Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Matiz - Podczas jazdy dusi się i w końcu staje

galante 13 Feb 2018 17:22 885 14
    galante
    Level 23  
    Matiz 2000r/130tyś/pierwszy właściciel.
    Auto po przeglądzie w stanie technicznym bardzo przyzwoitym jak na ten rocznik.
    Akumulator Bosch kupiony 12 miesięcy temu, niestety auto bardzo mało jeżdżone w ostatnich latach.
    Auto odpaliło i po przejechaniu 5 km dusiło się przy dodawaniu gazu, aż w końcu stanęło.
    Doładowałem akumulator i po kolejnych 5km. to samo.
    Auto stoi u mechanika ale chciałbym coś wiedzieć co może być przyczyną?
    Niestety ten problem występuje w tym Matizie od kilku lat, co zniechęca do jazdy.
    Auto dla córki, młodego kierowcy ale chcę jej oddać jako pewne do jazdy, tymczasem na razie jakby trochę wilgoci i staje.
    Proszę o sugestie.
  • Helpful post
    JaroPC
    Level 16  
    Jak od wilgoci to może przewody zapłonowe do wymiany.
    galante
    Level 23  
    Jakiś czas temu jak częściej jeździłem tym Matizem, to jak było sucho jeździł powiedzmy bez zarzutu ale jak dostał wilgoci to się dusił, aż w końcu stawał. Jak odpoczął z godzinę ruszał. I teraz jakby podobne objawy ale jak mi stanął przedwczoraj przed naładowaniem aku i po jego naładowaniu to raczej było sucho. To może tylko moje złudzenie z tą wilgocią.
  • Helpful post
    michalek1988
    Level 25  
    Spróbuj spuścić paliwo i zalać kilka litrów nowego, wymień od razu filtr paliwa. Jeśli benzyna Ci zwietrzała, to też może szarpać, będą trudności z jazdą.
  • Helpful post
    darfur5
    Level 34  
    Miałem ze swoim "smutaskiem"podobny problem a winna była pęknięta kopułka rozdzielacza. Zbierała się w niej wilgoć , zaśniedziały " styki " wewnątrz i nadpalony był palec.Przewody wysokiego napięcia i świece powinno się w ty wózku wymieniać co 30-40 tyś. kilometrów.
    galante
    Level 23  
    Ze dwa lata temu jakiś mechanik właśnie zasugerował mi palec, kopułkę itd. Kupiłem wtedy jakąś podróbkę i na chwilę pomogło a później problem powrócił. Jak rozwiązałeś problem, czyli co kupiłeś oryginał? Zamiennik? Jest na to sposób aby to sprawdzić? na oryginale z 10 lat jeździł bez tego problemu...
  • Helpful post
    Daro122
    Level 31  
    Zawory trzeba wyregulować i będzie cacy .
  • Helpful post
    wojtek250590
    Level 20  
    A może aparat zapłonowy do wymiany? Jak problem pojawia się wraz z wzrostem temperatury silnika to duże prawdopodobieństwo jest że właśnie aparat do wymiany. Przerabianie już w kilku modelach

Dodano po 34 [sekundy]:

A może aparat zapłonowy do wymiany? Jak problem pojawia się wraz z wzrostem temperatury silnika to duże prawdopodobieństwo jest że właśnie aparat do wymiany. Przerabiane już w kilku modelach
    galante
    Level 23  
    Daro122 wrote:
    Zawory trzeba wyregulować i będzie cacy .

Kto reguluje zawory? każdy mechanik powinien to ustawić, czy to wymaga specjalistycznego warsztatu?

Dodano po 3 [minuty]:

wojtek250590 wrote:
    A może aparat zapłonowy do wymiany? Jak problem pojawia się wraz z wzrostem temperatury silnika to duże prawdopodobieństwo jest że właśnie aparat do wymiany.

Dodano po 34 [sekundy]:
    To zasugerował teraz mechanik gdy mu oddałem auto ale...
    Od czego zacząłby serwis? Czy w Matizach jest komputer, do którego serwis się podłącza i coś ustala, czy każdy mechanik tylko drogą doświadczenia i eliminacji szuka przyczyny?
    darfur5
    Level 34  
    galante wrote:
    Ze dwa lata temu jakiś mechanik właśnie zasugerował mi palec, kopułkę itd. Kupiłem wtedy jakąś podróbkę i na chwilę pomogło a później problem powrócił. Jak rozwiązałeś problem, czyli co kupiłeś oryginał? Zamiennik? Jest na to sposób aby to sprawdzić? na oryginale z 10 lat jeździł bez tego problemu.
    Ja kupiłem zamiennik i też po pewnym czasie było tak samo. Problemem okazał się tzw. odpowietrznik w kopułce ,taka gumka z otworkiem która w podróbce była zaślepiona . Przełożyłem ten element ze starej kopułki , spryskałem styki specjalnym preparatem i do dziś nie mam problemów.W matizie jest złącze diagnostyczne ale nie wiele można z niego odczytać po podłączeniu komputera. Można tę samą operację zrobić samemu, trzeba zmostkować piny , włączyć zapłon i liczyć blyśnięcia kontrolki z silniczkiem. Oczywiście trzeba mieć do tego spis kodów błędów które w przypadku matiza są dość ubogie.
    Daro122
    Level 31  
    Do regulacji zaworów wymagany jest specjalistyczny wkrętak i szczelinomierz , każdy mechanik powinien to mieć .
    darfur5
    Level 34  
    W przypadku regulacji zaworów problemem na pewno nie są narzędzia a ilość cylindrów (3) z którymi nie wszyscy dają radę .
    Daro122
    Level 31  
    Bez przesady kolego , potrafisz chyba ustawić wałek rozrządu krzywkami do dołu na cylindrze który regulujesz ?
    darfur5
    Level 34  
    Ja tak ale spotkałam się z ludźmi którzy tego układu nie ogarniają . W ogóle nie rozumieją układów nieparzystych np. 3 , 5 cylindrów.
    galante
    Level 23  
    1. Wymieniony aparat zapłonowy i testowałem auto w różnych warunkach i na razie jest OK. Nie jestem do końca zadowolony, bo mechanik wymienił aparat na podobno oryginalny ale używany bez konsultacji ze mną. Gdyby mnie zapytał o zdanie to bym kupił oryginał nowy i przynajmniej albo na 100% przesadził sprawę albo zapomniał o tym problemie na lata. Problem wymiany kopułki, palca w aparacie był przerabiany i tak jak piszą poprzednicy problem powracał. Nie mam przekonania do używek, bo niby taniej ale niepewność pozostaje. Zapłaciłem w sumie 200, a pewnie za 400 ogarnąłbym z wymianą oryginał. Stało się.
    2. Podczas testowania wjechałem na wertepy i najpierw podświetlenie wskaźnika temp. silnika (prawy zegar) zaczęło migać, aż w końcu zgasło. W czym problem?
    3. Wydaje mi się, że podczas prób zapalała mi się prawa kontrolka od immobilajzera. Może tu jest cały problem z gaśnięciem i stawaniem auta?
    4. Dokonałem pomiarów dwoma miernikami:
    -na lewej klemie - 0,76A!!!!
    -po nocy na wył. silniku 13,95V
    -na wył. silniku ale dmuchawy na maxa 13,6V
    -na wł. silniku bez obciążeń i bez dodawania gazu 16,5V