Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ford fiesta mk6 1.6tdci 2007r - immobilaizer blokuje nie da sie odpalić

dawid091993 12 Lut 2018 21:15 540 10
  • #1 12 Lut 2018 21:15
    dawid091993
    Poziom 9  

    Witam w fiescie mam problem z immo tego typu: zamkniecie auta, otwarcie, wsiadam włączam zapłon kontrolka mruga, przekręcę kilka razy szybko kluczykiem na zero i na zapłon problem znika auto odpala. Fiesta była u elektryka, do wykluczenia: zegary(przelutowane), pętla immo(przelutowana i podmieniana), kluczyk(dorobił kolejny), naprawił wiązkę pod aku bo była przeżarta jak i na osłonie rozrządu, po tych operacjach był miesiąc spokoju, jakieś dwa tygodnie temu problem powrócił, pojechałem do elektryka błąd brak komunikacji z transporderem (nowa pastylka i przelutowana pętla) skasował tydzień spokoju i na nowo już od tygodnia każde odpalanie trzeba maglować kluczykiem żeby odpaliła.
    Dodam jeszcze że przed naprawą wiązki altek ładował jak chciał bo jest sterowany z kompa a wiązka była przeżarta, po naprawie wiązki 14,4V wcześniej różnie, raz wcale lub 16V lub 14V
    Ma ktoś może jakiś pomysł co zaradzić?

    0 10
  • #2 13 Lut 2018 22:32
    migmig85
    Poziom 22  

    Immo OFF rozwiązało by sprawę ale też nie do końca ;) .

    0
  • #3 14 Lut 2018 00:04
    dawid091993
    Poziom 9  

    Tylko ze mój elektryk za bardzo nie ma sprzętu żeby usunac immo a inni krzycza tyle ze lepiej nie pisać :p

    0
  • #4 14 Lut 2018 07:10
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    Podaj numer błędu.

    0
  • #7 15 Lut 2018 06:49
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    System niewidzi kluczyka więc albo masz uszkodzony kluczyk( transponder ) albo uszkodzenie jest po drugiej stronie czyli pętla, immo, wiązka. Jeśli masz podmień kluczyk, jeżeli będzie tak samo to dobierz się do pętli poprzeglądaj kostki, może gdzieś są zimne luty.

    0
  • #8 15 Lut 2018 07:21
    dawid091993
    Poziom 9  

    piotrekwoj1 napisał:
    System niewidzi kluczyka więc albo masz uszkodzony kluczyk( transponder ) albo uszkodzenie jest po drugiej stronie czyli pętla, immo, wiązka. Jeśli masz podmień kluczyk, jeżeli będzie tak samo to dobierz się do pętli poprzeglądaj kostki, może gdzieś są zimne luty.


    Kolego przeczytaj pierwszy post. Wszystkie te rzeczy sa zrobione

    0
  • #9 15 Lut 2018 08:24
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    A może gdzieś nie dostaje napięcia lub coś się dzieje z ECU. Ta usterka wymaga większej uwagi i porządnej diagnostyki z podglądem parametrów rzeczywistych.

    0
  • #10 15 Lut 2018 08:50
    viayner
    Poziom 34  

    Witam,
    mialem bardzo podobny problem w co prawda innym samochodzie ale podejscie moze byc sluszne.
    Immobilizer czasami pozwalal na uruchomienie a czasami totalnie blokowal silnik, serwis walczyl dlugo nawet wymieniali czytnik i kluczyki jak u kolegi a przycztyna okazal sie banalna aczkolwiek trudna do zlokalizowania.
    Jedna z wiazek kabli byla ulozona dosc blisko metalowego i ostrego wspornika, na skutek drgan izolacja zostala naruszona ale na tyle malo ze bylo to slabo widoczne a na tyle duzo ze czasami bylo zwarcie do masy i brak reakcji immobilizera.
    Z rzeczy ktore przychodza mi na szybko do glowy, to jakie masz informacje z komputera w chwili wlozenia kluczyka, jego przekrecenia w chwili wystepowania bledu ? czyli co tak naprawde widzi i czyta immobilizer ?
    Pozdrawiam

    0
  • #11 15 Lut 2018 18:39
    dawid091993
    Poziom 9  

    Tylko ze szybkie przekrecenie kluczyka dwa razy odblokowuje immo i mozna odpalić. Wiązka jest naprawiana, cala przegladnieta

    0