jest to komputer procesor Intel pentium G3240 płyta główna Gigabyte niestety nie znam modelu zasilacz 500w dysk ssd kingston 128 dodaje też zdjęcia Karta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez karKarta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez karKarta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez karKarta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez kar

    Dodano po 3 [minuty]:

    Jeśli chodzi o sterowniki to nie pobrałem nic po prostu zainstalowałem z płyty
  • Poziom 43  
    Błagam - obrazek pierwszy po lewej. Klikasz prawy myszy na połączeniu i wybierasz "Włącz". ;)
  • Poziom 5  
    Wiem ale to nic nie daje pisze włączanie po chwili włączone lecz ta ikona dalej świeci się na szaro i jest napisane wyłączone
  • Poziom 43  
    Ustaliłeś już wersję tej karty V1, V2 czy V3 posiadasz?
    tomasz1234321 napisał:
    płyta główna Gigabyte niestety nie znam modelu

    To poznaj. Ja nie umiem zrozumieć jak można coś kupować i nie wiedzieć co.
    To samo dot. zasilacza.

    Weź tą kartę i sprawdź, czy działa w USB z tyłu w niebieskim USB i w czarnym, górnym i dolnym.
    Mam nadzieję, że nie wkładasz z przodu.
  • Poziom 5  
    Zaraz po sprawdzam tutaj jeszcze widok z cmd Karta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez kar
  • Poziom 43  
    tomasz1234321 napisał:
    tutaj jeszcze widok z cmd

    Dla mnie to jasne, że przy obecnym stanie - wyłączona karta - interfejs wi-fi jest nieobecny.
    Sprawdź ten REV. Jak dojdziesz zainstaluj sterownik pod ten REV.
    Sprawdź inne porty USB i włącz sieć w "wyświetl połączenia sieciowe".
    Mogę nie odpowiedzieć, bo uciekam od PC.
  • Poziom 5  
    Zasilacz ibox500 płyta GA-B85M-D3H tylko co to jest ten REV
  • Poziom 5  
    Zasilacz nie jest jakiś dobry ale do przeglądania internetu chyba nie jsk zły
    Co do karty to mam wersję v2

    Dodano po 20 [minuty]:

    Pobrałem sterowniki do wersji v2 zainstalowałem było napisane ze sterowniki są zainstalowane karta jest gotowa do użycia i że można połączyć się z siecią wi-fi wchodzę w wyświetl połączenia sieciowe naciskam prawym włącz pisze włączanie i nic nadal jest wyłączone przekładalem tez na inne wejścia usb może coś w biosie jest wyłączone lecz ja w biosie nigdy nic nie robiłem tylko wiem jak się go włącza
  • Poziom 43  
    No to znajdź manual - instrukcję do płyty na stronie GB - wpisz model płyty w przeglądarkę i tam dalej będzie.
    tomasz1234321 napisał:
    do przeglądania internetu chyba nie jsk zły

    Nie o to chodzi → jest o tym w linku.

    Ogólnie dziwna sprawa z tą kartą - jak przełączanie w BIOS opcji USB nie pomoże to rozkładam ręce.
    Być może ta karta z tą płytą się "nie lubią"... :(
  • Poziom 5  
    Jeszcze sprawdze tą instrukcje i poszukam coś w biosie może coś uda się znaleźć
  • Poziom 43  
    Ewentualnie użyj programu Device Cleanup. Czyszczenie rejestru. W ostateczności wręcz format :(
    A może to infekcja?
  • Poziom 5  
    Brak obsługi wifi a da się coś z tym zrobić ? Bo na razie nic nie pomogło
  • Poziom 5  
    Tak wszystko zrobiłem i dalej nic
  • Poziom 12  
    Kliknij prawym na połączenie sieciowe, wejdź w jego ustawienia i sprawdź czy nie masz zaznaczone ,, pozwalaj komputerowi na zarządzanie energią dla tego urządzenia, w celu oszczędzania energii'' czy jakoś tak to idzie ;) .


    Karta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez kar

    2. Usunąłbym sterownik / odinstalował. I spróbował wyszukać np. Driver Booster, być może sam nie wiesz jaką masz wersje karty czy coś. Powinno zaciągnąć poprawne. Jeżeli nadal nie będzie działało to nie wiem :) trzeba by Windowsa postawić na jakimś dysku na test, czy to wina jakichś śmieci czy jak.
  • Poziom 43  
    Odinstaluj wszystkie sterowniki od tej karty. Następnie zainstaluj tylko ten jeden poprawny.
    Dziwnie to się zachowuje u ciebie. Koło zegara w ogóle masz kartę sieciową kablową jako odłączoną a w obok tej wifi jej nie widać.
  • Poziom 43  
    310artur napisał:
    Koło zegara w ogóle masz kartę sieciową kablową jako odłączoną a w obok tej wifi jej nie widać.

    O tym samym pomyślałem. Powinno być widać LAN w "wyświetl połączenia...", a go brak.
    Być może jak pisał @effektive zrobił się śmietnik w systemie (co jest normalne dla W10, a i nie takie niespotykane w W7). Jak pisałem rozwiązaniem może (ale nie musi) być format.
  • Poziom 5  
    Nic nie pomogło chyba został tylko format Karta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez karKarta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez karKarta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez karKarta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez karKarta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez kar
  • Poziom 43  
    Co ciekawe teraz jak LAN się pojawił, to też jest wyłączony.
    Jaki status we właściwościach LAN przez manager urządzeń?
  • Poziom 5  
    LAN mogę normalnie wlaczyc Karta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez karKarta sieciowa TL-WN725N - Komputer nie chce połączyć się z internetem przez kar
  • Poziom 12  
    Driver Booster czy czymś innym zaktualizuj wszystkie sterowniki do najnowszej wersji. Jak nie to pozostaje ci format lub jak masz jakiś inny dysk / pendrive powyżej 30 GB to możesz nawet na takim nośniku zainstalować system Win to USB czy jakoś tak się program nazywa ;)
  • Poziom 43  
    Wyłącz jeszcze wszystkie antywirusy i firewalle jak masz dla testu.
    Ustaw usługę pokazaną w filmiku jaki ci dałem na "auto" niech startuje automatycznie gdy potrzebna.

    Po tym zabiegu wyłącz w menedżerze urządzeń kartę wifi zresetuj PC i włącz kartę wifi. Znów zresetuj PC - wiem że to wygląda mało profesjonalnie ale pracując z windowsem czasem lepiej 10 razy zrobić reset i dwie zdrowaśki po drodze niż wymyślić co go boli ;) Według mnie ta karta powinna się w połączeniach sieciowych sama włączyć no ale kto to wie.

    Jeśli chcesz tylko przetestować na tym sprzęcie to możesz zrobić update do windowsa 10. Taki update można zrobić nie tracąc programów i danych oraz później cofnąć w ciągu 30 dni. Dość szybki test.

    PS próbowałeś kliknąć "diagnozuj to połączenie"? Nie zbyt często ale zdarza się że autonaprawa windowsa działa.