Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] BIOS nie odpala. Wadliwa płyta główna?

furiat1983 12 Lut 2018 23:38 855 23
  • #1 12 Lut 2018 23:38
    furiat1983
    Poziom 8  

    Witam.

    Kilka dni temu spalił mi się zasilacz Trust 520W PSU BIG FAN Low noise. Przed zakupem nowego postanowiłem sprawdzić inne komponenty czy nic przy okazji nie zostało uszkodzone i w tym celu podłączyłem przeszczepiony z innego komputera (dawcy) zasilacz TRACER 4Life/450HellFire - 450 W. Komputer odpalił się i działał bez problemu, nawet przy obciążeniu grafiki i pamięci grami i programami, ale mimo to wstępnie sprawdziłem dedykowanymi programami różne podzespoły. Jedyny problem wyszedł przez Memtest na RAMie gdzie wywaliło kilkadziesiąt błędów, ale nie wiem czy było to spowodowane awarią zasilacza, gdyż od jakiegoś czasu zdarzały się Bluescreeny. Podłączyłem z dawcy inne kości RAM i błędów nie wywalało więc ucieszony, że awaria dotyczy tylko zasilacza i ewentualnie RAMu zakupiłem nowe zasilanie Chieftec GPB-500S (skoro wstał na 450W to delikatny zapas będzie aż nadto) oraz nowe kości RAMu Kingston KVR13N9S6/2.

    Zamontowałem nowe elementy, najpierw sam zasilacz, potem dołożyłem nowy RAM i odpalił bez problemowo łącznie z graniem i rozpakowywaniem jakiegoś dużego pliku. Niestety po wyłączeniu w celu ustawienia wszystkiego na stare miejsce pojawił się problem. Komputer się włącza, działa wiatrak wentylator od zasilania, procka procesora i karty graficznej... ale monitor pozostaje czarny, a BIOS milczy.

    Zacząłem podłączać RAM, zasilacz oraz kartę graficzną (jedyny element którego wcześniej nie podłączałem ale wiatrak wentylator ruszył) z dawcy w różnych konfiguracjach i nic.

    Poprzekładałem wszystkie kable, zrobiłem reset BIOSa przy wyciągniętej baterii i nic. Kondensatory wydają się OK. Nie zaobserwowałem żadnych nadpaleń czy innych uszkodzeń. Jeszcze nie wyciągałem procka procesora z gniazda ale to chyba zbędne.

    Wyczerpałem swoje możliwości więc gorąca prośba o pomoc.

    Opis komputera:
    01. płyta : Asus P5P41T LE (BIOS nie odpala więc nie mam jak sprawdzić)
    02- procesor: Intel® Core™2 Quad Processor Q8400
    03- RAM : 2x2GB Kingston KVR13N9S6/2 1333mhz
    04- Grafika : nvidia geforce 9600 gt
    05- Zasilacz : Chieftec GPB-500S (500W)


    ps. Wiem, że podobnych tematów jest wiele ale wydaje mi się, że w tego typu sytuacjach wymagane jest indywidualne podejście.

    0 23
  • #2 13 Lut 2018 00:11
    safbot1st
    Poziom 43  

    Masz teraz kluczowy podzespół do zamontowania - bzyczek systemowy. Płyta ma piszczeć mając tylko

    furiat1983 napisał:
    procka

    procesor w sobie i podłączony zasilacz. Podaj kod piszczenia.
    furiat1983 napisał:
    działa wiatrak

    wentylator.
    Masz dostęp do tego RAM z "dawcy"? Jaką on ma prędkość?
    Zasilanie CPU podłączyłeś?

    0
  • #3 13 Lut 2018 00:23
    310artur
    Poziom 43  

    Jeżeli żyje się z TRUSTEM aż ten nie wyzionie ducha a później robi testy obciążeniowe na TRACER to można się spodziewać że płyta główna ma dość ciebie i twoich zasilaczy ;)
    Skoro jednak to wstało na porządnym zasilaczu to skupić się trzeba na tym co wyżej napisano tyle że proponuje wyjąć płytę z obudowy i cały test robić na pająka na stole. Problem powstał w skutek przenoszenia PC. Obudowa jest pewnie równie zacna co pierwotny zasilacz a więc miękka jak z foli alu i sfatygowana jak stary polonez.
    PS w płytach ASUS to reset bios robisz zworką. Ma ona trzy piny. Dla resetu przestawiasz z pozycji normalnej na reset na 30s i przekładasz spowrotem. Reset wykonuje się na odłączonym zasilaniu (dioda SB na płycie musi zgasnąć nim zrobisz reset czyli zasilacz odpinasz z gniazdka/wyłączasz przełącznikiem na zasilaczu jeśli ma)

    0
  • #4 13 Lut 2018 00:49
    furiat1983
    Poziom 8  

    Bzyczek powtarza długi i dwa krótkie sygnały.

    Zasilanie CPU 4-pin podłączone

    Do RAMu z dawcy mogę mieć dostęp dopiero za kilkanaście godzin, ale poprzednie kości które działały kilka lat to też 2xGB 1333Mhz MHz

    310artur napisał:

    Skoro jednak to wstało na porządnym zasilaczu

    Jak rozumiem Chieftec daje radę. Szybki risercz robiłem, ale wolę się upewnić :)

    Obudowa to Obudowa Incore Maxima Atena LCD black M610BL-IC-Z

    Reset robiłem zgodnie z Twoją instrukcją, ale bez wyjmowania płyty. Jeśli to coś może zmienić mogę ją wyjąć

    0
  • #5 13 Lut 2018 01:02
    safbot1st
    Poziom 43  

    EDIT:
    Wróć. Prawidłowo.
    A z włożoną 1 kością RAM jaki kod piszczy?

    0
  • #6 13 Lut 2018 01:09
    furiat1983
    Poziom 8  

    Po dołożeniu RAMu jest cisza... sprawdzałem każdą kość w obu gniazdach.

    RAM z dawcy sprawdzę jutro, ale efekt pewnie będzie podobny.

    0
  • #7 13 Lut 2018 01:13
    safbot1st
    Poziom 43  

    furiat1983 napisał:
    Po dołożeniu RAMu jest cisza...

    1 kość włóż nie dwie. Jak cisza, to zamień kości.
    furiat1983 napisał:
    RAM z dawcy sprawdzę jutro, ale efekt pewnie będzie podobny.

    Dlaczego tak zakładasz? Bądźmy optymistami.
    Wg. mojej hipotezy RAM "dawcy" może umożliwiać działanie RAM "nowego". Jeśli robiłeś w międzyczasie reset CMOS mógł się RAM "nowy" przestawić i już nie zadziała.
    Płyty GB mają tak, że czasem nie umieją ustawić timingów poprawnie "z automatu".

    0
  • #8 13 Lut 2018 01:32
    furiat1983
    Poziom 8  

    Miałem na myśli, że włożyłem jedną kość potem zmiana gniazda, potem zmiana kości i znów zmiana gniazda... czyli wszystkie możliwe kombinacje z włożeniem jednej kości na raz.

    Zakładając, że Twoja hipoteza jest słuszna czy nowy RAM da się odzyskać dla dobra ludzkości czy nadaje się tylko na odzysk złota z obwodów?

    Przed zmianą RAMu powinno się robić reset BIOSu?

    Zresztą BIOS nie odpalał również po ponownym włożeniu RAMu z dawcy.
    Mam jeszcze stare kości (te z błędami) więc mogę na nich sprawdzić.

    0
  • #9 13 Lut 2018 01:45
    safbot1st
    Poziom 43  

    furiat1983 napisał:
    Przed zmianą RAMu powinno się robić reset BIOSu?

    To tylko teoria, której nie podzielam w 100%. EDIT:Mówi się, że "po" włożeniu.
    furiat1983 napisał:
    Zresztą BIOS nie odpalał również po ponownym włożeniu RAMu z dawcy.

    Całkowity brak reakcji, czy kręciły się wentylatory?

    0
  • #10 13 Lut 2018 02:05
    furiat1983
    Poziom 8  

    Objawy zawsze te same czyli wentylatory się kręcą ale BIOS siedzi cicho. Jutro, a właściwie dzisiaj sprawdzę jeszcze raz sam brzęczyk, a potem pojedyncze kości z dawcy.

    0
  • Pomocny post
    #11 13 Lut 2018 02:56
    safbot1st
    Poziom 43  

    furiat1983 napisał:
    Objawy zawsze te same czyli wentylatory się kręcą ale BIOS siedzi cicho.

    Czyli nie jest nadzieja. Wbrew temu, co proponuje Artur (wielki szacun), możesz zworki przestawiać jak PC jest w takim stanie, a najlepiej poczekaj dłużej, może płyta zacznie się resetować sama z siebie.
    To dobry objaw. Mam taką GB na LGA775, która jakby w ten sposób próbuje dopasować sobie automatycznie ustawienia RAM. Od czegoś musi zacząć. Może się tak zresetować 3-4-5 razy i w końcu się włączy.

    0
  • #12 13 Lut 2018 14:40
    furiat1983
    Poziom 8  

    Stała się rzecz niespodziewana.
    RAM z dawcy nie dał rezultatów, więc włożyłem jedną kość tego starego, uszkodzonego RAMu i zmienił się sygnał dźwiękowy na długi i trzy krótkie, a po chwili 3 bardzo krótkie w serii.

    Podłączyłem więc kartę graficzną i monitor. Komputer się odpalił, a na ekranie pojawiła się informacja
    Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot Device.

    Edit:
    Po podłączeniu samej klawiatury jestem w stanie wywołać ekran BIOSu

    Edit2:

    Na starej, uszkodzonej kości RAM komputer działa bezproblemowo, więc spokojnie można chyba założyć, że problem powstał przy zmianie RAMu.

    Na razie nic nie zmieniam i czekam na sugestie co poszło nie tak i jak uruchomić komputer na nowym RAMie

    Dla porządku przypomnę:

    Stary RAM na którym Memtest wykrył błędy, ale na którym komputer obecnie działa:
    GEIL DIMM DDR3 2GB 1333MHZ (GV34GB1333C7DC)

    RAM z dawcy na którym komputer działał bez problemu kilka dni po awarii zasilacza, a ale nie odpalał już po podłączeniu nowego RAMu:
    KVR1333D3N9/2G Kingston 2GB PC3-10600 DDR3-1333MHz

    Nowy RAM po zamontowaniu którego wszystko padło:
    KVR13N9S6/2 Kingston 2GB [1x2GB 1333MHz DDR3 CL9 SRx16 DIMM]



    Wniosek, że wszystkiemu winien nowo zakupiony RAM, tylko pytanie czym on się różni?

    0
  • #13 13 Lut 2018 22:16
    310artur
    Poziom 43  

    Nowy jest jednostronny, z dawcy jest dwustronny stary nie wiem ale ale GEILe są raczej dwustronne. Wniosek płyta nie lubi pamięci w układzie 1Rx16
    "Stronność" RAM jest tym co nazwa wskazuje - jednostronna ma scalaki po jednej stronie a nie po obu. Poza wyglądem oczywiście inna jest "struktura".
    https://www.kingston.com/datasheets/kvr1333d3n9_2g.pdf
    https://www.kingston.com/datasheets/KVR13N9S6_2.pdf
    Powyższe do poczytania/obejrzenia

    PS tak chieftec daje radę. Co do samego modelu się nie wypowiem bo znawcą zasilaczy nie jestem ale marka już z tych dobrych. Nie wybuchają - mój jeden dzielnie walczy już 12 lat ;)

    0
  • #14 13 Lut 2018 22:48
    furiat1983
    Poziom 8  

    Gail jest faktycznie dwustronny. Nie miałem pojęcia, że to ma znaczenie.

    Czy próbować dalej z nowym ramem, np w konfiguracji jeden stary Gail z nowym Kingstonem żeby zobaczyć jak to komputer zinterpretuje czy takie połączenia są niewskazane?

    edit:
    Poczytałem trochę i okazuje się, że nie tylko ja mam podobny problem z tą kartą główną i jednostronnymi RAMami

    Problem chyba rozwiązany. Zakupię nowe kości RAM i zobaczymy jaka będzie reakcja.

    0
  • Pomocny post
    #15 13 Lut 2018 23:11
    310artur
    Poziom 43  

    Możesz próbować - niewskazane to jest ale nie jest szkodliwe - po prostu nawet jak ruszy to małe szanse na stabilne działanie. Skoro PC nawet nie chce piszczeć z tym RAM to mocno mu się nie podoba. Stronność RAM ma ogromne znaczenie to najczęstszy błąd i nic na to nie poradzisz. Już prędzej ożenisz dwie kości o całkiem innych timingach i taktowaniach. Nawet różne napięcia czasem da się tak dobrać że działa a kształtu pamięci nie zmienisz. Jedne płyty główne to ogarną a inne nie.
    Na moje oko dziwne że nie działa bo płyta obsługuje do 8GB RAM czyli po 2GB na strone pamięci (tak to zwykle działa 2GB jednostronna pamięć to maks jak masz 2 sloty i 8GB maks - 8GB osiągasz tylko dając 2 kości dwustronne po 4GB). Ktoś mądrzejszy musi powiedzieć czy czasem kość w układzie 1Rx16 to nie jest ten układ co obsługują tylko kontrolery AMD

    0
  • #16 13 Lut 2018 23:50
    563113
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 14 Lut 2018 11:50
    furiat1983
    Poziom 8  

    W miejscu zakupu RAMu nie mają innego 2GB/ddr3/1333 i zaproponowali 1x4GB GR1333D364L9S/4G GOODRAM 4GB [1x4GB 1333MHz DDR3 CL9 DIMM]
    Czy przypadkiem litera S na końcu nie oznacza znów Single czyli jednostronny?

    0
  • #19 14 Lut 2018 13:26
    furiat1983
    Poziom 8  

    Sprzedawcy w sklepie nie ogarniają konceptu jedno i dwustronnych RAMów więc prośba do Was o pomoc w wyborze, ewentualnie eliminacji RAMów jednostronnych z tej listy

    0
  • Pomocny post
    #21 14 Lut 2018 19:12
    safbot1st
    Poziom 43  

    Ale przykładowy model można mu spokojnie podać.
    Sprawdzałeś w ogóle QVL płyty?

    0
  • #23 14 Lut 2018 23:57
    furiat1983
    Poziom 8  

    QVL nie sprawdzałem bo nie wiedziałem co to, nieźle się człowiek przy Was dokształci :)

    Sprawdziłem na stronie producenta, ale aktualizacja z 2009/09/18, świat się wtedy nie zatrzymał. Link


    Założę nowy temat w odpowiednim dziale.
    [url=]https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17038232#17038232[/url]
    Dzięki Panowie za pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie.


    ps. tamat przestawię na rozwiązany czy zamknięty po zakupie nowych kości i upeniwniu się, że w tym był problem ;)

    0
  • #24 21 Lut 2018 15:44
    furiat1983
    Poziom 8  

    Zakupione ramy Goodram GR1333D364L9/2G działają bez zarzutu.

    W innym wątku ktoś sugerował, że "przyczyną jest organizacja pamięci, która w tych modułach (KVR13N9S6/2) jest 256M x 64-Bit (cztery układy po 256M x 16-bit) i takiej organizacji płyta nie obsługuje, co możesz sprawdzić w QVL"
    Jaką nowy ram ma architekturę nie wiem, ale na bank jest dwustronny i działa.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc i pozdrawiam.

    0