Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] HP - HP Pavilion dv9000 - brak ładowania baterii.

zigu¶ 16 Feb 2018 19:40 1464 34
  • #1
    zigu¶
    Level 23  
    Witam,
    Laptop przestał ładować baterię. Stara była lekko wybrzuszona i pęknięta na wybrzuszeniu ale około 20 minut trzymała, ale pewnego dnia laptop przestał j± ładować. Kupiłem now± baterię i jest to samo - nie ładuje. Dioda ładowania zamiast ¶wiecić to miga. Jeżeli na działaj±cym laptopie wyjmę baterię i potem wtyczkę od zasilacza i laptop się wył±czy, to jak potem włożę baterię i podepnę zasilacz to na jakie¶ 15 sekund dioda ładowania się za¶wieci, ale za moment zaczyna migać ( tzn. że wtedy nie ładuje ).
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwi±zania w przemy¶le. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr Fluke
  • #2
    miecho18
    IT specialist
    Uruchamia się na samej baterii? Jaka płyta?
  • #3
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    Może nowa bateria ma za mało napięcia zleżała.
  • #4
    zigu¶
    Level 23  
    Na samej baterii się nie uruchamiał. Na razie nie mam jak czegokolwiek sprawdzić bo jestem do ¶rody na delegacji. Jak wrócę będę co¶ grzebał jak pomożecie.
  • #5
    miecho18
    IT specialist
    SprawdĽ w BatteryMon czy bateria jest w ogóle wykrywana.
  • Multimetr Fluke
  • #6
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    Ale laptopa masz przy sobie dv9000?
  • #7
    zigu¶
    Level 23  
    Z tego co pamiętam to znaczek baterii w prawym dolnym rogu był wy¶wietlany, tylko był dodatkowo napis "nie ładuje"
  • #8
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    I pewnie naładowana w 0% .
  • #9
    zigu¶
    Level 23  
    Nie pamiętam na sto procent ale chyba tak pisało. Czy to co¶ oznacza ?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jak kto¶ może to niech pomoże bo w ubiegłym roku dałem w serwisie 400 zł za wymianę w nim BGA i żal mi go wyrzucić
  • #10
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    i grafikę robili.
    Płyta może być sprawna mi co¶ ta bateria nie pasuje ale bez laptopa nic nie sprawdzimy .
  • #11
    zigu¶
    Level 23  
    Aha, jak rozebrałem star± baterię to na gnieĽdzie wyj¶ciowym nie było napięcia, ale akumulatory miały 16V, i pamiętam że każda para miała po równo.
  • #12
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    Powinno być 3x3,7 V było by lepiej.
  • #13
    zigu¶
    Level 23  
    Czemu lepiej ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    3,7 wg. mnie to minimum jakie może mieć ogniwo
  • #14
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    bateria ma 10,8 V
    a 16 V za dużo to wychodzi 5,33 V na ogniwo .Ogniwo 4.2 V to max
    Co¶ mi się wydaje że jednak co¶ może być z płyt±.
  • #15
    zigu¶
    Level 23  
    Nie ma takiej opcji. Bateria ma szeregowo poł±czone 4 ogniwa. 4 x 4,2V = 16,8V

    Dodano po 2 [minuty]:

    Przyjadę to sprawdzę czy nowa bateria ma na wyj¶ciu jakie¶ napięcia. Czy wogóle jest możliwo¶ć żeby płyta uszkodziła now± baterię ?
  • #16
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    A to się zgadza 4 x 2 ja policzyłem 3x2.

    Warto zmierzyć napięcie jakie posiada ta nowa bateria.Ja stawiam na baterię .
  • #17
    zigu¶
    Level 23  
    Jest opcja żeby płyta uszkodziła now± baterię ?
  • #18
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    Z reguły to bateria może zepsuć płytę główn± bo przy ładowaniu trochę ciepła jest od tranzystorów które pchaj± pr±d do baterii.
    I tu jest wła¶nie zabezpieczenie w postaci migania diody ładowania.
    Bateria została przetestowana i odrzucona ze względu na wysoki pobór pr±du.Mogła zej¶ć po niżej normy jaka potrzeba jest do podniesienia ogniwa .
  • #19
    zigu¶
    Level 23  
    Czyli skoro na gnieĽdzie baterii nie było napięcia to by wychodziło że padła elektronika baterii. Cóż, nie ma co gdybać wrócę to sprawdze czy na wyj¶ciu nowej jest napięcie.
  • #20
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    Pomiar robiłe¶ przy włożonej baterii do laptopa?
  • #21
    zigu¶
    Level 23  
    Pomiar napięcia na baterii ? Nie, no jak. Bateria leżała jak łania na stole na warsztacie ( tzn. wyjęta z laptopa )
  • #22
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    Po powrocie z delegacji sobie do tematu powrócimy bo teraz to gdybanie .
  • #23
    zigu¶
    Level 23  
    Ok, odezwę się, a na razie dzięki.
  • #24
    zigu¶
    Level 23  
    Jestem, nowa bateria nie ma napięcia na swoich zaciskach, dzisiaj odesłałem j± na reklamację, ale udało mi się ( a dokładniej córce ) pożyczyć tak± baterię od koleżanki i ta pożyczona bateria ma napięcie na zaciskach, ale ... jak włożyłem t± baterię do laptopa to laptop nie startuje ( była naładowana na full ). Jak podepnę zasilacz, laptop startuje, dioda ładowania cały czas miga, windows się ładuje i można normalnie na komputerze pracować, ale jak wyjmę wtyczkę od zasilacza to windows chodzi jakie¶ 5 minut i się wył±cza. Na zasilaczu może chodzić do woli. U koleżanki córki laptop na tej baterii chodzi prawie 2 godziny ( przynajmniej tak koleżanka twierdzi )
  • #25
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    No to uszkodzona płyta, co¶ padło w układzie ładowania.
    Albo koleżanka ¶ciemnia że bateria dobra jest.
  • #26
    zigu¶
    Level 23  
    Nie ¶ciemnia. Co¶ padło na płycie. Wiem jak to zabrzmi, ale można gdzie¶ dostać do tego schemat ? albo chociaż jego fragment ? :D
    Nigdzie nie mogę znaleĽć jaki to podmodel - DV9000 to jest seria, jak sprawdzić czy to jest 9700,9800 czy 9900
  • #28
    zigu¶
    Level 23  
    Schemat bardzo dużo pomógł, ale okazało się że nic nie było uszkodzone z elektroniki. Wystarczyło poprawić luty na gnieĽdzie poł±czeniowym baterii i paru " większych" elementach w obwodzie zasilacza.
    Jako że nowej baterii jeszcze nie było, a star± miałem rozebran± , to nie dawało mi spokoju dlaczego na jej wyj¶ciu nie ma napięcia. Bezpiecznik dobry, tranzystory dobre, jeden był cały czas wysterowany drugi nie. Jak zwarłem bazy obu tranzystorów napięcie na wyj¶ciu się pojawiło, podpi±łem to delikatnie do płyty i płyta wystartowała. Podpi±łem zasilacz i bateria normalnie się ładowała, więc rozpi±łem to wszystko i zauważyłem że po rozlutowaniu zwory na tranzystorach napięcie na wyj¶ciu pozostało.
  • #29
    Krzysztof Dru¶
    Level 21  
    Akumulator rozładował się po niżej a raczej cele i pewnie jak zwarłe¶ i podałe¶ do płyty zaczęły się ładować .
    No tak bywa z łutami że czasem s± zimne i do poprawienia.
    A tranzystory wytrzymały?
  • #30
    zigu¶
    Level 23  
    A czytałe¶ wcze¶niejsze posty ? Napisałem że naładowałem akumulatory "ręcznie" i jak zwierałem bazy to napięcie na wyj¶ciu baterii było a jak rozwierałem to napięcie nikło, dopiero po podł±czeniu do płyty razem ze zwork± na tranzystorach elektronika w baterii ruszyła i można było zworkę zdj±ć na stałe. Jeszcze raz dzięki za ten schemat.