Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Czy warto złożyć w tej cenie?

Laik28 12 Lut 2018 20:31 795 35
  • #1 12 Lut 2018 20:31
    Laik28
    Poziom 7  

    Witam. Planuje złożenie komputera. I chciałbym się dowiedzieć czy konfiguracja którą chce jest opłacalna czy można jednak złożyć taką jednostkę taniej.
    Procesor Intel Pentium g4560
    Płyta główna Msi H110M Pro-D
    Karta graficzna Nvidia Geforce GTX1050
    Zasilacz Qoltek Silentline 425W (bulk)
    Obudowa Logic Concept M4
    Pamięć ram Silicon Power ddr4 8gb 2133Mhz
    Dysk twardy Toshiba 1TB
    Dysk ssd Silicon Power 120gb S55
    Cena jaką mi przedstawiono za ten zestaw to 1989 zł.Czy według was to dobra cena czy można złożyć to taniej?

    0 29
  • #2 12 Lut 2018 20:39
    drown244
    Poziom 9  

    W przyszłości masz zamiar zmieniać płytę główną i procesor?
    Dodano po 3 [minuty]:
    Zapomnialem dodać: Do czego będzie służył komputer? To ważna informacja, żeby określić czy ten zestaw będzie wystarczający.

    0
  • #3 12 Lut 2018 20:43
    Laik28
    Poziom 7  

    Jak na razie nie. Być może za rok zmienię procesor na mocniejszy. Przesiadam się z 11 letniego pc także ta konfiguracja to będzie ogromny skok wydajnościowy,a przynajmniej mi się tak wydaje także na razie nie przewiduje jakichś upgradów poza procesorem jeśli ten okaże się za słaby.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Właściwie to do wszystkiego. Gry, filmy trochę neta.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Od razu zaznaczam że nie zamierzam grać w full hd

    0
  • #5 12 Lut 2018 21:51
    Laik28
    Poziom 7  

    Czyli nie warto? Dałoby się w tej cenie złożyć coś lepszego?

    0
  • #6 13 Lut 2018 00:40
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Laik28 napisał:
    Procesor Intel Pentium g4560

    Lepiej G4600, podobna cena (lub nawet tańszy od G4560), a lepszy.

    Laik28 napisał:
    Płyta główna Msi H110M Pro-D

    Może być, jeśli szukamy taniej płyty, ale tylko pod warunkiem, że składająca komputer osoba zaktualizuje BIOS. Inaczej ma się szanse, że to nie ruszy, gdyż wcześniejsze wersje BIOS nie obsługiwały Pentium G4560/4600.

    Laik28 napisał:
    Karta graficzna Nvidia Geforce GTX1050

    Karta OK, ale warto doprecyzować model, czy to nie jest jakaś wersja Low Profile z małym hałaśliwym chłodzeniem, co byłoby bez sensu przy pełnowymiarowej obudowie.

    Laik28 napisał:
    Zasilacz Qoltek Silentline 425W (bulk)

    Porażka, generalnie od razu do wymiany. Takiego szmelcu nie kupuje się do komputera.

    Laik28 napisał:
    Obudowa Logic Concept M4

    W zasadzie nie wiem, czy nie wolałbym rozłożyć części na biurku bez tej obudowy i ich używać. Litości. Najtańsze nadające się do czegokolwiek obudowy kosztują około 100zł. Takiej nie warto brać.

    Laik28 napisał:
    Pamięć ram Silicon Power ddr4 8gb 2133Mhz

    OK, chociaż do G4560/G4600 wybrałbym DDR4-2400. Również nie zostały podane inne parametry i można trafić pamięci z dużymi opóźnieniami - np CL17. Znowu - do doprecyzowania.

    Laik28 napisał:
    Dysk twardy Toshiba 1TB

    Model do doprecyzowania. Jeśli to P300 to OK, jeśli to starszy model DT01ACA100 to jednak wolałbym inny dysk - znowu brak precyzyjnej informacji.

    Laik28 napisał:
    Dysk ssd Silicon Power 120gb S55

    Dysk SSD to dobra rzecz i bezsprzecznie - nawet najtańszy będzie zauważalnie poprawiał komfort pracy, ale jeśli już koniecznie ma to być najtańszy dysk - to chociaż niech on spełnia jakiekolwiek minimum. Z tanich dysków polecam GoodRAM IRDM 120GB albo A-data SP920 128GB. Jeśli TLC to jeszcze można warunkowo brać pod uwagę A-data SU800, ale to w ostateczności. W X-komie (nigdzie indziej nie znalazłem) mają też Crucial BX300 120GB, są to również dyski MLC (chociaż nie testowałem). Również w ciemno bym wolał niż najtańszego SP S55.

    0
  • #7 13 Lut 2018 13:45
    Laik28
    Poziom 7  

    Co do ramu to CL15
    Co do obudowy dla mnie to właściwie nie ma znaczenia, ważne by pomieściła wszystkie komponenty.
    Myślę że bios będzie zakualizowany bo ta osoba będzie też wgrywać system.
    A jaki inny zasilacz wybrać by koszty nie wzrosły?

    Dodano po 13 [minuty]:

    A co do dysku to właśnie ten drugi podany przez dt1.

    Dodano po 6 [godziny] 47 [minuty]:

    Co lepszego od podanej konfiguracji mógłbym złożyć w kwocie 2000 zł?

    0
  • #8 13 Lut 2018 13:47
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Laik28 napisał:
    Co do obudowy dla mnie to właściwie nie ma znaczenia, ważne by pomieściła wszystkie komponenty.

    Dla Ciebie nie ma, ale dla komputera ma, czy będzie miał zapewnione odpowiednie chłodzenie komponentów. Z drugiej strony aż dziwi mnie, że chcesz zaoszczędzić 30-40zł decydując się na jakąś kichę, z blachą grubości papieru, z często kiepsko spasowanymi plastikami. Jak dobrze pójdzie będzie to radośnie rezonować w rytm rozpędzającego się napędu optycznego albo, jak dobrze pójdzie, będzie sobie brzęczeć w rytm wibracji pracującego dysku talerzowego. Naprawdę - kupienie syfu i zaoszczędzenie 30 złotych to nie jest biznes życia.

    Laik28 napisał:
    A jaki inny zasilacz wybrać by koszty nie wzrosły?

    Chyba używany, bo normalnego zasilacza, którego nie bałbym się podłączyć na dłuższą metę do takiego sprzętu za 50 zł nie kupisz. Najtańsze zasilacze, będące już szeregiem kompromisów jakościowych, ale jeszcze względnie bezpieczne, to Chieftec z serii GPA lub GPS (modele 350-400W). Te powinny kosztować gdzieś ~120zł.

    0
  • #9 13 Lut 2018 13:53
    Laik28
    Poziom 7  

    Ja podałem człowiekowi kwotę i on miał mi poszukać i skonfigurować jakiś sensowny komputer do 2000 zł. Ja się na tym nie znam więc nie jestem w stanie określić czy dane komponenty są dobre czy nie. Dlatego pisze na tym zacnym forum żeby wiedzieć że ktoś mi nie wciska chłamu.

    0
  • #10 13 Lut 2018 13:57
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Dlatego też dostajesz odpowiedź, że ktoś Ci wciska chłam. Lepiej złożyć sobie na własną rękę komputer. I nie trzeba się na tym znać, bo sklep internetowy może to zrobić za Ciebie ze wskazanych przez Ciebie części (i tu możemy, jako Forum, pomóc).

    0
  • #11 13 Lut 2018 14:03
    Laik28
    Poziom 7  

    Więc bardzo bym prosił o pomoc. Czy w 2000 zł da się złożyć jakiś sensowny komputer budżetowy do gier? Właściwie to do wszystkiego nie tylko do gier. W full hd grał nie będę ale chciałbym by nowe gry działały płynnie w średnich ustawieniach.

    0
  • #12 13 Lut 2018 14:09
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Skoro nie w FHD, to jaki posiadasz monitor? Czy posiada on wejście cyfrowe (tzn HDMI lub DVI-D)?

    0
  • #13 13 Lut 2018 14:12
    Laik28
    Poziom 7  

    Mój monitor posiada tylko wejście VGA. Nie mam dodatkowych środków by kupować nowy a ten działa jak należy. A jest to Acer AL1916W

    0
  • #14 13 Lut 2018 14:31
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    To zestaw, który zaproponowałeś wyżej nie da się podłączyć do tego monitora. Tak jak i inne zestawy z nowymi kartami graficznymi. Trzeba dokupić dodatkowy konwerter, żeby z tego monitora skorzystać. Na szczęście nie jest on drogi.

    https://www.morele.net/inventory/info/db7fbca4/

    Konwerter w zestawie. W zestawie nie ma napędu DVD, ale w Twoim zdaje się też nie było. Złożenie i wysyłka sprzętu w tym sklepie możliwa jest za złotówkę.

    0
  • #15 13 Lut 2018 14:33
    Laik28
    Poziom 7  

    Mi też brakowało tego napędu bo nie wiedziałem że gość się nie domyśli. Ogólnie to ja mam jakiś tam napęd stary ale nie będzie kompatybilny pewnie bo jest jeszcze na stare wejście

    0
  • #16 13 Lut 2018 14:38
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    To na pewno nie będzie. Gość nie musi się domyślać, bo teraz coraz mniej osób korzysta z napędu DVD, więc powoli przestaje się go montować.

    Jeśli chcesz napęd to musisz dorzucić 50zł: https://www.morele.net/naped-lg-supermulti-gh24nsd1-rbbb-767616/

    0
  • #17 13 Lut 2018 14:45
    Laik28
    Poziom 7  

    Na tej konfiguracji będą działać nowe gry?
    A ta firma GoodRam jest lepsza od SiliconPower?

    0
  • #18 13 Lut 2018 21:10
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Nie porównuje się firm tylko produkty. GoodRAM IRDM to niskobudżetowy, ale w miarę rozsądny za te pieniądze dysk. A sama firma również kojarzona jest z przyzwoitymi produktami.

    0
  • #19 14 Lut 2018 08:02
    Laik28
    Poziom 7  

    Nawet bardziej kojarzę GoodRam niż jakieś SiliconPower. Ta konfiguracja którą mi podałeś jest sensowna i chyba się na nią zdecyduje bo w tej kwocie chyba nic lepszego nie znajdę.

    0
  • #20 14 Lut 2018 11:58
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    W zasadzie ta konfiguracja jest mniej więcej czymś podobnym do zestawu, w którym startowaliśmy w pierwszym poście, tyle że zestaw jest złożony na lepszych częściach, a cena została podobna.

    Oczywiście warto poszukać w ewentualnych innych sklepach, ja skorzystałem z Moreli ze względu na dość wygodny (chociaż ostatnio coraz mniej) sklep internetowy, ale na pewno bym zrobił spacer po innych sklepach i zobaczył, jak to wyjdzie.

    0
  • #21 14 Lut 2018 12:01
    Laik28
    Poziom 7  

    Teraz mi chodzi po głowie trochę lepszy procesor. Mianowicie i3 8100 ale ze względu na wysokie koszty płyty głównej chyba nie jest zbytnio opłacalny.

    0
  • #22 14 Lut 2018 16:33
    neo_dc
    Poziom 32  

    Ja nie doradzę odnośnie sprzętu ale odnośnie budżetu. Określ go co do złotówki - ustal kwotę, której NA PEWNO nie przekroczysz, bo tak możemy dokładać po 50 zł i znajdywać coraz to nowsze konfiguracje, tańsze sklepy itp. Wtedy koledzy z forum doradzą kompleksowo i nie będziesz za pół roku zmuszony do inwestowania w sprzęt, bo Notatnik przycina ;)

    Pozdrawiam

    0
  • #23 14 Lut 2018 16:37
    Laik28
    Poziom 7  

    Mój budżet to max 2000 zł

    0
  • #24 14 Lut 2018 17:29
    Kasek21
    Poziom 43  

    Laik28 napisał:
    Mianowicie i3 8100 ale ze względu na wysokie koszty płyty głównej chyba nie jest zbytnio opłacalny.

    Tańsze płyty powinny być dostępne w przeciągu 4-6 tygodni.

    i3 8100 to 4 rdzenie więc sporo wydajniej niż G4560.

    Tylko 2k to za mało jak na coś rozsądnego z osobną kartą graficzną.

    0
  • #25 14 Lut 2018 17:54
    Laik28
    Poziom 7  

    Na morele skonfigurowałem taką jednostkę żeby sprawdzić ile by mnie wyniósł zestaw z tym procesorem i wyszło mi 2400 bez dysku ssd. A 400 zł to sporo biorąc pod uwagę że ten procesor jest porównywany do i5 7400 który kosztuje około 600 zł więc nawet gdybym wybrał i5 na taniej płycie wyszłoby taniej.

    0
  • #26 14 Lut 2018 18:31
    tuco27
    Poziom 11  

    chcesz mieć , za 2k wmiare dobry zestaw na którym poczekasz aż ceny kart graficznych się zmniejszą to kup zestaw na integrze i czekaj :P

    morele

    0
  • #27 14 Lut 2018 19:26
    Laik28
    Poziom 7  

    No ale to żadna frajda kupić komputer i nie móc na nim zagrać w nic konkretnego. Jak do moich zastosowań to GTX1050 wystarczy a jak nie to GTX1050Ti który nie jest aż tak drogi.

    Dodano po 28 [minuty]:

    I nie wiem dlaczego ale jakoś nie mam przekonania do produktów AMD. Wolałbym coś z Intela.

    0
  • #28 15 Lut 2018 08:38
    tuco27
    Poziom 11  

    Laik28 napisał:
    No ale to żadna frajda kupić komputer i nie móc na nim zagrać w nic konkretnego. Jak do moich zastosowań to GTX1050 wystarczy a jak nie to GTX1050Ti który nie jest aż tak drogi.

    Dodano po 28 [minuty]:

    I nie wiem dlaczego ale jakoś nie mam przekonania do produktów AMD. Wolałbym coś z Intela.


    Ja bym nie przesadzał z tym stwierdzeniem że w nic nie można zagrać:

    jutube - tu gość ma chyba podkręcone GPU

    jutube po polsku

    Fakt w 4k i na uber ustawieniach w najbardziej wymagające gry nie pograsz.
    Poza tym to APU ma fizyczne 4 rdzenie, a jak wiadomo im więcej rdzeniuf tym lepiej :P , taki składak moim zdaniem ma też większe możliwości upgreade-u niż 2 rdzeniowy intel na martwej platformie, jeżeli intel to na tę chwilę moim zdaniem najbardziej sensowny jest i3-8100 z tym że to już większy wydatek.

    0
  • #29 15 Lut 2018 11:51
    Laik28
    Poziom 7  

    Właściwie to się zgadzam z tym że to byłaby bardziej przyszłościowa platforma. Składając taki zestaw za jakiś czas dokupiłbym kartę jakaś dobra i miałbym zestaw na lata. Tak myślę.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Ale z drugiej strony fajnie będzie jak karty będą tańsze za jakiś czas. Ale co będzie wtedy kiedy nagle kryptowaluty pójdą w górę i karty zdrożeją jeszcze bardziej?

    0
  • #30 15 Lut 2018 13:28
    tuco27
    Poziom 11  

    Laik28 napisał:
    Właściwie to się zgadzam z tym że to byłaby bardziej przyszłościowa platforma. Składając taki zestaw za jakiś czas dokupiłbym kartę jakaś dobra i miałbym zestaw na lata. Tak myślę.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Ale z drugiej strony fajnie będzie jak karty będą tańsze za jakiś czas. Ale co będzie wtedy kiedy nagle kryptowaluty pójdą w górę i karty zdrożeją jeszcze bardziej?


    Dokładnie tak jest, teraz znając wady i zalety poszczególnych zestawów musisz podjąć decyzję, ja brałbym zestaw na APU.

    0