Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] GTX 1060 Aorus Xtreme problemy z wykryciem

Ganderus 13 Lut 2018 15:11 432 20
  • #1 13 Lut 2018 15:11
    Ganderus
    Poziom 6  

    Witam,
    W moim komputerze padła stara karta (GTX 970) i byłem zmuszony kupić nową kartę graficzną. Wybór padł na GTX 1060 Aorus Xtreme. Kartę kupiłem na allegro (jako NOWA), dzisiaj przyszła, od razu wziąłem się za podłączenie, ale od razu pojawił się problem.
    Otóż ani BIOS, ani menedżer urządzeń nie wykrywa tej karty. Wyjęcie baterii BIOSu również nic nie pomaga, zrobiłem Flash BIOSu z wersji 3.8 do wersji 3.9, nadal nic. W karcie normalnie działa oświetlenie RGB.

    Specyfikacja komputera:
    Płyta główna MSI B85M-G43
    Pamięć Ballistix 16GB (4x4GB) DDR3 1600MHz CL9
    Procesor Intel CORE i5-4460, 3.2GHz
    Zasilacz Cooler Master B500 ver. 2, 500W
    Dysk Seagate 1TB 3,5" SATAIII, 7200RPM, 64MB cache
    Dysk SSD Kingston V300 120GB SATA3

    Prosiłbym o pomoc, gdyż jeśli okaże się że to wina karty to będę musiał ją odesłać.

    0 20
  • Servizza
  • #2 13 Lut 2018 15:18
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Podłączyłeś zasilanie do karty?
    GTX 1060 Aorus Xtreme problemy z wykryciem

    0
  • #4 13 Lut 2018 15:20
    JasnyKris
    Poziom 21  

    Witam.

    Upewniłeś się, czy karta dobrze siedzi w slocie PCI-E? Całe zasilanie podłączone prawidłowo (8pin)?

    0
  • Servizza
  • #5 13 Lut 2018 15:28
    Ganderus
    Poziom 6  

    @RADU23 Zasilanie oczywiście podłączone złączem 8-pin z zasilacza.
    @safbot1st Tak, w chwili obecnej pracuję na Intel HD, bo przy podłączeniu do GTX 1060 jest czarny obraz, ale co się dziwić jak płyta główna i BIOS nie wykrywają karty.
    @JasnyKris Zasilanie j/w, podłączone. Nie ma opcji, żeby karta źle "siedziała", bo jeśli nie siedzi w PCI-e to nie działa oświetlenie RGB.

    0
  • #6 13 Lut 2018 15:35
    JasnyKris
    Poziom 21  

    Ganderus napisał:
    @JasnyKris Zasilanie j/w, podłączone. Nie ma opcji, żeby karta źle "siedziała", bo jeśli nie siedzi w PCI-e to nie działa oświetlenie RGB.

    A czy przypadkowo nie są uszkodzone jakieś pojedyncze piny na GPU? RGB może świecić, ale jeśli uszkodzony jest choćby jeden pin na podłączeniu do PCI-E to już jest problem.

    Zwróć uwagę czy gdzieś się tam "nie odkleiła" miedź, albo co gorsza czy nie masz tam gdzieś jakiegoś zwarcia. Popatrz też na gniazdo, bo tam również spotyka się czasem powyginane "nóżki", czasem aż niewiarygodnie...

    0
  • #7 13 Lut 2018 15:38
    safbot1st
    Poziom 43  

    Ganderus napisał:
    @safbot1st Tak, w chwili obecnej pracuję na Intel HD, bo przy podłączeniu do GTX 1060 jest czarny obraz, ale co się dziwić jak płyta główna i BIOS nie wykrywają karty.

    Skoro tak, zamieść wszystkie zakładki z GPU-Z po wybraniu GTX 1060 z menu rozwijanego.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ganderus napisał:
    Wyjęcie baterii BIOSu również nic nie pomaga,

    Reset CMOS wykonaj zworkami (i ewentualnie baterią jednocześnie). Kilka razy, Długo. Do skutku.
    Dopóki jest sygnał z Intela wg. mnie GTX nie ma prawa zadziałać. Nie "podjudzaj" ;) Intela, wyjmij z niego kabel do monitora i próbuj wszystkich dostępnych gniazd GTX.

    0
  • #8 13 Lut 2018 15:48
    Ganderus
    Poziom 6  

    @safbot1st Problem jest taki, że zarówno w GPU-Z jak i w CPU-Z nie wykrywa GTX 1060 (podobnie jak w BIOS i Menedżerze urządzeń).
    GTX 1060 Aorus Xtreme problemy z wykryciem

    No i kwestia jest tego typu, że posiadam jedynie kabel DVI, nie posiadam kabla HDMI ani DisplayPort, więc nie mam jak podłączyć w inny sposób niż DVI monitora do GTXa.

    0
  • #9 13 Lut 2018 15:56
    JasnyKris
    Poziom 21  

    JasnyKris napisał:
    A czy przypadkowo nie są uszkodzone jakieś pojedyncze piny na GPU? (bądź w samym gnieździe PCI-E - dopisek)

    0
  • #10 13 Lut 2018 16:09
    safbot1st
    Poziom 43  

    Ganderus napisał:
    No i kwestia jest tego typu, że posiadam jedynie kabel DVI, nie posiadam kabla HDMI ani DisplayPort, więc nie mam jak podłączyć w inny sposób niż DVI monitora do GTXa.

    Jak nie widać karty w GPU-Z to i tak nie zadziała. Jak pisałem - dopóki jest sygnał z IntelHD, nie będzie sygnału z GTX.
    Jak pisze @JasnyKris trzeba się cofnąć i sprzętowo szukać. Reset CMOS zworkami do skutku z kartą włożoną.
    Próba karty na innym PC.
    To niemożliwe, by pomogło, ale przestaw na PCI-E jako pierwszą w BIOS.

    0
  • #11 13 Lut 2018 16:37
    Kasek21
    Poziom 43  

    Na obydwu slotach PCI-E jest to samo?

    0
  • #12 13 Lut 2018 16:46
    Ganderus
    Poziom 6  

    @Kasek21 moja płyta główna ma tylko 1 slot PCI-e x16

    Sprawdzę kartę u kolegi który na co dzień użytkuje GTX 1070 i ewentualnie pożyczę od niego 1070. Mam starą kartę GTX 660 która bez problemu działa i zarówno BIOS jak i Menedżer urządzeń ją widzi.
    Jeśli u niego 1060 nie zadziała to odsyłam i kupuję coś innego.

    0
  • #13 13 Lut 2018 16:49
    Kasek21
    Poziom 43  

    Ganderus napisał:
    Płyta główna MSI B85M-G43

    Ganderus napisał:
    @Kasek21 moja płyta główna ma tylko 1 slot PCI-e x16


    https://pl.msi.com/Motherboard/B85M-G43.html

    0
  • Pomocny post
    #14 13 Lut 2018 16:59
    JasnyKris
    Poziom 21  

    Kasek21 napisał:
    Ganderus napisał:
    Płyta główna MSI B85M-G43

    Ganderus napisał:
    @Kasek21 moja płyta główna ma tylko 1 slot PCI-e x16


    https://pl.msi.com/Motherboard/B85M-G43.html

    Ganderus, koledze Kasek21 chodziło o slot PCI-E 2.0, czyli ten najniżej. Karty na 3.0 są kompatybilne z 2.0 tyle tylko, że nie wykorzystują ich 100% możliwości. Wepnij ją tam i spróbuj, a może nóż ruszy.?

    0
  • Pomocny post
    #15 13 Lut 2018 17:01
    safbot1st
    Poziom 43  

    Kto wie.
    Ogólnie to:

    Ganderus napisał:
    Jeśli u niego 1060 nie zadziała to odsyłam i kupuję coś innego.

    powinno rozwiązać ten temat.

    0
  • #16 13 Lut 2018 17:15
    Ganderus
    Poziom 6  

    Ze względu na budowę obudowy (Zalman Z3) nie mam możliwości wpięcia tak długiej karty do najniższego slotu, bo z prawej strony znajduje się wydzielone miejsce na dyski.
    Ale skoro GTX 660 działa na PCI-E to ta karta też powinna. Pozostaje mi czekać do wieczora, pójdę do kolegi z kartą i zobaczymy.

    0
  • #18 13 Lut 2018 23:20
    Ganderus
    Poziom 6  

    @sylweksylwina tutaj zrzut ekranu z GPU-Z przy podpiętej GTX 660:

    GTX 1060 Aorus Xtreme problemy z wykryciem

    0
  • #19 14 Lut 2018 01:45
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    Zamieść poprawnie zdjęcie na hostingu elektrody.
    Zrób zrzut po kliknięciu na pytajnik i Start render test.

    Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

    Uruchomiłeś Render test? Bo jak tak to podejrzane jest to że grafika działa w interfejsie 1.1

    0
  • #20 14 Lut 2018 05:09
    Ganderus
    Poziom 6  

    Problem myślę się rozwiązał i jest kwestią walniętej fabrycznie grafiki. U kolegi, który miesiąc temu złożył swojego PC opartego na I7 8 generacji i GTX 1070 bez problemu powinien podejść 1060. Jednakże tak się nie dzieje i u niego również karta nie działa. Tak więc kartę odsyłam.

    @sylweksylwina po odpaleniu Render Test jest PCIe x16 3.0 @ x16 3.0.
    GTX 1060 Aorus Xtreme problemy z wykryciem

    0
  • #21 14 Lut 2018 15:15
    Ganderus
    Poziom 6  

    Problem myślę się rozwiązał i jest kwestią walniętej fabrycznie grafiki. U kolegi, który miesiąc temu złożył swojego PC opartego na I7 8 generacji i GTX 1070 bez problemu powinien podejść 1060. Jednakże tak się nie dzieje i u niego również karta nie działa. Tak więc kartę odsyłam.

    @sylweksylwina po odpaleniu Render Test jest PCIe x16 3.0 @ x16 3.0.
    GTX 1060 Aorus Xtreme problemy z wykryciem

    Dodano po 10 [godziny] 5 [minuty]:

    Karta po sprawdzeniu u kolegi w jego PC okazała się być fabrycznie wadliwa, przez co została odesłana.

    0