wiktork6 wrote: Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem już skąd to się bierze i dlaczego wartość zmierzona na moim woltomierzu jest inna od wartości z generatora.
Vskuteczne =/= Vr+Vl+Vc
Równanie nie jest spełnione bo brakuje dodatkowego rezystora z generatora.
Vskuteczne = Vr+Vl+Vc + Vr2
gdzie Vr2 zmienia się wraz z częstotliwością, ponieważ wartość natężenia prądu się zmienia.
Tak, ale suma napięć skutecznych nie będzie tu równa napięciu zasilania. Wprawdzie II prawo Kirchhoffa jest spełnione dla obwodów prądu przemiennego, ale mówimy tu o sumie geometrycznej. Stąd rysujemy wykresy wskazowe, stosujemy liczby zespolone itd. Trzeba zatem uwzględnić przesunięcia fazowe. W sposób algebraiczny sumują się tylko wartości chwilowe.
wiktork6 wrote: Laboratoria obejmowały również szeregowe obwody pierwszego rzędu RL i RC. Czy powyższe fakty zmieniają również faktyczne prawdziwe napięcie dla tych obwodów? Z tego co mi się wydaję, powinny, ponieważ w obwodach RC i RL impedancja zmienia się razem z częstotliwością, a wraz z impedancja wartość natężenia prądu, więc Vr2 dla obwodów RC i RL też powinno się zmieniać, jednak w tej części eksperymentu wykładowca nie kazał mi sprawdzać czy Vskuteczne = Vr+Vl lub Vr+Vc
Znowu kwestia zapomnienia o przesunięciach fazowych.
Dla obciążonego rzeczywistego źródła napięcia taki efekt zawsze występuje. Nie zawsze jest on jednak mierzalny. Wszystko zależy od wartości elementów i płynącego tym samym prądu.
wiktork6 wrote: Jeszcze jedno pytanie.
Czy dla częstotliwości rezonansowej w obwodzie RLC napięcie na generatorze = napięciu na rezystorze? W idealnej sytuacji.
W idealnej sytuacji tak, bowiem Ul i Uc będą w przeciwfazie i się zniosą, bo w dodatku w rezonansie moduły wektorów będą identyczne. W rzeczywistości tak nie będzie, ponieważ cewka wykazuje straty (choćby w rezystancji uzwojenia). Kondensator też ma jakieś parametry dielektryka, doprowadzenia itd.
Tak przy okazji ciekawym jest, że autor tematu stara się znaleźć odpowiedź na pytanie zadane przez prowadzącego. Kiedy ja stawiam takie pytania, to rzadko znajduję na nie odpowiedź w sprawozdaniach.