Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Yamaha Rxv 481 nie powraca do sygnału HDMI 2

Saszek 14 Lut 2018 19:13 270 8
  • #1 14 Lut 2018 19:13
    Saszek
    Poziom 3  

    Witam.To mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam TV LG 55UF778V podłączony do amplitunera Yamaha Rxv 481. HDMI arc tv -> HDMI out ampli. Dodatkowo do HDMI 2 ampli podłączony jest dekoder UPC horizon. Wszystko działa prawidłowo. Podczas oglądania telewizji UPC, chcąc wejść w aplikację YouTube na TV, amplituner przechodzi automatycznie w tryb AV2 i jest wtedy dźwięk z YouTube. Problem jest taki że po wyjściu z aplikacji YouTube , amplituner nie powraca do dźwięku z dekodera. Wygląda na to że połączenie HDMI arc jest w porządku. Może ktoś wie gdzie tkwi problem. Dodam że reset amplitunera nie pomógł.

    0 8
  • #2 15 Lut 2018 05:07
    Polon_us
    Poziom 40  

    Jeżeli połączenie ARC działa poprawnie (a tak na to wygląda), to sprzęt działa jak najbardziej prawidłowo.

    Saszek napisał:
    Może ktoś wie gdzie tkwi problem

    Powodem nie przełączania się na dekoder UPC jest niekonsekwencja kolegi.

    Jeżeli korzystamy z ARC, to wszelkie źródła obrazu/dźwięku powinny były być podłączone do telewizora.
    Niech kolega przełączy dekoder do wolnego gniazda HDMI w telewizorze (przy wyłączonych urządzeniach!) i problem powinien zniknąć.
    Te przełączenie nie spowoduje żadnej utraty jakości dźwięku.
    Dekoder będzie teraz wybierany pilotem telewizora rzecz jasna.
    Wzmacniacz powinien być stale ustawiony na AV2, kiedy TV jest włączony.

    0
  • #3 15 Lut 2018 13:21
    Saszek
    Poziom 3  

    Dekoder podłączony do HDMI 3 w TV. Yamaha HDMI out --> HDMI 2 TV i ustawiona na AV 2. Wszystko jest ok gra wtedy wszystko co idzie z telewizora. To logiczne. Tyle tylko że teraz mam UPC na innym HDMI w TV i nie ma menu ekranowego Yamahy... Muszę się przałączać na inne żeby je zobaczyć. Bez sensu. Dodatkowo mam bardzo dużą różnicę w głośności z dekodera i YouTuba której nie mogę zbalansować , wcześniej było to możliwe.

    Dodano po 49 [minuty]:

    Jaki sens w takim razie mają gniazda HDMI i funkcja arc w amplitunerze? Skoro wszystko powinno być podpięte pod TV?
    Ludzie mają podpięte różne urządzenia i wszystko działa... Kwestia zgrania tego ze sobą. Ja tego nie mogę ogarnąć.

    0
  • #4 15 Lut 2018 13:40
    Polon_us
    Poziom 40  

    Saszek napisał:
    Muszę się przałączać na inne żeby je zobaczyć. Bez sensu.

    Nie jest to bez sensu. Raczej nazwałbym to "coś za coś".
    Saszek napisał:
    Dodatkowo mam bardzo dużą różnicę w głośności z dekodera

    Dekoder nie ma własnej regulacji poziomu dźwięku?
    Z którą możnaby wyregulować różnicę poziomu dźwięku.
    Saszek napisał:
    nie ma menu ekranowego Yamahy..

    Tak swoją drogą ...
    Jak często korzysta się z tego menu?
    Po ustawieniu niezbędnych parametrów nie ma w zasadzie wiele potrzeb, aby zaglądać do owego menu.
    Saszek napisał:
    Jaki sens w takim razie mają gniazda HDMI i funkcja arc w amplitunerze?

    Ma. Któż każe koledze korzystać z ARC?
    Ma ta funkcja zalety, jak i swoje wady.

    Osobiście nie lubię tej funkcji. I mam ją wyłączoną.
    A są osoby, którym bardzo odpowiada.

    A jeżeli nie korzysta się z ARC, to jest bardzo wygodnie uczynić wzmacniacz "mózgiem" sterowania obrazem i dźwiękiem.
    Wszelkie urządzenia zewnętrzne podłączone są do wzmacniacza w takiej sytuacji.
    A telewizor wystarczy podłączyć do wzmacniacza przewodem optycznym na przykład i bez problemu mieć dźwięk z aplikacji.

    0
  • #5 15 Lut 2018 15:04
    Saszek
    Poziom 3  

    Dekoder nie ma niestety możliwości regulacji głośności. Wcześniej mogłem to robić z poziomu każdeg wejścia osobno.
    Kabel optyczny posiadam tylko również nie mogę uzyskać na nim dźwięku z TV.
    Przy wyłączonym arc nie ma wogule dźwięku ani z tv ani z YouTube.
    Wygląda na to że simplink w TV musi być włączony i arc w amplitunerze również.
    Teraz włącza mi sie amplituner po włączeniu TV a ja tego nie chcę. Już nic nie kumam :(

    Dodano po 4 [minuty]:

    Podobno jeśli HDMI z arc to nie optyk. Tak czytałem. Ale jak wyłączę arc to i tak nie ma dzwieku z optyka.

    Dodano po 2 [minuty]:

    A może przepiąć dekoder do TV pod to gniazdo HDMI z arc?

    0
  • #6 15 Lut 2018 15:38
    Polon_us
    Poziom 40  

    Heh, kolega nie czyta instrukcji jak widzę ...

    Na miejscu kolegi:
    - wyłączyłbym SimpLink i ARC w TV
    - we wzmacniaczu wyłączyłbym HDMI-Control (HDMI-CEC) i ARC
    - w telewizorze w menu -> Głośniki -> ustawiłbym na głośniki zew. lub wzmacniacz
    - w ustawieniach wyjścia cyfrowego audio (TV) wskazane jest ustawić Auto lub Dolby.
    - we wzmacniaczu trzeba ustawić wejście do którego przypisane jest wejście optyczne. W mojej Yamasze to jest AV1.

    Zakładam, że osłonki zostały zdjęte z końcówek przewodu optycznego.

    0
  • #7 15 Lut 2018 18:36
    Saszek
    Poziom 3  

    Zrobiłem reset amplitunera do ustawień fabrycznych, bo już tak namieszałem że nie wiedziałem jak było wcześniej. Teraz włączając TV nie włącza się amplituner...o to chodziło! Po włączeniu Yamahy jest głos z TV oraz z YouTube i jest minimalna różnica w głośności. Dźwięk mam na AV 2. Jak robię głośniej pilotem od TV to reguluję Yamahą. Nie wiem tylko czy ten głos idzie po HDMI czy optyczny.

    0
  • Pomocny post
    #8 15 Lut 2018 18:44
    Polon_us
    Poziom 40  

    Saszek napisał:
    Nie wiem tylko czy ten głos idzie po HDMI czy optyczny.

    Hyhyhyhy ...

    Wystarczy odłączyć optyczny na chwilę i będzie wiadomo :))

    SimpLink jest nadal włączony, bo jest kontrola Yamahy pilotem telewizora.
    A nie włącza się wzmacniacz - to zapewne funkcja "Auto-Power On" została wyłączona.

    Ale generalnie rozumiem, że jest jakaś poprawa w funkcjonalności?
    A dekoder teraz jest podłączony do wzmacniacza czy nadal w TV?

    0