Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens IQ700 WT46W561 - miga symbol pojemnika z wodą oraz przycisk start

rk_1980 12 Feb 2018 20:37 12603 26
    rk_1980
    Level 10  
    Witam!
    Proszę o wskazówkę nt. zachowania się suszarki Siemens IQ700. Suszarka, po opróżnieniu pojemnika na wodę i załadowaniu nowym praniem, po kilku-kilkudziesięciu minutach, zachowuje się jakby miała przepełniony pojemnik na wodę.
    Miga symbol zbiornika, oraz kontrolka przycisku start.
    Wg opisu w instrukcji, jest to zachowanie dosyć częste - należy opróżnić pojemnik, wyczyścić filtr a także suszarka może się tak zachowywać po transporcie.
    Suszarka stoi na swoim miejscu kilka miesięcy, pojemnik na wodę po tych kilku minutach nie przepełnia się a filtry są czyste jak łza (po kilkunastu czyszczeniach).
    Dodatkowo kilkukrotnie wyczyściłem filtr przy drzwiach, jak również otwarłem zaślepkę radiatora u dołu suszarki - tutaj także dokonałem czyszczenia. Jedyny element, do którego nie dotarłem, to pompa oraz jej otoczenie.
    Co może powodować takie zachowanie?
    Ten model niestety ma utrudniony dostęp do pompy. Trzeba zdemontować bęben - obawiam się trochę czy poskładam to powtórnie.
    yanes
    Level 29  
    Pisząc pompa masz na myśli pompę ciepła czy też pompę do pompowania skroplin do zbiornika. Ja bym się skupił na tej drugiej, dostęp do niej jest taki jak w każdym Siemensie, odkręć prawą obudowę i popatrz czy tam nie ma kłaków .
    rk_1980
    Level 10  
    Tak, chodzi o pompę odprowadzającą wodę do zbiornika.
    Niestety, po odkręceniu bocznej obudowy, znajduję bęben, pod którym jest sporej wielkości obudowa z tworzywa, gdzie prowadzą kable i wężyki. Mam dostęp tylko do połowy śrub, reszta znajduje się pod bębnem i bez jego demontażu nie będę w stanie odkręcić wkrętów (nawet kątowym imbusem).
    Widzę natomiast, że stawia Pan na zabrudzenie zbiornika na skropliny - pozostaje zatem jednak demontaż bębna.
    yanes
    Level 29  
    Sam rozebrałem całą suszarkę z pompa ciepła i złożyłem ją z powrotem. Myślałem, że mam zabrudzony wymiennik ciepła ale tam było czysto, po złożeniu jej z powrotem i obserwacji jej działania bo żona twierdziła, że nie dosusza pojawił się błąd F 09. Podejrzewam, że pewnie mam uszkodzoną płytę z programatorem bo wcześniej widziałem jak się skrapla wilgoć nad drzwiami. Dałem sobie z nią spokój bo o dobrego mechanika u nas trudno i kupiłem nową, też z pompą ciepła.

Dodano po 12 [minuty]:

Siemens IQ700 WT46W561 - miga symbol pojemnika z wodą oraz przycisk start Tej pompki pan nie widzi ?
    rk_1980
    Level 10  
    Pańską pompkę widzę :)
    Niestety u mnie jest zabudowana tworzywem.
    Postaram się w tym tygodniu jeszcze raz rozebrać boczną osłonę. Wrzucę zdjęcie, ale czy dam rady rozebrać osłonę pompy, nie wiem.
    rk_1980
    Level 10  
    Witam!
    Nie chciałbym zapeszać, ale po wyczyszczeniu dolnego zbiornika na skropliny, suszarka wykonała kilka prawidłowych cykli (bez błędów).
    Myślę, że powodem było zabrudzenie zbiornika.
    Do zbiornika dostałem się przez otwór po odkręceniu jednego z czujników (przed pompką).
    Aby go skutecznie wyczyścić, przygotowałem butelkę z wężykiem (np. po płynie do mycia naczyń) - najpierw kilkukrotnie wlałem wodę do zbiornika, później, wyciągnąłem podciśnieniem wodę z brudem (głównie paprochy z ubrań zbite w namoczone kłębki).

W tym modelu pompka znajduje się po prawej stronie patrząc od przodu suszarki (nie jak w większości materiałów na YT, gdzie pokazuje się inne modele, które pompkę mają z lewej strony).

Drobna uwaga, bo szkoda palców - przy zdejmowaniu paska w celu ułatwienia sobie dojścia do ww. otworu, należy pamiętać, iż jest on dość mocno napinany sprężyną (najlepiej nie umieszczać nic pod kołem pasowym).
    rk_1980
    Level 10  
    Witam!
    Nie chciałbym zapeszać, ale po wyczyszczeniu dolnego zbiornika na skropliny, suszarka wykonała kilka prawidłowych cykli (bez błędów).
    Myślę, że powodem było zabrudzenie zbiornika.
    Do zbiornika dostałem się przez otwór po odkręceniu jednego z czujników (przed pompką).
    Aby go skutecznie wyczyścić, przygotowałem butelkę z wężykiem (np. po płynie do mycia naczyń) - najpierw kilkukrotnie wlałem wodę do zbiornika, później, wyciągnąłem podciśnieniem wodę z brudem (głównie paprochy z ubrań zbite w namoczone kłębki).

W tym modelu pompka znajduje się po prawej stronie patrząc od przodu suszarki (nie jak w większości materiałów na YT, gdzie pokazuje się inne modele, które pompkę mają z lewej strony).

Drobna uwaga, bo szkoda palców - przy zdejmowaniu paska w celu ułatwienia sobie dojścia do ww. otworu, należy pamiętać, iż jest on dość mocno napinany sprężyną (najlepiej nie umieszczać nic pod kołem pasowym).

Dodano po 3 [minuty]:

gruntowne czyszczenie - zwłaszcza dolnego zbiornika na skropliny!
    rk_1980
    Level 10  
    Witam!
    Po kilku tygodniach, problem z migającym symbolem pojemnika z wodą i przycisku start w trakcie pracy powrócił.
    Znów wyczyściłem dolny zbiornik i radiator - tym razem były dosyć czyste (w porównaniu do poprzedniego razu).
    Po kilka cyklach - to samo, znów problem z przerwaniem pracy.
    Dziwne jest to, że zbiornik na skropliny, nie przepełnia się, filtry czyste (lub w miarę czyste) a problem się pojawia coraz częściej.
    Czy mogę jeszcze gdzieś szukać powodu?
    Może czujnik obol pompy nawala?
    Albo sama pompa - np. nie może odpompować i czujnik ciągle wyświetla błąd?
    Proszę o wskazówki. Szkoda mi wywalić taki sprzęt. Z serwisem też jest kłopot, bo chcą zabrać suszarkę na warsztat.
    Niestety raz to przerabiałem, kiedy Panowie tylko poczyścili a rachunek wywalili na wymianę 3/4 wartości suszarki.
    Mam wrażenie, że te sprzęty są jednorazowe (tj. do pierwszej usterki).
    Już raz odsprzedałem jedną po 3 naprawie. Ta zwiększyła częstotliwość przestojów do co kilka dni :(
    Chyba wrócimy z żoną do sznurków z PRL (dzieci w sumie podrosły to i prania mniej).
    internet606
    Level 2  
    Dzień dobry. Chciałem zapytać czy rozwiązał Pan problem ze swoją suszarką? U mnie pojawiło się to samo - ikonka przepełnienia wody i mrugający symbol START. Do tego wszystkiego denerwujacy dźwięk. Jak najszybciej chciałbym coś rozkręcić i podjąć próbę naprawy. Dlatego jeśli znajdzie Pan chwilkę, proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
    internet606
    Level 2  
    Na razie nie zrobiłem nic, bo właśnie chciałem się dowiedzieć od czego zacząć.
    rk_1980
    Level 10  
    Witam!
    Czynności które wykonałem, tj.:
    1. czyszczenie radiatora (najmniej absorbujące czas),
    2. czyszczenie zbiornika na skroploną wodę (wymaga rozkręcenia obudowy, odkręcenia np. czujnika wody),
    wystarczają średnio na 1-3 miesięcy.
    Uważam zatem, że problem leży częściowo po stronie zabrudzenia.
    Rozumiem, że pływające na dnie suszarki paprochy, nie wpływają dobrze na jej pracę, ale kiedy po kolejnym rozebraniu suszarki, jest ich symboliczna ilość a suszarka zgłasza problem z wodą już po kilku minutach od rozpoczęcia cyklu, co jest jednak nie tak z urządzeniem.
    Zastanawiam się, czy nie wymienić czujnika wody - może on ma jakieś przebicie i wariuje, kiedy suszarka pracuje?
    Aktualnie, co miesiąc robię płukanie układu, tj.:
    1. wyjmuję zbiornik na skropliny (górny),
    2. wlewam np. butelką, przez kanał przelewowy kilka litrów ciepłej wody,
    3. wkładam zbiornik i włączam suszarkę - urządzenie automatycznie odpompowuje wodę z dolnego zbiornika i tak kilka razy.
    Na około miesiąc pomaga.
    Gdyby ktoś doszedł do tego jak naprawić suszarkę na stałe, proszę o informację.
    Pozdrowienia
    andluk
    Level 10  
    Witam, u mnie występuje podobny problem i po czyszczeniu oraz wypompowaniu wody po około tygodniu lub dwóch powraca. Mam wrażenie, że susząc wcześniej w górnym zbiorniku zbierało się więcej wody a teraz jest tego około połowa. Czy ktoś już doszedł o co z tym chodzi? Może coś jest nie tak ze szczelnością lub wydajnością pompy i nie jest w stanie odpompować wszystkiego z dołu.

Pozdrawiam
    rk_1980
    Level 10  
    Witam!
    Właśnie, też się zastanawiałem nad wymianą pompy.
    Pytanie, czy można gdzieś dostać nowy oryginał w rozsądnej cenie (nie za połowę wartości całej suszarki).

Niestety nadal mam ten sam problem - po kilku cyklach, suszarka sygnalizuje przepełnienie zbiornika na skropliny (wynika z opisu producenta) - wtedy robię przelew ciepłą wodą (wysuwam szufladę, wlewam ciepłą wodę przez otwór przelewowy a następnie puszczam program, który zaczyna od wypompowania wody z dołu suszarki - tak kilka razy) - działa to kilka razy a później zostaje już tylko rozkręcenie obudowy, wyjęcie modułu pompy, uruchomienie odmulacza do akwarium i czyszczenie dna suszarki. Daje to spokój na kolejne tygodnie.
    Masakra!!! Gdyby urządzanie nie było tak przydatne, już by poleciało przez okno z piętra!
    Niestety jest to już moja druga suszarka (kupiłem Siemensa, bo poprzedni Elektrolux zajeżdżał elektronikę) i muszę przyznać, że albo dopracowanie jest kiepskie, albo działanie jest celowe, aby dorobić na serwisach czy wymianie sprzętu (zwłaszcza gdy ktoś olewa czyszczenie).
    Może na zachodnie to świetny biznes (wątpię by ktoś w Niemczech rozbierał sam suszarkę). Niestety w naszym kraju, za marne wypłaty trzeba zakasać rękawy i działać.
    andluk
    Level 10  
    Witam, ja jutro ruszam do dwóch hurtowni żeby dopytać co i jak jeśli chodzi o zakup pompy. Dostałem info od znajomego serwisanta, że pompa po tak długim używaniu mogła już stracić swoją wydajność.
    Jeśli chodzi o odsączenie wody to przygotowałem sobie dużą strzykawkę z plastikową rurką i raz na jakiś czas wyciągam filtry i od strony osuszacza wyciągam około 1 l wody tym sposobem żeby mieć na chwilę spokój.
    Dziś rozebrałem sprzęt, wyciągnąłem pompę żeby wziąć ją do hurtowni. W międzyczasie nalałem z góry gorącej wody, zrobiłem z metalowego wieszaka i ścierki wycior i ostro przeczyściłem pojemniki gdzie jest woda. Zastanawiałem się też czy by całości nie rozebrać ale to pozostawię na moment kiedy się okaże, że nowa pompa nie pomogła.
    rk_1980
    Level 10  
    Proszę o informację czy i za ile udało się nabyć pompę, oraz jaki będzie tego efekt.
    Za rozbieranie całego zbiornika chyba się nie zabiorę - trzeba by wszystko odkręcić, obawiam się nieco o mechanikę, czy po ponownym złożeniu coś nie chrupnie itp.
    Szkoda, że ten sprzęt tak szybko pada - nie znam nikogo, kto po niedługim czasie eksploatacji nie miał problemów z suszarką.
    Pralki zwykle przeżywają 2-3 suszarki (i nie mówię tu nawet o sytuacji ekstremalnej, jak w moim przypadku, gdzie mój poprzedni elektrolux zepsuł się niedługo po gwarancji (naprawa ok 700 zł), później prawie rok po naprawie (tym razem wysłałem elektronikę do warsztatu i zmieściłem się już w ok. 100 zł) - błędem było to, że go odsprzedałem i kupiłem tego Siemensa, bo elektroluxa miałem już opanowanego a tutaj nie dosyć, że dopasowanie do pralki jest kiepskie (programy nie odpowiadają sobie i albo trzeba dowirować prawnie, albo kombinować z programami na suszarce), to jeszcze pojawiły się inne problemy (jak ten błąd przepełnionego zbiornika, co w elektroluxie nie występowało - tam wystarczyło czyścić radiator i po problemie).
    Życzę powodzenia!
    poul123
    Level 2  
    Witam.
    Mój model IQ700 WT45W560PL i ten sam problem co opisywany przez was - non stop sygnalizuje pełen pojemnik wody, a w górnym pojemniku jak kot napłakał :)

Umie usunięto usterkę - nie rozkręcałem suszarki oraz żadnych ścianek nie ściągałem, wystarczyło odsunąć suszarkę i z tyłu. Zatem w prawym dolnym rogu jest pokrywa, którą ściągnąłem i ukazała mi się pompka wody dolnego zbiornika, która odciąga wodę z dolnego zbiornika do górnego, a którą też się wyciąga.

Po wyciągnięciu pompki wody, syf niemiłosierny na niej zalegał, wyczyściłem pompkę oraz dolny zbiornik (przy pompce wody znajdują się dwie elektrody, które zanurzają się wraz z pompką. Też były oklejone całe syfem. Przypuszczam, że to był cały winowajca - te dwie zawalone syfem elektrody).

Na zdjęciu znajduje się wyciągnięta pompka i jej syf, a z lewej są zawalone elektrody. Po wyczyszczeniu suszarka działa jak nowa. Panowie, nie kombinujcie za bardzo z rozkręcaniem, wyciąganiem niepotrzebnych rzeczy bo sami się przyczynicie do kosztów naprawy, a tylko pierwsze co to sprawdźcie pompkę wody. Suszarkę używam już 2 lata i jestem bardzo zadowolony z tej suszarki, a to był pierwszy błąd, który usunąłem do 1h. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.
    andluk
    Level 10  
    Witam, to pomaga na około 6 - 8 miesięcy. Później znów zbiera się ten syf i sytuacja wymaga powtórki. Teraz z żoną ustaliliśmy, że oba filtry czyścimy i pukamy po każdym suszeniu aby sytuacja nie powtórzyła się zbyt szybko.
    poul123
    Level 2  
    Tak wszystkie filtry moja żona po każdym suszeniu czyści. Dobrze jest jeszcze raz na jakiś czas górny zasobnik wody przeczyścić i zalać go wrząca woda z proszkiem do prania i pozostawić aż cały syf sam odejdzie i przepłukać pare razy wodą.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    rk_1980
    Level 10  
    Witam!
    Sądzę, że w naszym modelu jednak trzeba zdjąć boczą obudowę a czasem nawet pasek napędowy. Chyba, że jest jeszcze jedna pompa, dostępna od tyłu. Sprawdzę chętnie.
    Aktualnie natomiast testuję preparat, oficjalnie niedystrybuowany na polski rynek (serwis nic o tym nie wie) a sprowadzony i dostępny na popularnym serwisie aukcyjnym. Nazywa się to: środek do czyszczenia suszarek Bosch Siemens i posiada symbol: BS000989.
    W mojej opinii jest on oryginalnie produkowany przez Bosch, ale dlaczego nie ma go w polskiej dystrybucji to nie wiem.
    Pasuje o dziwo do naszych suszarek (chociaż nawet Pan sprzedający tego nie potwierdzał) - ale nasz symbol widnieje na instrukcji.
    Dla każdej grupy suszarek dołączono opis użycia wraz z funkcjami serwisowymi do uruchomienia (niestety instrukcja jest bez polskiego języka, ale podstawowy niemiecki czy angielski wystarczy + dobre obrazki).
    Po czyszczeniu, suszarka pracuje dopiero kilka tygodni. Nie wiem na jak długo to starczy. Koszt jednego czyszczenia, to ok. 40 zł (niemało, ale nic nie trzeba odkręcać).
    Ciekawi mnie jednak czy dalsze działanie gwarantuje sam płyn, czy może użycie tych serwisowych funkcji (np. odblokowujących licznik użyć, sprzężony z kontrolką zanieczyszczenia)? Jeżeli pojawi mi się znów symbol czyszczenia, spróbuję najpierw wykonać te funkcje serwisowe bez użycia płynu. Oczywiści brud sam nie zniknie z suszarki, ale nie jestem przekonany po częstotliwości czyszczeń mojej suszarki, czy pojawianie się kontrolki jest adekwatne do stopnia jej zabrudzenia, czy rośnie proporcjonalnie w miarę upływu czasu (tj. ilości cykli)!
    Slartibartfast
    Level 10  
    W mojej iQ800 WT48Y780PL/05 jest tak samo jak opisuje @poul123.
    Oprócz przeczyszczenia pompki i czujników warto przeczyścić dno komory z tego gluta np samodzielnie zrobionym wyciorem, bo otwór nie jest zbyt duży a komora głęboka.
    MiG25
    Level 13  
    rk_1980 wrote:
    Witam!
    Sądzę, że w naszym modelu jednak trzeba zdjąć boczą obudowę a czasem nawet pasek napędowy. Chyba, że jest jeszcze jedna pompa, dostępna od tyłu. Sprawdzę chętnie.
    Aktualnie natomiast testuję preparat, oficjalnie niedystrybuowany na polski rynek (serwis nic o tym nie wie) a sprowadzony i dostępny na popularnym serwisie aukcyjnym. Nazywa się to: środek do czyszczenia suszarek Bosch Siemens i posiada symbol: BS000989.
    W mojej opinii jest on oryginalnie produkowany przez Bosch, ale dlaczego nie ma go w polskiej dystrybucji to nie wiem.
    Pasuje o dziwo do naszych suszarek (chociaż nawet Pan sprzedający tego nie potwierdzał) - ale nasz symbol widnieje na instrukcji.
    Dla każdej grupy suszarek dołączono opis użycia wraz z funkcjami serwisowymi do uruchomienia (niestety instrukcja jest bez polskiego języka, ale podstawowy niemiecki czy angielski wystarczy + dobre obrazki).
    Po czyszczeniu, suszarka pracuje dopiero kilka tygodni. Nie wiem na jak długo to starczy. Koszt jednego czyszczenia, to ok. 40 zł (niemało, ale nic nie trzeba odkręcać).
    Ciekawi mnie jednak czy dalsze działanie gwarantuje sam płyn, czy może użycie tych serwisowych funkcji (np. odblokowujących licznik użyć, sprzężony z kontrolką zanieczyszczenia)? Jeżeli pojawi mi się znów symbol czyszczenia, spróbuję najpierw wykonać te funkcje serwisowe bez użycia płynu. Oczywiści brud sam nie zniknie z suszarki, ale nie jestem przekonany po częstotliwości czyszczeń mojej suszarki, czy pojawianie się kontrolki jest adekwatne do stopnia jej zabrudzenia, czy rośnie proporcjonalnie w miarę upływu czasu (tj. ilości cykli)!

Czy możesz podać te serwisowe funkcje?

Po dwóch latach używania i skończeniu gwarancji modelu WT45W561 zdjąłem właśnie ta klapkę i pompkę ( jest tak jak na powyższych zdjęciach) i jakoś wielkiej tragedii tam nie widzę ( choć mokrego kurzu na dnie przylepionego cienka warstwa).
    dpong
    Level 2  
    Witam
    Mam taki sam problem z suszarką tzn. pojawia się problem przepełnionego zbiornika, po wylaniu wody suszarka zaczyna cykl od początku, ale ostatnio po pojawieniu się komunikatu nie mogę wyciągnąć pojemnika na skropliny. Zaobserwowałem, że elektromagnes nie zamyka odpływu z tego zbiornika i uniemożliwia wyciągnięcie go. Efekt jest taki, że w dolnym pojemniku jest dużo wody, w górnym jest pusto, suszarka podaje komunikat o przepełnionym zbiorniku na skropliny, a ja go nie mogę wysunąć. Po włączeniu trybu serwisowego i przeprowadzonym teście otrzymuję kod błędu E14. Opierając się na moich obserwacjach uważam, że problemem jest solenoid/elektromagnes, który nie zawsze zadziała. Czy ktoś posiada wiedzę na temat tego błędu, czy może mi potwierdzić czy ten błąd to właśnie problem z elektromagnesem?
    MiG25
    Level 13  
    Z przeprowadzonych testów trybie serwisowym błąd E14 pojawia się wtedy ,jak nie ma wody w górnym zbiorniku i nie ma czym oczyścić kondensatora ( tak to się nazywa ?? ) , z angielskiego nie ma czym wykonać selfCleaning condenser :)
    @dpong , więc pewnie u Ciebie ta klapa w zbiorniku cały czas otwarta , stąd przelana woda nie zostaje w górnym zbiorniku tylko od razu spływa na dół ponownie , no i podczas próby czyszczenia kondensatora wywala błąd.

Przy okazji , w suszarce WT45W561 w tryb serwisowy wchodzi się , od razu po włączeniu ustawiając ósmy program ( Ciepły) , nacisnąć i trzymać przycisk Cel suszenia , i przestawić program na dziewiąty ( Super 40) i puścić przycisk Cel suszenia. Na wyświetlaczy pokaże się P01 - program pierwszy trybu serwisowego.
    P01- włącz po kolei bęben , wentylator ,a także chyba sprężarkę.
    P03 - przepompuje wodę z dołu do góry ,a następnie przeprowadzi funkcję czyszczenia "kondensatora" , i znowu przeleje wodę do góry.
    P04 - wykona samą funkcję czyszczenia kondensatora , jak nie będzie wody górnm zbiorniku , to wświetli błąd E14.
    glas4
    Level 11  
    -Mig25_

Tu raczej chodzi nie o "kondensator" a "kondensat" ... czyli skropliny, wodę z naszego suszonego prania.
    Dzięki z tryby serwisowe.
    dpong
    Level 2  
    MiG25 wrote:
    Z przeprowadzonych testów trybie serwisowym błąd E14 pojawia się wtedy ,jak nie ma wody w górnym zbiorniku i nie ma czym oczyścić kondensatora ( tak to się nazywa ?? ) , z angielskiego nie ma czym wykonać selfCleaning condenser :)
    @dpong , więc pewnie u Ciebie ta klapa w zbiorniku cały czas otwarta , stąd przelana woda nie zostaje w górnym zbiorniku tylko od razu spływa na dół ponownie , no i podczas próby czyszczenia kondensatora wywala błąd.

Przy okazji , w suszarce WT45W561 w tryb serwisowy wchodzi się , od razu po włączeniu ustawiając ósmy program ( Ciepły) , nacisnąć i trzymać przycisk Cel suszenia , i przestawić program na dziewiąty ( Super 40) i puścić przycisk Cel suszenia. Na wyświetlaczy pokaże się P01 - program pierwszy trybu serwisowego.
    P01- włącz po kolei bęben , wentylator ,a także chyba sprężarkę.
    P03 - przepompuje wodę z dołu do góry ,a następnie przeprowadzi funkcję czyszczenia "kondensatora" , i znowu przeleje wodę do góry.
    P04 - wykona samą funkcję czyszczenia kondensatora , jak nie będzie wody górnm zbiorniku , to wświetli błąd E14.

Dziękuję za odpowiedź.
    E14 to faktycznie błąd braku wody na czujniku przy pompie, która to powinna pojawić się po aktywacji solenoidu spuszczającego wodę z górnego pojemnika na kondensat.
    Ogólnie w sprawie komunikatu przepełnionego zbiornika (bo takowy się pojawiał w czasie suszenia) to w moim przypadku na początku gdy się pojawił to faktycznie po wyczyszczeniu dolnego zbiornika, pompy i czujnika z resztek włókien miałem spokój przez 5 miesięcy. Gdy problem wrócił okazało się, że po komunikacji przepełnionego zbiornika nie mogę tego zbiornika czasami otworzyć. Solenoid otwierający zwrot wody do zbiornika dolnego nie pracował prawidłowo, tzn czasem opadł po zaniku napięcia na uzwojeniu, a czasem nie. Wymiana solenoidu rozwiązała problem. Logicznie pewnie wyglądało to tak (już wcześniej), że zawieszony w górnym położeniu solenoid powodował przelewanie się wody przez górny zbiornik i ponowny powrót do czujnika przy pompie, co dawało wrażenie zbyt dużej ilości wody w układzie i komunikat o opróżnieniu pojemnika na kondensat