Kable są ok. Na uszkodzonym kanale występuje buczenie zaraz po włączeniu decka a wskaźnik wysterowania tego kanału wychyla się chaotycznie bez względu na to czy play jest włączone czy nie. Dodatkowo przebija sygnał na ten kanał z tunera jeśli magnetofon jest podłączony tzw. piątką a tuner jest włączony.drugi kanał działa poprawnie.
Nie ruszałem. Dostałem go w takim stanie. Poprzedni właściciel mówił że deck działał 15 lat temu a potem stał w szafce, stan pasków potwierdza to że stał długo.
Spróbuje ruszyć ten przełącznik.
Zaopatrz się w isostaty. Można z nich wydobyć styki (sprężyste blaszki) i wymienić jeśli zajdzie taka potrzeba. Można taką blaszkę rozgiąć, ale na długo to nie pomoże. Zresztą jak rozbierzesz krótki isostat, to będziesz wiedział jak wygląda ten z magnetofonu.
Dzięki za wskazówki. Mam nadzieje że uda mi się rozebrać ten isostat. Większość adresów wyszukiwarki google odsyła na elektrode. Jeśli ktoś rozbierał ten isostat, byłbym wdzięczny za wskazówki, jak i czy da się to zrobić bez wylutowywania go?
Zaczynam dopiero swoją przygodę z elektroniką i proszę o wyrozumiałość.
Ściągasz zabezpieczenie, sprężynę i cały środek da się wyjąć (pchnąć w tył). Ten ze zdjęcia musi być wydłubany z blaszanej obudowy. Da się bez wylutowania. W razie dalszych wątpliwości eksperymentuj na kupionym włączniku.
Może będziesz musiał wyciągnąć płytę ze środka.
Na przykładzie zdjęcia wnętrza decka- wyciągasz zabezpieczenie i sprężynę, które są po prawej stronie isostatu. Jeśli się uda wyciągasz kołeczek, który siedzi w otworze po prawej stronie pod ekranem z blachy.
Z lewej strony odłączasz drut łączący przełącznik z mechaniką i wyciągasz plastik ze stykami w lewo.