Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
MetalworkMetalwork
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Internet rozłącza po kilku sekundach.

11 Lut 2018 14:31 2133 12
  • Poziom 6  
    Witam.

    Po pierwsze chciałbym przeprosić, jeśli piszę ten temat w złym dziale - nie byłem pewny czy umieścić go tutaj, czy może w dziale ,,Hardware, Software", jednakże patrząc na tematy w obu działach, postanowiłem dodać go tutaj. W razie problemów prosiłbym o przeniesienie.

    Mój problem polega na tym, iż po podłączeniu internetu po kablu (od routera do laptopa), laptop łączy się na jakieś 3 sekundy, i następnie rozłącza kolejne 15. Na routerze zapala się również pomarańczowa dioda na około 3 sekundy, która powinna palić się na zielono, jak reszta. Najlepiej zobrazuje to mój film, który nagrałem na potrzebę tego tematu:



    Link




    Testowane na dwóch kablach ethernet, na obydwóch to samo, sterowniki w laptopie zaktualizowane. Wyłączenie Wi-Fi, zmiana gniazda ethernetu z tyłu routera czy reset routera nic nie zmieniają.



    Model routera: Cisco EPC3928

    Model laptopa: Asus A501LX DM099



    Gdy łącze się po Wi-Fi wszystko jest ok, jednakże mam spadek 60Mbps, dlatego zdecydowałem się połączyć internet po kablu, w końcu troche głupio płacić za internet 150Mbps a odbierać około 90Mbps po Wi-Fi.



    Z góry dziękuję za pomoc.
  • MetalworkMetalwork
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Ustaw na laptopie szybkość portu na sztywno 1G/Full Duplex (lub 1000M/Full Duplex) i zobacz czy pomoże. Zajrzyj do menu urządzenia i tam tez na tym porcie ustaw szybkość na sztywno.
  • Poziom 29  
    1. Wyłącz WIFI(nie rozłącz, tylko wyłącz kartę sieciową), wyłącz komputer.
    2. Podłącz kabel ethernet, włącz komputer.
    3. Sprawdź.

    Wklej wynik polecenia, kiedy komputer jest podłączony kablem:
    Kod: dos
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • MetalworkMetalwork
  • Specjalista Sieci, Internet
    sanfran napisał:
    Zajrzyj do menu urządzenia i tam tez na tym porcie ustaw szybkość na sztywno.

    Zgaduję, że dostawca to Toya więc nie ma wstępu do panelu :D Toye bierze się tylko z samym modemem.
  • Poziom 6  
    A czy mógłbyś mi rozpisać krok po kroku jak to zrobić? Najmocniej przepraszam za mój brak wiedzy, komputer nie jest moją najmocniejszą stroną. @Sanfran

    Dodano po 13 [minuty]:

    Wyłączyłem laptopa, podłączyłem kabel i uruchomiłem go ponownie. Co ciekawe teraz dioda migała na zielono zamiast na pomarańczowo, jednakże wciąż brak internetu. Po wpisaniu w wiersz polecenia komendy: ping 8.8.8.8 otrzymałem :

    PING: transmit failed. General failure
    PING: transmit failed. General failure
    PING: transmit failed. General failure
    PING: transmit failed. General failure

    Ping statistics for 8.8.8.8:
    Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

    @Epic
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    1. Sprawdź konfiguracje karty sieciowej Ethernet. Czy na pewno jest skonfigurowana, aby pobierać adresacje automatycznie.
    2. Próbowałeś aktualizować lub przeinstalować sterowniki do karty sieciowej Ehternet
    3. Wklej wynik polecenia
    Kod: dos
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 6  
    Po odpaleniu diagnostyki sieci, wykryło błąd: Karta sieciowa ,,Ethernet" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP. - Nierozwiązany

    Sterowniki aktualizowałem do najnowszych

    Po wpisaniu komendy ipconfig /all otrzymałem:

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : PiTa
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
    DNS Suffix Search List. . . . . . : ptvk.pl

    Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 2:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft Hosted Network Virtual Ad
    apter
    Physical Address. . . . . . . . . : AE-FD-CE-9C-32-81
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Ethernet adapter Połączenie sieciowe Bluetooth:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
    Physical Address. . . . . . . . . : AC-FD-CE-9C-32-85
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 5:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : AC-FD-CE-9C-32-82
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

    Connection-specific DNS Suffix . : ptvk.pl
    Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7260
    Physical Address. . . . . . . . . : AC-FD-CE-9C-32-81
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::306b:f723:8ea6:ba8%4(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 172.17.73.243(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.248.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : 11 lutego 2018 15:15:15
    Lease Expires . . . . . . . . . . : 18 lutego 2018 15:15:14
    Default Gateway . . . . . . . . . : 172.17.72.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 172.32.1.105
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 78446030
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1D-3E-C9-DD-14-DD-A9-42-CC-5A

    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 217.113.224.134
    217.113.224.135
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Ethernet adapter Ethernet:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
    Physical Address. . . . . . . . . : 14-DD-A9-42-CC-5A
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter Reusable ISATAP Interface {69C7EF98-66D3-4B12-90E8-52A3841A77D7}:


    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . : ptvk.pl
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter isatap.{C2EDC5CF-D5E2-4223-8D93-32990DEB8BF8}:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    1. Wg komendy nie wyłączyłeś karty WiFI i to z jej pomocą komputer jest podłączony. Wykonaj podczas połączenia kablem.
    2. Sprawdź ustawienia IP karty ethernet. Czy wszystko jest pobierane automatycznie z DHCP?
    3. Wykonaj komendę, po odłączeniu i wyłączeniu karty WIFI.
    Kod: dos
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 6  
    Najmocniej przepraszam, byłem pewny że odłączyłem kartę.
    Oto co otrzymałem po wyłączeniu karty WiFi i podłączeniu kabla do laptopa:

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : PiTa
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Połączenie sieciowe Bluetooth:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
    Physical Address. . . . . . . . . : AC-FD-CE-9C-32-85
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Ethernet adapter Ethernet:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
    Physical Address. . . . . . . . . : 14-DD-A9-42-CC-5A
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter isatap.{C2EDC5CF-D5E2-4223-8D93-32990DEB8BF8}:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Jeśli chodzi o ustawienia IP karty ethernet, to nie jestem pewny czy chodzi o to, ale po kliknięciu prawym przyciskiem na Ethernet i wejście we właściwości w Panel Sterowania-Siec i internet-Połączenia sieciowe
    Następnie
    Protokół internetowy w wersji 4 i po kliknięciu właściwości, jest tam ustawione wszystko na automatycznie. Jeżeli nie chodzi o to to prosiłbym o ewentualne wytłumaczenie, gdzie muszę przejść.

    Po wykonaniu komendy ipconfig /flushdns otrzymałem odpowiedź:

    Windows IP Configuration
    Succesfully flushed the DNS Resolver Cache.
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    1rzepak napisał:
    Protokół internetowy w wersji 4 i po kliknięciu właściwości, jest tam ustawione wszystko na automatycznie. Jeżeli nie chodzi o to to prosiłbym o ewentualne wytłumaczenie, gdzie muszę przejść.
    Tak, o to miejsce chodziło. Jednak jak widzę mimo takiej konfiguracja laptop nie otrzymuje adresu od routera.
    Czy sytuacja się nie zmienia nawet mimo odczekania chwili od podłączenia kabla?

    Jak jest z Twoim dostępem do panelu konfiguracyjnego routera? Możliwe, że operator ograniczył to jakie urządzenia mogą zostać podłączone do routera, jeżeli tylko on ma dostęp do panelu.
  • Poziom 6  
    Nie ma żadnej zmiany, cokolwiek zrobie problem pozostaje.

    Jeśli chodzi o dostęp do panelu konfiguracyjnego routera to o tym nie mam zielonego pojęcia, nigdy nie bawiłem się jego ustawieniami, bo bałem się, że coś zepsuje, a co za tym idzie nie wiem nawet jak sprawdzić czy mam dostęp do panelu. Wiem tylko że na routerze mam przycisk z dwoma strzałeczkami kręcącymi się w lewo (z tego co się orientuję ten przycisk nazywa się WPS, ale głowy nie dam sobie uciąć).
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    Na odwrocie routera możesz mieć naklejkę na której będzie pewnie podany adres ip urządzenia (domyślny.) Pamiętaj żeby logując się do panelu być połączonym na wifi bo z tego co widzę na kablu nie dostajesz żadnego adresu.

    Może również podając w google.pl model routera znaleźć jego deafultowy adres ip. Wpisz hasło <mode> default ip adress czy coś w ten deseń.
  • Poziom 6  
    Pod routerem jest naklejka, na której nie ma adresu ip urządzenia, jednakże znalazłem takowy adres w instrukcji obsługi. Po wejściu na ten adres chwilkę się ładuje, a następnie wywala błąd: ,,Ta witryna jest nieosiągalna". Próbowałem na trzech przeglądarkach i na wszystkich to samo. Po połączeniu kablem bez zmian. Spróbowałem jeszcze odłączyć główny kabel podłączony do routera, (ten na wkręcanie), i podłączyć router do laptopa, co ciekawe dioda nie migała, tylko normalnie świeciła, ale nadal ten sam błąd po wpisaniu adresu ip routera.

    Dodano po 42 [minuty]:

    Okej, trochę dziwna sprawa, odłączyłem wszystkie kable od routera, i zostawiłem go na jakieś 2 minuty, następnie podłączyłem kabel ethernet do laptopa, następnie do routera, kabel główny (wkręcany), i na końcu zasilanie, i teraz normalnie połączyło po kablu i mam internet. Po kilku restartach routera i laptopa wszystko nadal działa poprawnie, na speedteście poprawne wyniki, czyli wychodzi na to, że naprawiło się samo(?). Jest to dla mnie bardzo dziwne, zwłaszcza, że robiłem tak przedtem i to kilka razy, ale żadnej zmiany nie przynosiło, ale narzekać nie będę. Na razie zostawiam temat otwarty, w razie gdyby problem powrócił. Dziękuję za pomoc.