Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Citroen Xsara Picasso 2.0 hdi - Wymiana pompy CR CP w garażu

jelonek24 11 Feb 2018 10:34 9678 21
    jelonek24
    Level 12  
    Cześć, mam xsarę picasso z silnikiem 2.0 hdi RHY na osprzęcie Bosch. Wymieniłem regulator cisnienia w pompie bo albo mi nie zapalał albo nie gasł od razu tylko 3-5 sekund po przekręceniu kluczyka. Pojeździłem 200km i znów nie gasł od razu. Przeczyściłem regulator w myjce ultradźwiękowej i znowu po 200-300km normalnej jazdy pojawai się problem opóźnionego gaśnięcia.

Obstawiam, że w pompie wysokiego ciśnienia są jakieś zanieczyszczenia które zabrudzają mi regulator. (Filtr paliwa wymieniony- był straszny syf) . Chcę wyjąć pompę, wyczyścić i wymienić uszczelki.

Teraz moje pytanie: czy dam rade sam w garażu wykręcić te pompę mimo że jest ona na rozrządzie? Czy będzie trzeba ustawiać rozrząd? Ktoś to pewnie już robił w picasso. Na co powinienem uważać?
    Ireneo
    Level 42  
    Pytasz czy dasz radę to zrobić w garażu...Cóż wielu to tam właśnie robi a co potrafisz to nikt tutaj nie wie...
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    jelonek24 wrote:
    Chcę wyjąć pompę, wyczyścić i wymienić uszczelki.

To jest bez sensu.
    A ciekawe spostrzeżenia piszesz bo moim zdaniem to niemożliwe bo regulator nie jest od tego.
    sly_1978
    Level 20  
    jelonek24 wrote:
    Cześć, mam xsarę picasso z silnikiem 2.0 hdi RHY na osprzęcie Bosch. Wymieniłem regulator cisnienia w pompie bo albo mi nie zapalał albo nie gasł od razu tylko 3-5 sekund po przekręceniu kluczyka. Pojeździłem 200km i znów nie gasł od razu. Przeczyściłem regulator w myjce ultradźwiękowej i znowu po 200-300km normalnej jazdy pojawai się problem opóźnionego gaśnięcia.

Obstawiam, że w pompie wysokiego ciśnienia są jakieś zanieczyszczenia które zabrudzają mi regulator. (Filtr paliwa wymieniony- był straszny syf) . Chcę wyjąć pompę, wyczyścić i wymienić uszczelki.

Teraz moje pytanie: czy dam rade sam w garażu wykręcić te pompę mimo że jest ona na rozrządzie? Czy będzie trzeba ustawiać rozrząd? Ktoś to pewnie już robił w picasso. Na co powinienem uważać?

Podmień na inny regulator. Mój nowy Bosch pożył zaledwie 3 dni i również był problem podobny do Twojego z gaszeniem. Po wymianie na kolejny nowy, problem ustał.
    diodabg
    Level 30  
    jelonek24 wrote:
    Obstawiam, że w pompie wysokiego ciśnienia są jakieś zanieczyszczenia które zabrudzają mi regulator.

Zle obstawiasz syf nie bierze sie z pompy a z baku wiec zbiornik paliwa i caly uklad do umycia i wyplukania.
    Puzniej jak wszystko zalejesz czysta ropa to zalej jakis dodatek do czyszczenia wtryskow zeby nie zdechly.
    jelonek24
    Level 12  
    Syf w filtrze pojawił się po wymianie pompki paliwa w baku. W ciągu ostatnich 3 tyś km 3 razy wymieniałem pompkę w baku. Najpierw padła nagle. Wymieniłem na tanią z allegro i ta pochodziła bardzo krótko. Auto nie chciało zapalić a Delphi pokazywało błąd regulatora ciśnienia. Okazało się że pompka z baku nie podaje paliwa z odpowiednim ciśnieniem. Dałem pompke magnetti marelli i nowy filtr paaliwa i zaskoczył. Po 3 miesiącach zaczęło się opóźnione gaśnięcie po przekręceniu kluczyka. Na delphi błąd mechaniczny regulatora cisnienia w pompie. Dałem nowy regulator i podziałało troche po czym znow nie zapalał. Wymieniłem pompke paliwa i filtr paliwa. Podziałało kilka set kilometrów i teraz znowu gaśnie z opóźnieniem i wywala kontrolke silnika i błąd regulatora. Czyszcze go, daje nowe uszczelki i działa znów na jakiś czas. Wg mnie był syf w filtrze paliwa i przeszedł do pompy i po wymianach filtrów i pompki paliwa syf w pompie cr dalej został.

A pytanie o wymiane pompy cr w zaciszu domowym dotyczy stopnia skomplikowania tej wymiany- czy trzeba ustawiać rozrząd czy nie trzeba i da się wymienić pompę bez rozrządu?
    sly_1978
    Level 20  
    jelonek24 wrote:
    Syf w filtrze pojawił się po wymianie pompki paliwa w baku. W ciągu ostatnich 3 tyś km 3 razy wymieniałem pompkę w baku. Najpierw padła nagle. Wymieniłem na tanią z allegro i ta pochodziła bardzo krótko. Auto nie chciało zapalić a Delphi pokazywało błąd regulatora ciśnienia. Okazało się że pompka z baku nie podaje paliwa z odpowiednim ciśnieniem. Dałem pompke magnetti marelli i nowy filtr paaliwa i zaskoczył. Po 3 miesiącach zaczęło się opóźnione gaśnięcie po przekręceniu kluczyka. Na delphi błąd mechaniczny regulatora cisnienia w pompie. Dałem nowy regulator i podziałało troche po czym znow nie zapalał. Wymieniłem pompke paliwa i filtr paliwa. Podziałało kilka set kilometrów i teraz znowu gaśnie z opóźnieniem i wywala kontrolke silnika i błąd regulatora. Czyszcze go, daje nowe uszczelki i działa znów na jakiś czas. Wg mnie był syf w filtrze paliwa i przeszedł do pompy i po wymianach filtrów i pompki paliwa syf w pompie cr dalej został.

A pytanie o wymiane pompy cr w zaciszu domowym dotyczy stopnia skomplikowania tej wymiany- czy trzeba ustawiać rozrząd czy nie trzeba i da się wymienić pompę bez rozrządu?

Wymiana pompy nie obędzie się bez demontażu rozrządu. Potem płukanie całego układu paliwowego. Bez tego cała robota psu na budę.
    wegier1
    Level 11  
    Mam podobny problem, auto nagle zgaśnie i nie mogę go uruchomić. Nie miałem takich objawów jak praca silnika po wyłączeniu zapłonu.Przeczytałem na forach, że dobry skutek daje dodawanie do paliwa oleju Mixol lub podobny półsyntetyk 2T w ilości 100 gr na zbiornik 60 l. powoduje to poprawę smarowania wszystkich elementów układu wtryskowego, również regulatora ciśnienia paliwa w pompie WC i samej pompy.Przy kiepskim paliwie diesel to jest wskazane. W moim 2.2 hdi trochę pomogło lepiej pracuje Wracając do twoich objawów- sam możesz wyczyścić cały układ paliwa- zacznij od filtrów( obudowa do zdjęcia, benzyną lub czymś podobnym wymyj, wydmuchaj sprężonym powietrzem), przewody od i do zbiornika wydmuchałem sprężonym powietrzem i przelałem czystą ropą( odwrotnie do kierunku tłoczenia i powrotu -założyłem bańkę na przewód po rozłączeniu od zbiornika i łączki w komorze silnika). Na końcu pompa w zbiorniku do wyjęcia , umycia i cały zbiornik we wnętrzu. Dużo czystych szmatek,ręczników papierowych i dokładne umycie szczególnie dno. Sam zobaczysz jaki będziesz miał syf na szmatkach po wytarciu. U siebie zrobiłem jeszcze mycie szyny cammon i przewodów do wtrysków - odkręciłem od wtrysków i sprężonym powietrzem wydmuchałem. spróbuj również wymyć pompę WC- wlej czystą ropę i wydmuchuj sprężonym powietrzem ( odwrotnie jak pompa podaje paliwo)
    jelonek24
    Level 12  
    Sprawa wygląda aktualnie tak: odpali normalnie i jedzie normalnie. Jak zgaszę to zgaśnie z opóźnieniem (z opóźnieniem gaśnie też wyświetlacz). Zapalam ponownie i zapala się lampka silnika i auto jest w trybie awaryjnym -błąd regulatora ciśnienia. Po skasowaniu błędu przez obd auto normalnie zapala do czasu zgaszenia - co drugie, trzecie zgaszenie jest błąd i tryb awaryjny.

Wyciągnąłem regulator, zapaliłem silnik żeby paliwo z pompy się wylało razem z ewentualnymi brudami. Na regulaltorze wymieniłem uszczelki. Do baku dolałem dodatek do czyszczenia wtrysków. Na razie jeździ dobrze ale nie ufam mu więc testuje.
    diodabg
    Level 30  
    jelonek24 wrote:
    Jak zgaszę to zgaśnie z opóźnieniem
    To jest objaw wlasnie brudnego sitka.
    jelonek24 wrote:
    Do baku dolałem dodatek do czyszczenia wtrysków. Na razie jeździ dobrze ale nie ufam mu więc testuje.
    To dobrze teraz zima ale jak zrobi sie cieplo wyczysc zbiornik i przeplukaj uklad to zaoszczedzi ci wydatkow na przyszlosc.
    jelonek24
    Level 12  
    Ręce mi już opadają. Po wyczyszczeniu pompy - przepłukaniu paliwem i założeniu nowych uszczelek regulatora ciśnienia pojeździłem bez stresu 2 dni i dziś znów powtórka z rozrywki - zgasł z opóźnieniem a przy ponownym odpaleniu check engine, błąd regulatora i tryb awaryjny - od razu skasowane kablem OBD i zapalił normalnie. Ewidentnie problem pojawia się przy gaszeniu rozgrzanego silnika. Jedzie normalnie, odczyt komputera z wtrysków - wszystkie wskazania podobne.
    O co tu chodzi? Czy może wina jest czujnika ciśnienia na pompie wc? Które czujniki sprawdzić?
  • Helpful post
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wyczyściłeś w końcu zbiornik, bo robisz wszystko tylko nie naprawiasz PRZYCZYNY powstawania usterki.
    jelonek24
    Level 12  
    będę czyścił pod koniec tygodnia - jakieś wskazówki jak to zrobić? zdjąć od dołu i czym płukać?
    Dodam, że błąd który otrzymuję to P1138 - "uszkodzenie mechaniczne regulatora ciśnienia paliwa" - choć w niektórych źródłach podawany jako "uszkodzenie czujnika ciśnienia na szynie common rail - czujnik wskazuje wysoką wartość mimo wyłączenia silnika. "
  • Helpful post
    wegier1
    Level 11  
    Jak wyczyścisz cały układ paliwowy to sam zobaczysz zmainę. Ja dodatkowao od około roku leję do paliwa olej do dwusuwów ( semi 2T) w ilości 200 ml na pełny zbiornik 70-75 litrów lub podzielność tego . Daje to poprawę smarności polskiego, kiepskiego, odsiarczonego paliwa. Szcególnie regulator WC w pompie tego potrzebuje. Zawiesza ci się lub blokuje w połozeniu zamkniętym i dlatego masz problem z gaszeniem silnika ( nie odcina paliwa do pompy WC). Jak się zamyka to podnosi ciśnienie w szynie CR i odwrotnie- otwarty przepuszcza paliwo do powrotu. W swoim RWC pozbyłem się sitka na czubku iglicy ( kombinerkami wyrwałem sitko). Regulator działa, obroty przestały pływać ( było pomiędzy 750- 900, a teraz około 800- 850) i spadła różnica ciśnień paliwa przy wolnych obrotach ( zadane - zmierzone) Wcześniej pisałem że 10o grm n zbiornik- pomyłka 200 gram to wg mnie optimum. Pompa WC jak daje ciśnienie prawdłowe to po co ją wyjmować i naprawiać. Spróbuj ją wyczyscić bez demontarzu- ropa pod ciśnieniem, wymontuj ZRWC i dmuchnij paliwem w przewody powrotne i zasilające Pompy.
    jelonek24
    Level 12  
    Na razie jest za zimno na czyszczenie baku, ale sprawdze regulator pod względem tego sitka na końcu, bo mam jeszcze stary gdzieś.
    diodabg
    Level 30  
    Nie wyciagaj tego sitka bo odrazu mozesz zamawiac pompe i wtryski.
  • Helpful post
    wegier1
    Level 11  
    Ja w swoim usunąłem, narazie działa. Faktycznie mogłem go wydmuchać z brudu- przecież tam po to jest , ale od momentu wywalenia tego sitka jest ok. Ssilnik nie wariuje na wolnych obrotach , trzyma równe obroty i nie gaśnie. Pisałem co zrobiłem ale każdy ma wybór co zrobić. Nie do końca zgazam się z konecznością zamawiania pompy WC- ten regulator już pracuje poza wysokim ciśnieniem- poza zwiększaniem ciśnienia i jak pompa wali opilkami to nie ma to znaczenia ( sitko) natomiast na wtryski ma lub może mieć wpływ. W załączniku masz rysunki i przeanalizuj to. Zdobyłem na internecie wiele takich zdjęć to je wkleiłem.
    Citroen Xsara Picasso 2.0 hdi - Wymiana pompy CR CP w garażuCitroen Xsara Picasso 2.0 hdi - Wymiana pompy CR CP w garażu
    jelonek24
    Level 12  
    jestem z powrotem :) zrobiliśmy tak, że kupiliśmy używany regulator o oznaczeniu Bosch 0281002241 stosowany w Chryslerze PT Cruiser oraz Mercedes i Smart w silnikach od 0.8L do 2.7L CDI
    Główna zaleta tego regulatora to fabryczny brak sitka ( nr 7 na schemacie kolegi wyżej).
    Oczywiście jest tam inna wtyczka więc trzeba kupić regulator z wtyczką. Nas kosztował 80zł. Od wymiany zrobione ponad 500km i żadnych problemów.
    Citroen Xsara Picasso 2.0 hdi - Wymiana pompy CR CP w garażu
    pepe150
    Level 36  
    Ale naprawa...
    Równie dobrze na starym regulatorze mogłeś zerwać sitko i byś miał bez rozwalania elektryki (zmiana wtyczki) i bez dodatkowych kosztów szukania używanego regulatora ciśnienia.
    diodabg
    Level 30  
    pepe150 wrote:
    Ale naprawa.
    Dokladnie jak piszesz naprawa po byku :-) Wywal wasc jeszcze filtr paliwa jezeli juz wywaliles zawor z sitkiem i wroc tu za kilka tygodni z porada jak najtaniej wymienic pompe i wszystkie wtryski :-)
    jelonek24
    Level 12  
    Naprawa polega na wymianie wadliwej części. Nie chciałem ryzykować z ucinaniem sitka i ewentualnymi opiłkami z tego powodu w układzie. Mam w pełni sprawną część. Bak i przewody paliwa wyczyszczone, założona nowa pompa paliwa i nowy filtr paliwa. Auto jeździ bez żadnych anomalii - na komputerze odczyty poprawne, a dane z wtrysków równe. Nie potrzebne są złośliwości :)