Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung - regeneracja tonera - dwa proste pytania

marcinj12 15 Aug 2005 16:42 4611 12
    marcinj12
    Level 40  
    Witam,
    Mam drukarkę SAMSUNG ML-1520. Ostatnio zaczernienie wydruku się pogorszyło, więc pomyślałem że pora wymienić toner na nowy. Kupiłem odpowiedni na Agawie, ale niegdzie nie ma instrukcji regeneracji do tego modelu. Znalazłem jakąś podobną, rozkręciłem kasetę (zdjąłem tylko górną przykrywkę), ale w środku jest jeszcze sporo tonera. Stąd moje pytanie: czy to co oznaczyłem na czerwono na zdjęciu to pojemnik na świeży toner czy może jest to "zużyty" toner (bo, jak wynika z tej strony drukarka podczas drukowania zbiera niewykorzystany toner z wałka światłoczułego do "śmietnika")?

Drugie pytanie: dosyć optymistycznie założyłem że wystarczy wymienić sam toner (jest to pierwsza regeneracja). Czy mam rację, czy w tym modelu konieczne są jakieś "dodatkowe" zabiegi (dosypka developera, czyszczenie jakiegoś wałka?)

I wreszcie: czy komuś udało się włączyć tryb "osczędzania tonera" w tej drukarce? Wciskam przycisk TONER SAVE tak jak pisze w instrukcji, ale dioda sygnalizująca ten fakt się nie zapala...

Pozdrawiam!
  • Helpful post
    drebin
    Level 28  
    Jeśli chodzi o to co zaznaczyłeś na czerwono to zasobnik na "dobry" toner. Przy regeneracji tonera wsypujesz toner, czyścisz rolkę ładującą, oszczędzanie tonera włącza się porzez przytrzymanie klawisza chyba przez 3s.
    marcinj12
    Level 40  
    Dziękuję bardzo.
    Przycisk (albo dioda) ciągle nie działa - wg instrukcji należy wcisnąć przycisk raz podczas trybu gotowości drukarki (co robię i nie pomaga), a przytrzymanie go ponad 2s powoduje wydruk strony próbnej. Tym niemniej znalazłem w opcjach drukarki możliwość "programowego" włączenia tego trybu :D
  • Helpful post
    e-xtech
    Level 16  
    W tych drukarkach nie ma śmietnika na toner, czyscisz - dosypujesz i drukujesz ;) Jeśli chodzi o regeneracje to miszczostwo swiata ;-)))
  • Helpful post
    dedopl
    Level 27  
    drebin wrote:
    Jeśli chodzi o to co zaznaczyłeś na czerwono to zasobnik na "dobry" toner. Przy regeneracji tonera wsypujesz toner, czyścisz rolkę ładującą, oszczędzanie tonera włącza się porzez przytrzymanie klawisza chyba przez 3s.

co do oszczednosci tonera to aby wlaczyc wciskasz CANCEL dosc szybko w razy i wlacza sie toner save lub wylaczasz jak kto woli

mam pytanie co do regeneracji walka lub calego tonera i kasowania ilosci stron wydrukowanych??
    bo u mnie juz dobija do 30 000 stron :)
    marcinj12
    Level 40  
    Faktycznie. Pomogło :D Trzeba wcisnąć guzik 3 razy... Dzięki!

PS. Ja się na tym nie znam :D, ale na twoim miejscu wymienił bym po prostu całą kasetę z tonerem i wałkiem - kosztuje ok. 250-300zł, co przy 30.000 stron nie jest aż tak wielkim wydatkiem, zakłądając że koszt poszczególnych części osobno (wałek światłoczuły, toner, pewnie jakieś zużyte rolki czy kółka) będzie podobny...
    dedopl
    Level 27  
    te 30 tys kartek to juz 2 toner na pierwszym fabrycznym zrobila (z dosypka oczywiscie) 12 tys mam juz 2 tonery i zastanawiam sie czy nie wymieniac walka koszt okolo 100zl.
    a co kasowania licznika kopi pytam z czystej ciekawosci
    slyszalem ze trzeba wyslac jakies dane w jezyku SPL ale co dokladnie to nie wiem
    drebin
    Level 28  
    dedopl mam pytanko do ciebie, ja się sprawuje 1520 po 30 tyś wydruków? Moim zdaniem jest to lepsza maszynka od HP1010, co ty o niej sądzisz?
    azarach
    Level 22  
    ile razy regenerowaliście tę kasete bez zmiany wałka ??
    pozd
    dedopl
    Level 27  
    toner orginalny fabryczny który byl w zestawie wg producenta ma wydrukowac bodajze 2500stron u mnie wydrukwal tyle troche ponad 10000szt , sprawuje sie bardzo dobrze nie mam jak porównywac do HP
    ten ma zalety duzy podajnik na papier okolo 300szt.
    Pierwszy toner regenerowalem (dosypka tylko i wylacznie i ewentualnie jakies czyszczenie) okolo 3-4 razy.
    ten ktory jest aktualnie zlozony M-1520D3 jest juz bliski 20000 sztuk i jeszcze drukuje co prawda nie jak nowy lecz troche jasniej.
    niedlugo bedzie trzeba go reanimowac :)
    zastanaiem sie nad wmiana samego walka, bo to głownie chyba przez to czarny staje sie szary?
    czy ktos to juz robil, moze opisze to zadanie, wydaje mi sie to prsta zecza ale czasem wychodzi cos w praniu.
    Z tego co pamietam ta HP 1010 to zasobnik sie zacina,
    a samsung zwarta konstrukcja nie ma jakis problemow
    czasem ale to moze zdazylo sie pare razy wziela kilka kartek na raz i stanela :)
    ---------------------------------------
    moim zdaniem jest pare problemow ale w stosunku do tego ze dziennie drukuje nawet po 300 karetek ( praca w caffeinternet).
    po tych 7 miesiacach pracy
    mam male zastrzezenia do
    alikacji monitorujacej stan drukarki w trayu u mnie nie dziala ale i poco :)
    twierdzi ze nie jest podlaczona drukarka
    marcinj12
    Level 40  
    dedopl wrote:

zastanaiem się nad wmiana samego walka, bo to głownie chyba przez to czarny staje się szary?
    czy ktos to juz robil, moze opisze to zadanie, wydaje mi się to prsta zecza ale czasem wychodzi cos w praniu.

Ja jedyne co znalazłem to takiego PDFa . Jest co prawda do modelu ML-1710, ale napisano tam że analogiczny pojemnik jest m.in. w ML-1510, czyli chyba też w ML-1520 :D
    azarach
    Level 22  
    pytałem o wałek bo jednemu klientowi wymieniłem dla bezpieczeństwa po drugim razie
    ale z tego co mi mówił to on do samego końca drukował ok
    tak więc drodzy koledzy po ilu razach wymieniać wałek dla klienta aby nie wrócił po regeneracji z pretensjami
    pozd
    marcinj12
    Level 40  
    Dziekuje za pomoc, temat zamkniety.