Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pytanie dotyczące UPS'a

pietia86 15 Aug 2005 19:48 1235 10
    pietia86
    Level 26  
    Witam
    Niedawno wygrzebałem skądś starego UPS'a 280VA. Jak się okazało jest on sprawny prawie w 100% , padnięta jest tylko bateria. I tu mam pytanie :
    Czy jeśli zamiast baterii 12V 7Ah ( taka była w UPS'ie ) włożę 12V 4Ah to UPS ją popsuje ?
    Chodzi mi o to czy ją przeładuje
    Bogwie
    Level 19  
    Producenci akumulatorów, w celu wydłużenia trwałości baterii, zalecają ładowanie baterii ołowiowych prądem wynoszącym 0,1 wartości pojemności tj. baterię 7 Ah powinno ładować się prądem 0,7 A. Dla baterii 4 Ah ten prąd będzie o ok. 80% wyższy przyczyniając się do zmniejszenia jej trwałości. Ponieważ stoisz przed dylematem czy wydać kilkadziesiąt PLN na nową baterię czy przyczynić się do obniżenia trwałości posiadanej (nic już nie kosztującej) - wybór należy do Ciebie.
    Pozdrawiam
    pietia86
    Level 26  
    A gdybym połączył 2 takie baterie ( 4Ah 12V ) równolegle ?
    UPS nie dałby więcej prądu niż może , a baterie miałby by jeszcze tylko taki mały "zapas" ładowania ( 1Ah ) . Czy to miało by szansę działać dobrze ?
    adamdn
    Level 19  
    Sam w sobie pomysl nie jest zly (powiem wiecej - wydaje sie byc dobry). Pytanie tylko czy UPS nie bedzie protestowal przeciwko innym bateriom (przede wszystkim innej charakterystyce ladowania/rozladowania oraz innej pojemnosci).

Pozdrawiam
    adamdn
    pietia86
    Level 26  
    A czy w UPS'ach jest jakaś kontrola ładowania czy poprostu one "pchają" prąd do oporu w akumulatory?
    adamdn
    Level 19  
    Oczywiscie ze jest - musi byc kontrola ladowania, przelaczania na 220V oraz rozladowywania.
    pietia86
    Level 26  
    Ok to mam jeszcze jedno pytanie
    Żeby podłączyć aku równolegle muszą one mieć chyba taki sam poziom naładowania ( żeby podczas ładowanie jeden się nie przeładowywał a drógi nie niedoładowywał) . Jak to zrobić ??
    Jeden z nich podłączyłem do UPS'a i co dziwne po małym oszukaniu urządzenia wszystko zaczęło działać normalnie. podtrzymywał kompa przez kilka minut po chyba godzinie ładowania. Ale teraz co zrobić żeby drógi był tak samo naładowany ?
    adamdn
    Level 19  
    Co do tego samego poziomu naladowania to sie nie wypowiem bo nie wiem :) Ale jezeli chodzi o doprowadzenie do tego stanu to proponuje naladowac przez kilka godzin UPS na kazdej baterii a pozniej dzialac na komputerze zasilanym z UPS az do rozladowania. Nastepnie probowac uruchomic ("zimny start") komputer tylko z UPS (nie korzystajac z 220V).
    Bogwie
    Level 19  
    Po co kombinować z naładowaniem akumulatorów, jeżeli następnie te baterie połączymy równolegle. W tym momencie popłynie prąd, który zrównoważy napięcia na obu akumulatorach. Ważne jest by ten prąd nie był za duży i dlatego powinny być one w miarę jednakowo naładowane co można sprawdzić przy pomocy pomiaru ich napięć.
    Stopień naładowania jest istotny w przypadku łączenia szeregowego gdzie jednakowy prąd będzie płynął przez oba akumulatory.
    Pozdrawiam
    Henry(k)
    Level 30  
    Proste UPS,y nie mają rozbudowanych układów ładowania. Na przykład za ładowanie odpowiada.. LM317 :-) Czyli daje tyle prądu ile na to pozwala układ a napięcie jest na stałe ustawione za pomoca rezystorów precyzyjnych.

Jeżeli założysz mniejsze aku, fakt będzie ładowane większym prądem.
    Równoległe łączenie akumulatorów akurat jest często praktykowane, tylko przed ich połączeniem, jak napisano, wypadało by naładować oba do tego samego poziomu. Wypadało by również, aby oba były tego samego typu, najlepiej oba nowe lub podobnie eksploatowane.
    pietia86
    Level 26  
    Ok dzięki panowie za wszystkie odpowiedzi , teraz już troche więcej wiem :)
    Moderated By TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!