Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung SDE- 3000n Konfiguracja no-ip ddns monitoring

mpepe 18 Lut 2018 21:25 411 21
  • #1 18 Lut 2018 21:25
    mpepe
    Poziom 10  

    Witam posiadam monitoring w którym Samsung zafundował odcięcie od dostępu online poprze wyłączenie websamsung.net . Dochodzi problem z brakiem stałego IP posiadam internet mobilny z dynamicznym IP . Konfiguruje router z rejestratorem i stronę no-ip.net ale nieoge sobie poradzić .
    Router d-link dwr116
    System na kompie win10
    Rejestrator Samsung SDE- 3000n

    0 21
  • #2 18 Lut 2018 22:08
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet

    Konto sobie założyłeś i domenę na noip?
    Router ma publiczne IP na WAN? (Stawiam że tak bo działał ddns od Samsunga)

    0
  • #3 18 Lut 2018 22:45
    mpepe
    Poziom 10  

    Nie wiem czy dobrze myślę ale zaraz dodam screena

    1. Konto i domena jest na no-ip
    2. Chyba tu jest Bingo ddns Samsunga działał ale na innym routerze. Na obecnym mam ustawione 192.168.2.1 czyli pewnie wewnętrzne ?

    Obydwa ustawienia ze zdjęć poniżej mam zmienić ?

    Moderowany przez jimasek:

    Proszę nie pisać postu pod postem a edytować ostatni post - posty scaliłem w jeden.
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

    0
  • Pomocny post
    #4 18 Lut 2018 23:05
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet

    Nie o to chodzi, jak już to daj screena z zakładki status. Jeśli masz konto i domenę założoną to nie wiem co może nie działać. Nie ma błędów w pisowni?

    0
  • #6 19 Lut 2018 21:12
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    @mpepe ten publiczny adres IP masz wykupiony u dostawcy internetu??? Jako dodatkowa usługa?

    0
  • #7 19 Lut 2018 22:41
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet

    Jaki masz apn ustawiony?

    0
  • #8 20 Lut 2018 07:29
    mpepe
    Poziom 10  

    Hmm im dalej w głąb tym głębiej brnę w bagno 😀

    Adres IP nie wykupiłem nie płacę dodatkowo za nic. Wchodząc na strony sprawdzające moje IP w sieci za każdym razem mam nadane inne czyli dynamicznie.

    Jeśli chodzi o ten adres IP ze wcześniejszego screena o który pytałeś to nie mam pojęcia skąd on jest .
    CZY coś tu zmienia jak powiem że router mam osobno z modemem ? Teraz pomyślałem że sprawdzam ustawienia routera i grzebie w nich, ale to modem łączy się z siecią bezpośrednio.


    Sprawdziłem kolejny raz po wypięciu routera z modemem z prądu ten adres IP w zakładce WAN też uległ zmianie chociaż jest inny niż ten który wyświetla mi się po sprawdzeniu np. poprzez stronę www.whatismyip.com.. Czyli wytłumaczy mi ktoś dlaczego w zakładce WAN jest IP inny niż ten pod którym widoczny jestem w sieci na myip.com?

    0
  • #9 20 Lut 2018 08:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Bez wykupienia publicznego IP u operatora twoje przekierowania porów i używanie domeny ddns nic nie daje bo i tak nie będziesz miał dostępu z zewnątrz do swoich usług w sieci lokalnej.

    0
  • #10 20 Lut 2018 09:35
    mpepe
    Poziom 10  

    Pogubiłem się.... Z tego co do tej pory się nauczyłem to po to jest zewnętrzny DNS na takich stronach na np-ip.pl żeby użytkowniką ze zmiennym IP no neostrada umożliwić dostęp
    do podglądu kamer z każdego miejsca .

    Pod spodem info ze strony : http://www.dipol.com.pl/do_czego_sluzy_ddns_d...domain_name_system_i_jak_go_uzywac__bib93.htm

    "Co to jest DDNS?

    Jeżeli chcemy uruchomić serwer np. ze stroną www lub podglądem kamer monitoringu dostępny z każdego miejsca w Internecie, a nie posiadamy stałego adresu IP, tylko otrzymujemy go (publiczny adres) dynamicznie z serwera DHCP (jak np. w przypadku Neostrady) musimy skorzystać z usługi DDNS (Dynamic Domain Name System) czyli usługi dynamicznego serwera nazw."

    I dalej

    "Z pomocą idzie usługa DDNS, która tak jak DNS posiada bazę danych z wpisami zależności adresu domenowego z numerycznym, ale może być aktualizowana w dowolnej chwili czasu przez posiadacza domeny. Dzięki temu serwer może być osiągalny pod jedną, ustaloną nazwą niezależnie od tego, jaki adres IP w danej chwili posiada."

    Więc chyba dobrze myślę przecież po to jest program IP updater który aktualizuje na bieżąco mój dynamicznie nadany IP i przypisuje go do mojej domeny xxxx.ddns.net

    0
  • Pomocny post
    #11 20 Lut 2018 09:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wszystko się zgadza ale kiedy masz publiczny adres IP bez żadnych blokad. Twój adres IP na WAN-ie routera może i jest publiczny ale zablokowany na firewall-u dostawcy internetu. Dostęp z zewnątrz trzeba sobie wykupić/dostać w zależności od operatora. Zwykła usługa dostępu do internetu przez sieć GSM nie umożliwia takiego działania jak ty sobie wyobrażasz.

    Druga sprawa to publiczne IP z dostępem z zewnątrz może być potencjalnie bardzo niebezpieczne bo dajemy dostęp do swojej sieci lokalnej.

    0
  • #12 20 Lut 2018 09:57
    mpepe
    Poziom 10  

    No to wszystko jasne . Dziękuję za informację trochę jestem teraz "mądrzejszy ".
    A ewentualnie jeszcze zapytam czy to jest/była ostatnia opcja podglądu monitoringu z zewnętrznej sieci ? Nie ma innego sposobu ?
    Wykupienie stałego IP kosztuje chyba około 18zl + ryzyko udostępniania sieci lokalnej na zewnątrz = jest nieopłacalne .
    Lepiej zainwestować w nowy rejestrator wbudowana usługą chmury ?

    0
  • Pomocny post
    #13 20 Lut 2018 10:00
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    mpepe napisał:
    A ewentualnie jeszcze zapytam czy to jest/była ostatnia opcja podglądu monitoringu z zewnętrznej sieci ? Nie ma innego sposobu ?

    Skorzystanie z VPN-a ale to przy braku publicznego IP też masz koszty 30-40zł miesięcznie (zależy ile danych).

    mpepe napisał:
    Lepiej zainwestować w nowy rejestrator wbudowana usługą chmury ?

    To jest najrozsądniejsze rozwiązanie. Polecam Dahua lub Hikvision.

    0
  • #14 20 Lut 2018 11:01
    mpepe
    Poziom 10  

    Właśnie sprawdziłem dostępne rejestratory i tu problem z wejściem/wtykiem. Moje kamery Samsung mają zasilanie z rejestratora. A te rejestratory które oglądam mają wejście "video in" i pewnie są do kamer z własnym zasilaniem


    Na zdjęciu mój wtyk od kamery (nie wiem jak się on nazywa) a na drugim zdjęciu mój rejestrator i gniazda po lewej w te gniazda wpinam kamery a po prawej stronie gniazda "video in" to są te gniazda które posiadają nowe rejestratory ale nie posiadają tych wejść żebym wpiął moje kamery. Nie wiem czy to zrozumiałe co napisałem :-) mam nadzieję, że jest.

    0
  • Pomocny post
    #15 20 Lut 2018 11:10
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie spotkałem się z taką technologia podłączania kamer. Chyba już swoje lata ma.

    0
  • #16 20 Lut 2018 16:57
    mpepe
    Poziom 10  

    2010r produkcji czyli 8lat minęło w tej branży to prawie jak wiek ale kamery są naprawdę solidne co prawda już nie full HD ale przyzwoite HD z dobrym podświetleniem diodami. No i jak dla mnie podstawa zasilanie po jednym kablu wraz ze sygnałem video bo odpada potrzeba prowadzenia 240V pod każdą kamerę .


    Dziękuję za dotychczasową pomoc jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to napiszę/zapytam.

    0
  • #17 20 Lut 2018 17:24
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Napewno hikvision ma taką technologię zasilania po "koncentryku" nie wiem czy Dahua chyba też.

    0
  • #18 20 Lut 2018 19:32
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet

    Przecież za 5 zł masz w cyfrowym Polsacie zmienne publiczne IP. Wtedy sobie ustawiasz DDNS i wszystko działa. A na bezpieczeństwo sieci to nie wpływa. Po to mamy router na którym przekierowujemy odpowiednie porty na konkretne urządzenia a reszta jest schowana za NAT.

    0
  • #19 20 Lut 2018 19:58
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    @makosuu chyba nie wiesz jak stare rejestratory są wrażliwe na wystawianie ich w internet. Ile można spotkać tego w sieci internet i oglądać sobie co dusza zapragnie. Nie mówiąc o tym że przejęte rejestrator służą do dalszych ataków w sieci.

    0
  • Pomocny post
    #20 20 Lut 2018 20:03
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet

    Ja dobrze wiem. Ale o Samsungu nie słyszałem aby był dziurawy. Z tego co pamiętam to chodziło o BCS, Dahua i inne które mają zerżnięte z siebie oprogramowanie z dziurami. A problem był także jak ludzie wpisywali rejestrator w DMZ co otwierało drogę do telnetu. Dobrze wiem ile jest niezabezpieczonego sprzętu wystawionego w internet, wystarczy odpalić program router scan v2.60 zapuścić skan jakiegoś zakresu adresów np. 83.0.0.0/12. Cała masa routerów dostępnych z internetu na które można się zalogować.

    0
  • #21 21 Lut 2018 14:15
    mpepe
    Poziom 10  

    No to słowo przeciwko słowu.😀

    To kamerki online są niebezpieczne czy nie ?

    0
  • Pomocny post
    #22 21 Lut 2018 16:50
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet

    Tak jak pisałem nie słyszałem aby samsung byl dziurawy. Bez obaw. Poza tym jak zrobisz to na niestandardowymi porcie to nie ma szans w zasadzie na włamanie. Niestandardowy port to np. 27196 czy ajkis inny wysoki, albo po prostu jakiś nietypowy np 8877.

    0