Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Skoda Fabia 1.4 mpi - Szarpie na niskich obrotach

Łuki0601 21 Feb 2018 16:28 10248 12
    Łuki0601
    Level 8  
    Witam. Mam problem ze Skodą Fabią 1.4mpi kod silnika AZE. Mianowicie szarpie na niższych obrotach 1200-1600 obr/min. Elektryk powiedział że mam problem z podciśnieniem więc zacząłem od tego. Uszczelka pod głowicą wymieniona, głowica zrobiona. Po tej operacji trochę się poprawiło ale czas wtrysku 3.09-4.12 i podciśnienie 360-390 pokazuje na Vag-u. Wymieniłem przepustnice, pedał gazu, cewke, świece. Problem dalej występuje. Dzwoniłem do serwisu i tam powiedzieli mi że może oprogramowanie się sypło. Czy to możliwe? Proszę o poradę bo już za dużo kasy włożyłem w to auto
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ciśnienie paliwa do sprawdzenia. Szarpie wtedy, kiedy ma duże zapotrzebowanie na paliwo.
    Łuki0601
    Level 8  
    3 bary bez podciśnienia 2.5 z podciśnieniem na biegu jałowym.
    Dodano po 3 [godziny] 41 [minuty]:
    Nie napisałem że auto z LPG. Problem występuje na Pb i LPG. Przeważnie jest tak gdy zwalniam autem do zakresu obrotów 1200-1600 i chce je wyrównać lub zwiększyć. Wtedy zaczyna szarpać. Jedyne co w tym momencie mnie ratuje to wciśnięcie sprzęgła i pozwalam aby obroty spadły na minimalne lub wciśnięcie sprzęgła i dodanie gazu. Po tym silnik normalnie pracuje do chwili gdy znów muszę zwolnić lub wychamować silnikiem w zakres obrotów 1200-1600 wtedy problem powraca
    Pawel wawa
    Jaka instalacja LPG, bo nawet rocznika auta nie widzę.
    Łuki0601
    Level 8  
    Rocznik auta 2001. Instalacja Kme. Tylko czy Pb czy LPG to objawy takie same. Jeździłem trochę na samej Pb bo myślałem że to przez LPG ale nic się nie zmieniło
    szumi214
    Level 11  
    Jak długo jeździsz na LPG?
    Łuki0601
    Level 8  
    Skode kupiłem z gazem. Zrobiła na instalacji 60tys.
    szumi214
    Level 11  
    Sprawdź ciśnienie w cylindra, gaz eksploatację mocniej pierścienie, może się kończą.
    Łuki0601
    Level 8  
    To zrobiłem na samym początku. Ciśnienie 12.5 na każdym cylindrze. Jak wymieniałem uszczelkę pod głowicą to wyciągałem tuleje żeby wymienić uszczelki pod nimi. Na tulejach nawet rantu nie ma i jest orginalne honowanie. Oleju od wymiany do wymiany nic nie pobiera.
    Pawel wawa
    Łuki0601 wrote:
    Jeździłem trochę na samej Pb bo myślałem że to przez LPG ale nic się nie zmieniło
    Butlę miałeś zakręconą? Gaz z przewodów wypalony? Bo jak nie, to test do kitu.
    hobbista
    Level 20  
    Łuki0601 wrote:
    Tylko czy Pb czy LPG to objawy takie same.
    Część wspólna dla tych paliw to układ zapłonowy . Podmień moduł cewek na próbę. Świece zapłonowe jakie masz ?
    Łuki0601
    Level 8  
    Świece nowe NTG , cewka nowa. Wtryski od gazu odłączone. Tzn odłączone rurki.
    Łuki0601
    Level 8  
    Problem rozwiązany.