Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wentylator łazienkowy + dwa wyłączniki + wyłącznik czasowy

dzab 13 Feb 2018 21:52 2076 2
    dzab
    Level 2  
    Witam wszystkich.
    Mam następujący problem. Dla łazienki i toalety chce wykonać wspólną instalacje wentylacji wywiewnej. Kupiłem już wentylator, niestety posiada tylko podłączenie do fazy i przewód neutralny (podstawowy wentylator VENTS TT 100). Chciałbym rozbudować tą instalację o wyłącznik czasowy taki jak np. CS3-4B. I na tą chwilę sprawa wygląda dość łatwo. Wentylator by chodził wraz z oświetleniem i o to mi chodzi. Nie mniej jednak, jak należałoby rozbudować ten układ o drugi wyłącznik, aby uzyskać następujący schemat działania:
    1) Zapala się światło w łazience i wentylator po przełączenie wyłącznika łazienki
    2) Zapala się światło w toalecie i wentylator w po przełączeniu wyłącznika toalety
    3) Wentylator pracuje, jeżeli w którymkolwiek pomieszczeniu zapalono światło i wyłącza się dopiero gdy zostanie wszędzie zgaszone światło.

Narysowałem prosty schemat,
    Wentylator łazienkowy + dwa wyłączniki + wyłącznik czasowyczasów..png Download (22.08 kB)
    który wydaje mi się, że się sprawdzi, nie mniej jednak mam problem z doborem odpowiedniego przekaźnika/stycznika do tego zadania.
    Czy taki układ będzie działać prawidłowo ?
    Poniżej schemat podłączenia tej czasówki.
    Wentylator łazienkowy + dwa wyłączniki + wyłącznik czasowyschemat...png Download (11.97 kB)
    Proszę o pomoc :)
    osiniak75
    Level 34  
    Jeśli ma to działać
    dzab wrote:
    1) Zapala się światło i wentylator w łazience po przełączenie wyłącznika łazienki
    2) Zapala się światło i wentylator w łazience po przełączeniu wyłącznika toalety
    3) Wentylator pracuje, jeżeli w którymkolwiek pomieszczeniu zapalono światło i wyłącza się dopiero gdy zostanie wszędzie zgaszone światło.

Na schemacie można wyrzucić jeden przekaźnik, wentylator pracuje po podaniu napięcia bezpośrednio z żarówki lub z przekaźnika. Czasówka jest tu do niczego nie potrzebna, chyba że wentylator ma mieć opóźniony start lub wyłączenie po zgaszeniu światła.
    dzab
    Level 2  
    Czasówka ma za zadanie opóźnienie startu i przesunięcie zakończenia pracy wentylatora.