Witam. W piecu junkers ceraclass zw 24-2 dv kep 31 , kiedy włączam cwu następuje zagotowanie wody i wyrzut przez zawór bezpieczeństwa. tak dzieje się raz na dwa, trzy dni. Podczas pozostałych uruchomień działa normalnie. Zauważyłem iż kiedy wyłączam cwu, na manometrze można zauważyć skok ciśnienia około 1 bar. Ciśnienie na piecu 1,2 zimny. Piec zamontowany listopad 2016. Instalacja+ kaloryfery z 2004. W marcu 2017 działo się to samo, wymieniona była pompa przez serwisanta, kręcił nosem że to nie pompa, sugerował brudną wodę w obiegu, ale wymienił (po pół rocznym działaniu pieca), działało dobrze. W listopadzie 2017 znowu zaczęło się dziać to samo. Wypłukałem całą instalacje(nie była to jakoś strasznie brudna woda) wodą przez zawór dopustowy, korzystałem z tej instrukcji .http://www.ferdom.pl/index.php?a=lista&k=220 (zrobiłem tylko 1 punkt) Przegrzewanie ustało. 16 luty znowu przegrzało, 19 luty znowu przegrzało. Czy powinienem podjąć się czyszczenia z uwzględnieniem punktów 1,2,3,4? Czy pozostawienie w obiegu środka czyszczącego na 2-14 dni nie będzie miało wpływu na prace pompy ( brudna woda w obiegu cw) zawieszanie się, przegrzanie, wyrzut przez zawór bezpieczeństwa?
Praca cw (kaloryfery) prawidłowa, tylko kiedy włączam cwu(ciepła woda w kranie) następuje przegrzanie E9.
Dziękuję i proszę o pomoc.
Praca cw (kaloryfery) prawidłowa, tylko kiedy włączam cwu(ciepła woda w kranie) następuje przegrzanie E9.
Dziękuję i proszę o pomoc.