Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

s-mig 160 smarka zamiast spawać

Szalla1 23 Lut 2018 21:41 420 6
  • #1 23 Lut 2018 21:41
    Szalla1
    Poziom 10  

    Witam panowie. Mam problem z moim migiem, po 10 latach rozpadł się przełącznik krzywkowy i nie wiem czy doszło do jakiegoś zwarcia czy co, bo wybiło korki.
    Przełącznik wymontowałem i polutowałem kable tak jak były połączone w pozycji 4, bo tylko na tej pozycji używam miga i reszta pozycji jest zbędna. Niestety mig nie działa tak jak powinien, zamiast spawać tylko smarka. Teraz pytanie mam do znawców tematu, czy padło trafo czy co? Gdzie szukać przyczyny, jak sprawdzić poszczególne elementy bo szkoda trochę tej spawarki.

    s-mig 160 smarka zamiast spawać


    s-mig 160 smarka zamiast spawać

    0 6
  • Pomocny post
    #2 23 Lut 2018 22:41
    arturavs
    Poziom 38  

    Sprawdź diody w mostku.

    0
  • #3 24 Lut 2018 20:30
    stasiekb100
    Poziom 22  

    I sprobuj na innym uchwycie bo może być uszkodzenie przewodu podającego drut.

    0
  • #4 25 Lut 2018 18:45
    SQ5AZP
    Poziom 26  

    Sprawdź czy nie pomyliłeś odczepów. NA IV zakresie powinieneś mieć najwyższe napięcie.

    0
  • #5 27 Lut 2018 19:53
    Szalla1
    Poziom 10  

    Jutro będę miał nowe diody kyz 72/35 to zobaczymy czy coś się poprawi. Kable dobrze połączone bo spawarka zawsze na 4 pozycji chodziła, dopóki nie rozleciał się przełącznik. Tak samo uchwyt, wszystko z nim ok.

    0
  • #6 27 Lut 2018 21:38
    arturavs
    Poziom 38  

    Szalla1 napisał:
    jutro będę miał nowe diody kyz 72/35


    A te w mostku sprawdziłeś? Bo wymiana na "pałę" nie ma sensu.

    0
  • #7 05 Mar 2018 19:34
    Szalla1
    Poziom 10  

    dziękuje panowie wymieniłem diody , przerobiłem chłodzenie , dołożyłem bezpiecznik i śmiga jak ta lala :)

    0