Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór głośników do dwudrożnego zestawu stereo DIY - niewyróbka z niewytrzymką...

pastefqa 16 Feb 2018 21:23 1758 14
    pastefqa
    Level 11  
    Dzień dobry.
    Postanowiłem własnoręcznie wyrzeźbić odsłuchowy zestaw stereo - podstawkowy w zamiarze - na własny użytek do pomieszczenia o powierzchni około 20m2.
    Szkicuję sobie w sketchup-ie, czytam o zwrotnicach, pojemnościach, materiałach, bass-reflexach i innych ważnych rzeczach, a w międzyczasie szukam zestawu głośników (mid-bass + tweeter - średnioniskotonowy i wysokotonowy -> dla tych politycznie poprawnych :D ).
    No i tutaj zaczynają się schody. Dostaję pierdolca! Po prostu jest tego za dużo!

Nie jestem audiofilem i nie będę wnikał czy wełna owcza jako wypełnienie w zestawieniu ze srebrnym kablem za 100USD/mb oraz głośnikiem z membraną tytanowo-złoto-marsjańską zagra lepiej od waty mineralnej z miedzianymi przewodami i głośnikiem z papieru (czy tam celulozy) - na podstawkach z molibdenu ;)
    Jednak rozróżniam tony wysokie od niskich czyli lubię mydło i powidło w muzyce :D

Zdążyłem się zorientować, że zestaw głośników za 500 do 700 PLNów (cztery głośniki) w zupełności mi wystarczy.
    Ale mam losować? Rzucić kostką?

Czy znajdzie się ktoś, kto mógłby mi z własnego (i/lub nie własnego) doświadczenia podpowiedzieć jakie głośniki kupić?
    Zrealizował ktoś z powodzeniem taki zestaw?

Dziękuję za pomoc.
    Szczerze pozdrawiam.

Moderated By Artur k.:

Ostrzeżenie też zaraz Kolega może dostać za takie słownictwo!

398216 Usunięty
    Level 43  
    pastefqa wrote:
    Ale mam losować? Rzucić kostką?
    Jest taka możliwość. Ale lepiej wybrać się do jakiegoś salony ze sprzętem i posłuchać kilku zestawów. Wtedy będziesz mógł wybrać taki, jaki Ci najbardziej pasuje. Propozycje może i padną, ale najlepiej opierać się jednak na własnych odczuciach - ostatecznie to Ty będziesz słuchał muzyki z tych kolumn...
    Tym bardziej że -
    pastefqa wrote:
    No i tutaj zaczynają się schody. Dostaję pierdolca! Po prostu jest tego za dużo!

W ostateczności możesz przepatrzyć projekty w DiY akustyka na tym forum, z tym, że i tak to co pisałem wyżej nadal będzie obowiązywać - To Ty masz słuchać tych kolumn.
    pastefqa
    Level 11  
    398216 Usunięty wrote:
    ...wybrać się do jakiegoś salony ze sprzętem i posłuchać kilku zestawów. Wtedy będziesz mógł wybrać taki, jaki Ci najbardziej pasuje. Propozycje może i padną, ale najlepiej opierać się jednak na własnych odczuciach - ostatecznie to Ty będziesz słuchał muzyki z tych kolumn...

Wpadłem na to...
    Jednak mój profil emerytalny tego nie wytrzyma... ;(
    Wyobraź sobie, że zamiast pisać tego posta z prośbą, ustawiam budzik na 6tą rano. Wstaję, piję kawę, budzę dzieci, robię śniadanie, lecę z dwójką (po papierosku, of korz), odprowadzam dziatwę do szkoły, lecę do sklepów audio... I co?
    Ano: dzieci nieodebrane głodne chodzą i szukają drogi do domu. Nie posprzątane na kwadracie. Stara... znaczy moja druga (lepsza :D) połowa szuka mnie za pomocą numeru 112. Teściowa porzuca sztuczną nerkę i tropi mnie przy monopolowym. Koledzy piszą listy gończe i wieszają na wszystkich pobliskich drzewach... A ja - słucham "Unforgiven" poraz 126739ty na kanapie wśród LEDów i QLedów oraz długonogich, tzw. hostess. Matko boska - masakra!
    Nie chodzę do pracy tylko słucham tryliona głośników z 1% różnicą w paśmie 55 - 60 Hz (super mega deep bass ;) ) typu Manta itp.
    Za 500 - 700 złotych bez problemu kupię plastik. Nawet 5.1 !!! :D

Dlatego właśnie nie chcę słuchać miliona takich samych zestawów w saturnie czy innym media ma.. nie dla idio... sorry - z różną liczbą chromosomów. Stąd moje, bezpośrednie pytanie...
    Mam ochotę pogrzebać w drewnie, polutować parę elementów (bez rynien) lecz z kalkulowanym efektem!
    A towaru jest tyle, że nie ogarniam...
    Pozdr
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Nie wiem po co te złośliwości i ironie. Podałem moim zdaniem najlepszy sposób. I nie mówiłem tu o sklepach "dla idiotów", ale o salonach ze sprzętem audio. Inny asortyment, nieco wyższa półka i FACHOWA obsługa.
    ...A! i jeszcze jedno - nieco mniejszy wybór -a to z racji braku zestawów opstrzonych świecidełkami.
    W każdym razie - nie jestem Tobą - nie wiem jakie masz upodobania jakiej muzyki słuchasz i jaki sprzęt już posiadasz. A to jakby dość ważne.
    Nie jestem w stanie (i nikt inny również) wybrać czegoś (nie tylko gotowego zestawu, ale i projektu) co Tobie będzie pasować - patrz wyżej: Inne upodobania, inny sprzęt.
    Poza tym podsunąłem Ci propozycję przejrzenia działu DiY - a tam jest co najmniej kilkadziesiąt projektów - w większości budowanych pod konkretne upodobania. Poczytaj chociaż, poszukaj. A nuż coś znajdziesz. No i odpada w takim wypadku konieczność budowy prototypu, wprowadzania poprawek, strojenia, pomiarów charakterystyk - a bez nich nie jesteś w stanie zbudować od zera dobrze brzmiącej kolumny.
    Możesz dalej wstawać o 6 rano i nadal pisać podobne do powyższego posty czekając na podanie Ci na tacy gotowca. Twój wybór. Ja w każdym razie będąc na Twoim miejscu wykazałbym się większa inicjatywą.
    Pozdrawiam.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Skoro dla Ciebie nie ma większego znaczenia jaki to będzie zestaw, bo wszystkie grają tak samo, to idź kup pierwszy lepszy, bo lepszego sam od podstaw i tak nie zrobisz.
    Jeśli ma być dobrze grające, to musisz skopiować czyjeś rozwiązanie, bo o ile z obudową przy odrobinie samozaparcia nie będzie problemu, o tyle nie ma takiej opcji żebyś samodzielnie zbudował poprawną zwrotnicę. Do tego potrzebne jest nie dość że doświadczenie, to jeszcze trochę pomiarów i obawiam się że Twoje 4 emerytury nie wytrzymają kosztów urządzeń lub całych systemów pomiarowych potrzebnych do tego celu.

Tu masz całe mnóstwo konstrukcji tego typu na przeróżnych głośnikach z przeróżnych półek cenowych:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum99.html
    Skopiuj którąś i tyle.
    pastefqa
    Level 11  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Miałem dzisiaj okazję posłuchać "samoróbek" na głośnikach Dayton Audio - podobało mi się.

tweeter - ok. 30 Euro/szt.
    woofer - ok. 40 Euro/szt.

Może ktoś się wypowiedzieć na ich temat?
    Dzięki. Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

398216 Usunięty wrote:
    Nie wiem po co te złośliwości i ironie...

Sorki. Miało być trochę zabawnie. Bez celowej złośliwości...
    Za porady bardzo dziękuję.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    pastefqa wrote:

To Tobie się ma podobać brzmienie. Ogólnie marka jest dobra, podstawowe pytanie - czy masz projekt zwrotnicy. Jeśli nie, to odpuść sobie, bo sam tego nie zrobisz dobrze, chyba że kupisz od razu od Dayton Audio system pomiarowy. :) Całe 300 dolarów za Omnimic + 100 dolarów za DATS + przesyłka kolejne prawie 100 dolarów, przy czym jest to raczej mocno hobbystyczne rozwiązanie.
    pastefqa
    Level 11  
    Artur k. wrote:
    pastefqa wrote:

To Tobie się ma podobać brzmienie. Ogólnie marka jest dobra, podstawowe pytanie - czy masz projekt zwrotnicy. Jeśli nie, to odpuść sobie, bo sam tego nie zrobisz dobrze,

Mniej więcej o to mi biegało. Marka jest dobra, brzmienie mi się podoba...
    A jeśli chodzi o zwrotnicę - do tych, których słuchałem zostały policzone i wykonane przez amatora (przy pomocy jakiegoś softu dostępnego w sieci - szczegółów nie znam). Nie mam pojęcia czy zestaw był mierzony i jakie były tego efekty.

Jak bardzo musiałbym się pomylić żeby skopać zwrotnicę do zestawu dwudrożnego?
    Czy zwrotnice - gotowce to zło wcielone?
    marian133
    Level 38  
    Dla początkującego któremu się podoba dźwięk kolumny złożonej na chybił trafił, w zupełności STX-y wystarczą i napewno zagrają lepiej niż budżetowe Daytony na zwrotce z kalkulatora.

Ten projekt: https://ssl.diyaudio.pl/showthread.php/25544-STX-W-15-140-8-MCX-(GDN-14-SCX)-T-10-200-8-PC-(lub-PCX)-projekt-by-Pawel-S

...był prezentowany na tegorocznym AVS w pokoju DIYaudio:
    Dobór głośników do dwudrożnego zestawu stereo DIY - niewyróbka z niewytrzymką...Dobór głośników do dwudrożnego zestawu stereo DIY - niewyróbka z niewytrzymką...Dobór głośników do dwudrożnego zestawu stereo DIY - niewyróbka z niewytrzymką...

Zwiedzający byli pod wrażeniem jak mogą grać tanie kolumny wykonane z głową.
    Takie kolumny grają zdecydowanie lepiej od marketowych chłamów i Kowalskiemu nic więcej do szczęścia nie potrzeba. No chyba że jeszcze więcej basu, no to wtedy lepiej wybrać te większe projekty które już zalinkowałem.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    pastefqa wrote:
    Jak bardzo musiałbym się pomylić żeby skopać zwrotnicę do zestawu dwudrożnego?

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne - wystarczy źle dobrać częstotliwości podziału, nachylenia i charakterystyki filtrów i zwrotnica będzie skopana. Ilość dróg nie ma tu większego znaczenia, choć rzeczywiście im więcej, tym trudniejsze zadanie.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Do tego co napisał Kol. Artur k. należy dodać, że sytuacja staje się jeszcze bardziej wymagająca w wypadku konieczności zastosowania filtrów o większym nachyleniu;m a te są wymagane przeważnie w zespołach głośnikowych 3 i więcej drożnych, oraz nawet w niektórych 2-way.
    To wszystko (wybór częstotliwości, nachylenie, ilość dróg) zależy ściśle od użytych przetworników i ich indywidualnych parametrów.
    Zrobienie prawidłowo zestrojonej zwrotnicy to sztuka, z którą nawet potężni producenci miewają problemy - a na pewno mają o wiele większe możliwości techniczne.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Choć to może nie jest najlepszy przykład, ale w takich ZG20/4 produkcji Tonsilu były różne filtry - dla głośników niskotonowych 6dB, zaś dla wysokotonowego 12dB.
    W ZG30C dla niskich tonów jest 6dB, zaś dla wysokich 18dB, dodatkowo są korektory impedancji.
    Ktoś miał konkretny powód dla którego zastosował takie, a nie inne rozwiązania.
    Tego nie da się zrobić za pomocą kalkulatora, kalkulatorem oblicza się jedynie wartości wyjściowe bo od czegoś trzeba zacząć.

Ktoś, kto twierdzi że jest w stanie zrobić dobrą zwrotnicę tylko przy pomocy kalkulatora, po prostu nie ma o tym pojęcia.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Artur k. wrote:
    Ktoś, kto twierdzi że jest w stanie zrobić dobrą zwrotnicę tylko przy pomocy kalkulatora, po prostu nie ma o tym pojęcia.
    ...i stąd wnika opinia o zwrotnicach "uniwersalnych". Po prostu nie zadziałają dobrze - tym bardziej, że liczone są z kalkulatora...