Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Sagemcom Fast 2704 i poty 22 80 i 443

StefanSamoZło 12 Lut 2018 18:34 174 22
  • #1 12 Lut 2018 18:34
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    Witam mam problem z odblokowaniem portów 22 80 i 443 w Sagemcom Fast 2704 wchodzę w NAT >> ustawiam początkowy 22 lub 80 i końcowy taki sam, router Sagemcom Fast 2704 jest w sieci 192.168.1.1 a 2 router i urządzenie które musi mięć odblokowane porty w sieci 192.168.0.05 < router urządzenie 192.168.0.101 no i z urządzeniem nie można połączyć się zdalnie w innym miejscu mam funboxa2 i tego samego tplinka i normalnie działa a w innym miejscu już nie wiem że to wina zablokowanych portów ale tak jak napisałem mam problem z ustawieniem. Proszę o jakieś pomysły

    0 22
  • #2 12 Lut 2018 19:13
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co to za dostawca internetu na tym Sagemcom-ie? Lokalnie masz dostęp do tych usług pracujących na tych portach 22 80 i 443???

    0
  • #3 12 Lut 2018 19:25
    xury
    Poziom 38  

    A próbowałeś przekierowywać używając innych portów zewnętrznych? Przecież nie musisz przekierowywać np. portu 22 też na 22. Możesz przekierować na inny np. 2222. wyjdzie nawet lepiej, bo scanboty nie będą szukać luk na nich. Swoją drogą zanim ustawisz przekierowania powinieneś zobaczyć czy ISP sobie nie zawłaszczył dla siebie tych portów i przeskanować nmap'em zewnętrzne IP routera z zewnątrz. O ile takowe IP posiadasz.

    0
  • #4 12 Lut 2018 19:54
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    Te urządzenie działa tylko na tych portach co wymieniłem :( w dokumentacji nawet tak opisane :( i mam orange dostawce po kablu do 20 MB w sieci lokalnej normalnie sie łącze z tym urządzeniem czy z sieci 192.168.1.1+ czy 192.168.0.1+ ale zdalnie przez internet z innego miejsca nie działa na urządzeniu jest VR offline więc coś mi blokuje.

    0
  • #5 12 Lut 2018 19:57
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tej adresacji jesteś pewien? Przy masce 24 bitowej czyli 255.255.255.0 to są dwie różne podsieci!? Co to dokładnie za urządzenia, jak masz skonfigurowane te przekierowania i opisz co to dokładnie za urządzenia/usługi "siedzą" u ciebie na tych portach.

    0
  • #6 12 Lut 2018 20:09
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    Moje urządzenie https://www.victronenergy.pl/panel-systems-remote-monitoring/color-control router przy tym urządzeniu jest tp-link na 192.168.0.5 urządzenie ma adres 192.168.0.101
    tp-link jest podłączony przez most bezprzewodowy do Sagemcom Fast 2704 192.168.1.1, wiem że tp-link dobrze jest ustawiony po tak samo mam go ustawione w innym miejscu gdzie jest podłączony pod funboxa 2 w ten sam sposób i tam działa a tu nie.... jest to wszystko na masce 255.255.255.0

    0
  • #7 12 Lut 2018 20:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    No na pewno nie jest ustawiony jako typowy most bo urządzenia mają inna adresację, są za routerem. Czyli most wprowadza NAT-owanie.

    0
  • #8 12 Lut 2018 20:16
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    i w NAT ustawiałem poty. nie mam już pomysłów dlatego napisałem :(

    0
  • #9 12 Lut 2018 20:16
    xury
    Poziom 38  

    StefanSamoZło napisał:
    Te urządzenie działa tylko na tych portach co wymieniłem

    No może i tak. ale to na pewno nie jest przeszkodą by przekierować ruch na inne porty.
    Jeśli masz podwójne NATowanie to musisz przekierować porty na obu routerach.
    Ten TP-LINK to nie działa przypadkiem w client mode ?

    0
  • #10 12 Lut 2018 20:19
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wrzuć dokładną informację co to za TP-link i jak dokładnie skonfigurowany. Jakiego adresu IP używasz w przekierowaniu???

    0
  • #11 12 Lut 2018 20:21
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    Ustawiłem go tak samo jak w innym miejscu dhcp tylko ustawiłem i by brało wifi z Sagemcom Fast 2704 oraz dałem mu adres 192.168.0.5 i nic więcej w 2 miejscu mam tak samo ustawione i działa wszystko na tym tp-linku :( hmm z tym przekierowaniem portów jeszcze nigdy nie robiłem jakaś pomoc co i jak ?:). i czekam też na inne pomysły

    TP-Link tl-wr841n

    W NAt Sagemcom jak jest uwolnienie portów czy jakoś tak podałem port 80 TCP dla 192.168.0.101

    0
  • #12 12 Lut 2018 20:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    StefanSamoZło napisał:
    TP-Link tl-wr841n

    W jakim trybie działa ten TP-link?

    0
  • #13 12 Lut 2018 20:27
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    DHCP > Włączony :) o ile o to chodzi.

    0
  • #14 12 Lut 2018 20:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    No ale masz to spięte kablowo czy bezprzewodowo i ustawiony WDS na TP-linku??? Może jakiś schemat jak masz problem z wytłumaczeniem albo print screeny.

    0
  • #15 12 Lut 2018 20:42
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    Z ss będzie problem mam to w miejscowości oddalonej o 7 kilometrów, controlpanel urządzenie z ip 192.168.0.101 jest podłączone kablem do tp-linka które ma adres 192.168.0.5 >> tp link jest bezprzewodowo podłączone do Sagemcom Fast, z tp-linka normalnie można korzystać z internetu przez kabel jak i sieć bezprzewodową o2 google i inne strony działają, z urządzeniem można się połączyć w sieci lokalnej obojętnie czy połączę się z Sagemcom Fast czy z tp-linkiem po wpisaniu w przeglądarkę adres urządzenia 192.168.0.101 normalnie mi łączy się z urządzeniem mogę ustawiać i tym podobne , normalnie można pingować, w tp linku mam tak samo ustawione jak w innym miejscu gdzie wszystko działa.

    0
  • #16 12 Lut 2018 20:54
    xury
    Poziom 38  

    Ja się poddaję. Na temat przekierowywania portów jest mnóstwo informacji w polskim i angielskim internecie.

    0
  • Pomocny post
    #17 12 Lut 2018 20:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na Tp-linku masz oryginalne oprogramowanie??? Bo jeżeli tak to masz źle ustawionego WDS-a co w efekcie robi zamieszanie i nie możesz ustawić przekierowania.
    Urządzenia powinny być w jednej podsieci.
    Przykład:
    Sagemcom 192.168.1.1
    Tp-link 192.168.1.250 z włączonym DHCP ale bramą 192.168.1.1
    Wtedy urządzenie "Color Control GX" ustawiasz na stałe 192.168.1.251 i takie IP wykorzystujesz do przekierowania na sagemcomie jako adres IP serwera.

    0
  • #18 12 Lut 2018 20:57
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    Tak na tp=link oryginalne oprogramowanie i jutro ustawie w jednej sieci i zobaczę :) jutro dam cynk jak mi poszło z góry dziękuje za pomoc :)

    0
  • Pomocny post
    #19 12 Lut 2018 20:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pamiętaj jak włączysz DHCP na Tp-linku to zmień bramę na 192.168.1.1 bo domyślnie będzie ta z adresem TP-linka czyli nie będziesz miał dostępu do internetu. Możesz też wyłączyć DHCP ale nie wiem czy wszystkie urządzenia będą miały adresację. WDS to bardzo nie stabilny tryb pracy stosowany w sieciach domowych.

    0
  • #20 12 Lut 2018 21:05
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    oooo Z tą bramą może żle miałem ustawione może na urządzeniu control ustawie bramę 192.168.1.1, po tam jest automatycznie i brało mi tp-linka może to był problem ;) ale jutro zobaczę :)

    0
  • Pomocny post
    #21 12 Lut 2018 21:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    To napewno ale musisz ustawić całą adresację z podsieci Sagemcoma
    Przykład:
    IP 192.168.1.251
    maska 255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    DNS 194.204.159.1
    194.204.152.34

    0
  • #22 12 Lut 2018 21:09
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    Ok jutro ustawie i zobaczę :) i zrobię ss ;) bardzo dziękuje za pomoc mam nadzieje że sie uda :)


    W 1 obiekcie zadziałało z tymi IP bez odblokowywania portów :) jutro zobaczę kolejne miejsce :) tak samo zobaczę :)

    Ok w kolejnym miejscu działa dziękuje wielkie :)

    0
  • #23 14 Lut 2018 18:15
    StefanSamoZło
    Poziom 14  

    Pomogło w/w z ip

    0