logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows 7 na iMac A1195 z OS X Lion? Problem z partycjami MBR/GPT

HeartCom 11 Lut 2018 23:08 1194 3
REKLAMA
  • #1 17030646
    HeartCom
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam drodzy forumowicze. Borykam się z pewnym problemem a dokładniej z możliwością konfiguracji partycji aby zainstalować Windows. Kiedyś zainstalowałem na Mac Windows bez większego problemu teraz okazuje się, że jest problem. Tamten Mac co prawda był jeszcze starszy jak ten. Trochę szczegółów o modelu iMac.
    Sn:W8313053Y4Q 17"/1,83Ghz pamięć z 512MB fabrycznych zmodyfikowana do 2GB, 160GB dysk.
    Próbowałem instalować Windows bez OS. Zmieniałem tablice partycji między MBR i GPT za pomocą aplikacji Windows. Jednak jak w tym tak w drugim przypadku Mimo iż mogłem stworzyć partycje za pomocą menagera w czasie próby instalacji windows 7 to po utworzeniu partycji zwrócono mi błąd że nie można zainstalować systemu Windows na dysku 0 i partycji ... miejsce kropek to numer wybranej partycji.
    Obecnie mam zainstalowany OS X Lion a system partycji przedstawiam na poniższych zdjęciach.
    W czym tkwi problem, że mimo iż dysk jest wykrywany i mogę dokonywać tworzenia i modyfikacji partycji to mimo to nie można zainstalować Windows. Bootuje mi się też tylko z płyty windows 7, czy próbie bootowania z windows 10 zwraca błąd aby wybrać 1 lub 2 ale nic nie można dalej zrobić.
    Załączniki:
    • Jak zainstalować Windows 7 na iMac A1195 z OS X Lion? Problem z partycjami MBR/GPT 20180211_230903.jpg (611.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zainstalować Windows 7 na iMac A1195 z OS X Lion? Problem z partycjami MBR/GPT 20180211_220349.jpg (651.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zainstalować Windows 7 na iMac A1195 z OS X Lion? Problem z partycjami MBR/GPT 20180211_230856.jpg (564.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zainstalować Windows 7 na iMac A1195 z OS X Lion? Problem z partycjami MBR/GPT 20180211_230909.jpg (938.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17030815
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Z tego, co na szybko czytam, maki mają jedynie EFI.
    Nawet jeśli da się wejść w BIOS (nie wiem, czy sprawdzałeś) to jest on emulowany nad EFI.
    W związku z powyższym powinien zadziałać system plików GPT.
    Jeśli zaś rzeczywiście mamy do czynienia z emulacją, to spróbuj zrobić jeszcze małą partycję 100MB MBR i dopiero za nią docelową dużą też MBR.

Próbowałeś użyć Boot Camp pod OSX?

HeartCom napisał:
    Kiedyś zainstalowałem na Mac Windows bez większego problemu teraz okazuje się, że jest problem.

Pewnie instalowałeś XP. Niestety nadeszły czasy, że użytkownicy windowsów i PC typu "master race" ;) mają olbrzymie problemy żeby zainstalować windows... na windowsie. ;D →
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3430514.html
  • REKLAMA
  • #3 17032447
    gregory89
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Kolego chyba jednak nie zmieniłeś mapy partycji, bo na screenach wyraźnie pisze, że to schemat partycjonowania GUID, a nie MBR. Poza tym gdybyć naprawdę zmienił mapę partycji na MBR, OSX przestałby bootować. Wiem na pewno, że jest możliwość wymuszenia na OSX bootowania z partycji MBR, ale nie jestem pewien, czy w tym celu nie trzeba reinstalować systemu.

Możesz też użyć 64-bitowej wersji Windows 7, która nie powinna sprawiać żadnych problemów na dyskach GPT, ale wtedy te 2 GB RAM może okazać się ciut za małą ilością, na wygodną pracę.
  • #4 17036468
    coy_coyote
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Nie wiem dokładnie jak Ty to robisz, ale wydaje mi się że starasz się ręcznie wgrać Windows na przygotowaną wcześniej partycję.
    Ja to robiłem kiedyś ale przez BootCamp (jest w systemie OSX).
    Poszło od pierwszego strzału. Na koniec zaznaczasz, który system ma być tym domyślnym i z niego staruje zawsze po włączeniu. Aby przełączyć się na inny system przy bootowaniu naciska się chyba alt w Macu i wybiera drugi system.
REKLAMA