Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Siemens IQ700 WT46W561 - Miga symbol pojemnika z wodą oraz przycisk start

rk_1980 12 Lut 2018 20:37 291 7
  • #1 12 Lut 2018 20:37
    rk_1980
    Poziom 8  

    Witam!
    Proszę o wskazówkę nt. zachowania się suszarki Siemens IQ700. Suszarka, po opróżnieniu pojemnika na wodę i załadowaniu nowym praniem, po kilku-kilkudziesięciu minutach, zachowuje się jakby miała przepełniony pojemnik na wodę.
    Miga symbol zbiornika, oraz kontrolka przycisku start.
    Wg opisu w instrukcji, jest to zachowanie dosyć częste - należy opróżnić pojemnik, wyczyścić filtr a także suszarka może się tak zachowywać po transporcie.
    Suszarka stoi na swoim miejscu kilka miesięcy, pojemnik na wodę po tych kilku minutach nie przepełnia się a filtry są czyste jak łza (po kilkunastu czyszczeniach).
    Dodatkowo kilkukrotnie wyczyściłem filtr przy drzwiach, jak również otwarłem zaślepkę radiatora u dołu suszarki - tutaj także dokonałem czyszczenia. Jedyny element, do którego nie dotarłem, to pompa oraz jej otoczenie.
    Co może powodować takie zachowanie?
    Ten model niestety ma utrudniony dostęp do pompy. Trzeba zdemontować bęben - obawiam się trochę czy poskładam to powtórnie.

    0 7
  • #2 12 Lut 2018 21:13
    yanes
    Poziom 20  

    Pisząc pompa masz na myśli pompę ciepła czy też pompę do pompowania skroplin do zbiornika. Ja bym się skupił na tej drugiej, dostęp do niej jest taki jak w każdym Siemensie, odkręć prawą obudowę i popatrz czy tam nie ma kłaków .

    0
  • #3 12 Lut 2018 21:39
    rk_1980
    Poziom 8  

    Tak, chodzi o pompę odprowadzającą wodę do zbiornika.
    Niestety, po odkręceniu bocznej obudowy, znajduję bęben, pod którym jest sporej wielkości obudowa z tworzywa, gdzie prowadzą kable i wężyki. Mam dostęp tylko do połowy śrub, reszta znajduje się pod bębnem i bez jego demontażu nie będę w stanie odkręcić wkrętów (nawet kątowym imbusem).
    Widzę natomiast, że stawia Pan na zabrudzenie zbiornika na skropliny - pozostaje zatem jednak demontaż bębna.

    0
  • #4 12 Lut 2018 22:00
    yanes
    Poziom 20  

    Sam rozebrałem całą suszarkę z pompa ciepła i złożyłem ją z powrotem. Myślałem, że mam zabrudzony wymiennik ciepła ale tam było czysto, po złożeniu jej z powrotem i obserwacji jej działania bo żona twierdziła, że nie dosusza pojawił się błąd F 09. Podejrzewam, że pewnie mam uszkodzoną płytę z programatorem bo wcześniej widziałem jak się skrapla wilgoć nad drzwiami. Dałem sobie z nią spokój bo o dobrego mechanika u nas trudno i kupiłem nową, też z pompą ciepła.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Siemens IQ700 WT46W561 - Miga symbol pojemnika z wodą oraz przycisk start Tej pompki pan nie widzi ?

    0
  • #5 12 Lut 2018 22:16
    rk_1980
    Poziom 8  

    Pańską pompkę widzę :)
    Niestety u mnie jest zabudowana tworzywem.
    Postaram się w tym tygodniu jeszcze raz rozebrać boczną osłonę. Wrzucę zdjęcie, ale czy dam rady rozebrać osłonę pompy, nie wiem.

    0
  • #6 01 Mar 2018 16:09
    rk_1980
    Poziom 8  

    Witam!
    Nie chciałbym zapeszać, ale po wyczyszczeniu dolnego zbiornika na skropliny, suszarka wykonała kilka prawidłowych cykli (bez błędów).
    Myślę, że powodem było zabrudzenie zbiornika.
    Do zbiornika dostałem się przez otwór po odkręceniu jednego z czujników (przed pompką).
    Aby go skutecznie wyczyścić, przygotowałem butelkę z wężykiem (np. po płynie do mycia naczyń) - najpierw kilkukrotnie wlałem wodę do zbiornika, później, wyciągnąłem podciśnieniem wodę z brudem (głównie paprochy z ubrań zbite w namoczone kłębki).

    W tym modelu pompka znajduje się po prawej stronie patrząc od przodu suszarki (nie jak w większości materiałów na YT, gdzie pokazuje się inne modele, które pompkę mają z lewej strony).

    Drobna uwaga, bo szkoda palców - przy zdejmowaniu paska w celu ułatwienia sobie dojścia do ww. otworu, należy pamiętać, iż jest on dość mocno napinany sprężyną (najlepiej nie umieszczać nic pod kołem pasowym).

    0
  • #7 01 Mar 2018 16:13
    rk_1980
    Poziom 8  

    Witam!
    Nie chciałbym zapeszać, ale po wyczyszczeniu dolnego zbiornika na skropliny, suszarka wykonała kilka prawidłowych cykli (bez błędów).
    Myślę, że powodem było zabrudzenie zbiornika.
    Do zbiornika dostałem się przez otwór po odkręceniu jednego z czujników (przed pompką).
    Aby go skutecznie wyczyścić, przygotowałem butelkę z wężykiem (np. po płynie do mycia naczyń) - najpierw kilkukrotnie wlałem wodę do zbiornika, później, wyciągnąłem podciśnieniem wodę z brudem (głównie paprochy z ubrań zbite w namoczone kłębki).

    W tym modelu pompka znajduje się po prawej stronie patrząc od przodu suszarki (nie jak w większości materiałów na YT, gdzie pokazuje się inne modele, które pompkę mają z lewej strony).

    Drobna uwaga, bo szkoda palców - przy zdejmowaniu paska w celu ułatwienia sobie dojścia do ww. otworu, należy pamiętać, iż jest on dość mocno napinany sprężyną (najlepiej nie umieszczać nic pod kołem pasowym).

    Dodano po 3 [minuty]:

    gruntowne czyszczenie - zwłaszcza dolnego zbiornika na skropliny!

    0
  • #8 15 Maj 2018 14:20
    rk_1980
    Poziom 8  

    Witam!
    Po kilku tygodniach, problem z migającym symbolem pojemnika z wodą i przycisku start w trakcie pracy powrócił.
    Znów wyczyściłem dolny zbiornik i radiator - tym razem były dosyć czyste (w porównaniu do poprzedniego razu).
    Po kilka cyklach - to samo, znów problem z przerwaniem pracy.
    Dziwne jest to, że zbiornik na skropliny, nie przepełnia się, filtry czyste (lub w miarę czyste) a problem się pojawia coraz częściej.
    Czy mogę jeszcze gdzieś szukać powodu?
    Może czujnik obol pompy nawala?
    Albo sama pompa - np. nie może odpompować i czujnik ciągle wyświetla błąd?
    Proszę o wskazówki. Szkoda mi wywalić taki sprzęt. Z serwisem też jest kłopot, bo chcą zabrać suszarkę na warsztat.
    Niestety raz to przerabiałem, kiedy Panowie tylko poczyścili a rachunek wywalili na wymianę 3/4 wartości suszarki.
    Mam wrażenie, że te sprzęty są jednorazowe (tj. do pierwszej usterki).
    Już raz odsprzedałem jedną po 3 naprawie. Ta zwiększyła częstotliwość przestojów do co kilka dni :(
    Chyba wrócimy z żoną do sznurków z PRL (dzieci w sumie podrosły to i prania mniej).

    0