Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

komputer dla technologa do 1800 zł

kuspel 12 Lut 2018 06:57 228 17
  • #1 12 Lut 2018 06:57
    kuspel
    Poziom 3  

    Cześć.

    Jak w tytule muszę złożyć w pracy komputer dla technologa do 1800 zł.

    Zadania jakie będzie wykonywał komputer:
    -praca w sieci lokalnej i z zewnętrznych dyskach sieciowych
    -projektowanie w autocadzie 2D i 3D
    -obróbka w programie photoshop i gimp
    -oprogramowanie office

    Nie będzie żadnych instalowanych żadnych gierek, sąd zakładam, że karta graficzna nie musi być dobra.
    Z tego co się orientuję to główną rolę będą grały procesor i ramy.

    Proszę o propozycje najlepiej z morele, cobym mógł od razu zamówić złożony komputer z fakturą.

    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam,
    Kacper

    0 17
  • #2 12 Lut 2018 07:12
    Patryk_24
    Poziom 9  

    Witam. Ale wie pan że do projektowania nie może być byle jaka karta graficzna.

    0
  • #4 12 Lut 2018 13:10
    kuspel
    Poziom 3  

    Art.B napisał:
    Do Autocada to NVidia Quadro, AMD Firepro... Sprawdź sobie na stronie Autodeska listę wspieranych kart graficznych dla twojego oprogramowania.


    Moje oprogramowanie to konkretnie ZWCad i nie ma wspieranych kart. Jedyną informację jaką znalazłem to jest to, że nie korzysta z CUDA

    0
  • #5 12 Lut 2018 15:01
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Budżet nie jest specjalnie wysoki i mam nadzieję, że chodzi o sam komputer, bez systemu (który by pochłonął dodatkowo ~400zł).

    Po przeczytaniu wymagań oprogramowania moja propozycja wygląda tak: https://www.morele.net/inventory/info/b7a328d5/

    Jeśli jest potrzebne więcej miejsca na dysku (kosztem szybkości działania komputera) to można zamienić na 1 czy 2TB HDD, albo zamienić na mniejszy dysk SSD i 1TB HDD (cena przekroczy 1800zł, ale to dobry kompromis, jeśli chcemy mieć zarówno szybkość jak i więcej miejsca na dane).

    0
  • #6 14 Lut 2018 13:01
    kuspel
    Poziom 3  

    dt1 napisał:
    Budżet nie jest specjalnie wysoki i mam nadzieję, że chodzi o sam komputer, bez systemu (który by pochłonął dodatkowo ~400zł).

    Po przeczytaniu wymagań oprogramowania moja propozycja wygląda tak: https://www.morele.net/inventory/info/b7a328d5/

    Jeśli jest potrzebne więcej miejsca na dysku (kosztem szybkości działania komputera) to można zamienić na 1 czy 2TB HDD, albo zamienić na mniejszy dysk SSD i 1TB HDD (cena przekroczy 1800zł, ale to dobry kompromis, jeśli chcemy mieć zarówno szybkość jak i więcej miejsca na dane).


    Dziękuję bardzo za odpowiedź.
    Tak, chodzi o sam komputer bez systemu.
    Dysk 0,24 GB w zupełności powinien wystarczyć.

    Czy mógłbym prosić o ewentualną zamianę poszczególnych na inne (lepsze, droższe?) i wytłumaczenie dlaczego warto? Nie chcę pracować na półśrodkach, a muszę rzeczowo przedstawić dlaczego trzeba płacić więcej.

    0
  • #7 14 Lut 2018 14:34
    tuco27
    Poziom 10  

    Moim zdaniem mógłbyś spróbować zestawu na nowym Ryzen APU :
    morele
    procesor ma 4 fizyczne rdzenie , a integra jest prawie takiej samej wydajności jak najtańsze karty dedykowane, dodatkowo taki zestaw ma możliwości rozbudowy w przyszłości a i z podkręcaniem procesora jak i zintegrowanej karty gaficznej nie powinno być problemów.

    aha i konieczne może być zamówienie updejtu BIOS-a w morelach, bo pewnie nie mają jeszcze płyt z fabrycznie wgranym nowym BIOS-em obsługującym ten nowy APU

    0
  • #8 14 Lut 2018 20:15
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Co do mojego zestawu to jedynym rozszerzeniem godnym zrobienia jest wymiana płyty i procesora na ósmą generację, Asrock Z370 PRO4 na płytę, Core I3-8100 na procesor, to pewnie z jakieś 500zł dopłaty. I3-8100 ma 4 rdzenie, 4 wątki, tańszy wariant G4600 ma 2 rdzenie, 4 wątki. W przypadku tego oprogramowania się skorzysta. Jeśli przyda się więcej miejsca to można dołożyć dysk talerzowy, np Toshiba P300 1TB (poniżej 200zł). Ewentualnie można wybrać odrobinę lepszy zasilacz, chociaż ten użyty też nie jest najgorszy.

    0
  • #9 15 Lut 2018 08:35
    Kasek21
    Poziom 43  

    dt1 napisał:
    Co do mojego zestawu to jedynym rozszerzeniem godnym zrobienia jest wymiana płyty i procesora na ósmą generację, Asrock Z370 PRO4 na płytę, Core I3-8100 na procesor, to pewnie z jakieś 500zł dopłaty.

    W ciągu 4-6 tygodni powinny być dostępne tańsze płyty główne (inny chipset) dla i3-8100.

    Spokojnie zostałbym na integrze zamiast kupować GT1030.

    0
  • #10 15 Lut 2018 11:03
    Ationx
    Poziom 35  

    Ja również wolałbym wywalić tego GT1030, a w jego miejsce iść w zaproponowane wyżej i3 8100 + Z370

    Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
    Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
    Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
    chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów bez dodatkowego chłodzenia procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-zest...-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
    to ta usługa.
    Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
    chłodzenie na procesor
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów z dodatkowym chłodzeniem procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
    W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
    O44Y129AC8
    i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
    Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
    https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruze...de-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
    Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu
    WP35ZXZG5A
    i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

    0
  • #11 15 Lut 2018 13:49
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Ja też bym wywalił GT1030, ale przeczytałem wymagania oprogramowania, na którym pracuje Autor, więc z tego powodu go nie wywaliłem.

    0
  • #12 15 Lut 2018 13:56
    Kasek21
    Poziom 43  

    Także przeczytałem i nie widzę problemu aby uruchomić to oprogramowanie na integrze.

    https://www.zwcad.pl/wymagania-sprzetowe-zwcad.html

    0
  • #13 15 Lut 2018 14:26
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Ile własnej pamięci ma zintegrowany Intel HD?

    0
  • #14 15 Lut 2018 14:31
    Kasek21
    Poziom 43  

    dt1 napisał:
    Ile własnej pamięci ma zintegrowany Intel HD?

    Przecież to jest bzdura co tam jest napisane.

    Pewnie było pisane o zintegrowanych układach graficznych w chipsetach, które były mało wydajne i nie pozwalały na przypisanie więcej niż 64-256MB pamięci.

    Zintegrowany układ w CPU to i tak za dużo ;)

    0
  • #15 15 Lut 2018 14:36
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Kasek21 napisał:
    Przecież to jest bzdura co tam jest napisane.

    Być może, nie chcę jednak podważać kompetencji producenta programu. Dlaczego? Ano dlatego, że jeśli mają jakiekolwiek wytyczne, a coś źle będzie działać, to obojętnie czego problem by to nie był, wsparcie techniczne zwali problem na sprzęt niezgodny ze specyfikacją.

    Producent życzy sobie karty z dedykowaną pamięcią VRAM, więc zgodnie z wymaganiami nie powinno się mu tego odmawiać.

    No chyba że chcesz wziąć na siebie odpowiedzialność za wszelkie możliwe usterki tego programu po zakupie sprzętu przez Autora? Bo ja nie mam zamiaru zaryzykować :)

    Co do praktycznego podejścia do tematu to owszem, sądzę że to mogłoby działać, ale to nie ma znaczenia patrząc na specyfikację.

    0
  • #16 15 Lut 2018 14:43
    Kasek21
    Poziom 43  

    Pewnie na GF2 32MB sprzed 20 lat uruchomi, a na nowoczesnym Intel'u już nie :P

    0
  • #17 15 Lut 2018 14:50
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Paradoksalnie GF2 32MB w przeciwieństwie do sto razy wydajniejszego Intela HD 630 jest zgodny z wymaganiami producenta. Tak jak pisałem - najprawdopodobniej na tej zintegrowanej karcie będzie taki program działać, ale podałem maszynę ZGODNĄ Z WYTYCZNYMI PRODUCENTA PROGRAMU - bo nie chcę spekulować, czy producent pisze bzdury w swoich wymaganiach, czy nie (zakładam, że wie więcej o swoim programie, niż ja, więc nie podważam ich). Wytyczne są po to, by się ich trzymać. Autor może sobie kupić komputer bez dodatkowej karty. Jak będzie działać dobrze (co jest możliwe) - to fajnie. Jak nie - zawsze może kartę dokupić.

    0
  • #18 15 Lut 2018 15:00
    Kasek21
    Poziom 43  

    Bo tak są napisane wymagania - ciekawe czy na takim Celeronie 2GHz s. 478 sprzed ~20lat takie oprogramowanie będzie działać? :P Idąc dalej takim tokiem rozumowania nie uruchomimy tego programu na nowoczesnym CPU o niższym taktowaniu niż 2GHz np: C2D ;P

    Na stronie jest kontakt - niech zapyta!

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo