Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dzwonek do drzwi i dodatkowe podłączenie innego dzwonka bezprzewodowo

Marcino DJ 23 Feb 2018 22:39 6162 39
    Marcino DJ
    Level 9  
    Witam serdecznie, Posiadam w domu dzwonek do drzwi typu gong 220v i potrzebuję do niego podłączyć coś takiego żebym miał i w innych niezależnych ze sobą dwóch pomieszczeniach również dzwonek ale sygnał podawany drogą radiową. Może ktoś mi podpowie co można było by dokupić żeby coś takiego zainstalować?? :?:
    mieszaczwcz
    Level 31  
    najprościej to zdemontować to co jest i 3 x Dzwonek bezprzewodowy P5719 EMOS wszystkie ustawić na ten sam kanał.
    Można też na starym i 2 bezprzewodowych ale dodatkowo potrzebny przekaźnik lub 2 kontaktrony
    Marcino DJ
    Level 9  
    Możesz kolego jasniej coś napisać z tymi kontaktronami???
    mieszaczwcz
    Level 31  
    kontaktrony to taki pomysł na szybko , do sprawdzenia ale wydaje mi się że działać będzie

Mianowicie do ruchomej części stalowego rdzenia elektromagnesu w gongu przyczepić mały magnes i w jego pobliżu umieścić kontaktron, umiejscowić go tak aby w chwili zadziałania elektromagnesu nastąpiło zwarcie jego styków który połączone będą przewodami ze stykiem (przyciskiem wywoławczym) nadajnika .

Spowoduje to zwarcie dodatkowego przycisku dzwonka bezprzewodowego, Wystarczy już pierwszy impuls pochodzący z kontaktrona aby zadziałał bezprzewodowy nadajnik i uruchomił dzwonki które pracowały by na tym samym kanale wywoławczym.
    Ot co
    Marcino DJ
    Level 9  
    mieszaczwcz wrote:
    kontaktrony to taki pomysł na szybko , do sprawdzenia ale wydaje mi się że działać będzie

Mianowicie do ruchomej części stalowego rdzenia elektromagnesu w gongu przyczepić mały magnes i w jego pobliżu umieścić kontaktron, umiejscowić go tak aby w chwili zadziałania elektromagnesu nastąpiło zwarcie jego styków który połączone będą przewodami ze stykiem (przyciskiem wywoławczym) nadajnika .

Spowoduje to zwarcie dodatkowego przycisku dzwonka bezprzewodowego, Wystarczy już pierwszy impuls pochodzący z kontaktrona aby zadziałał bezprzewodowy nadajnik i uruchomił dzwonki które pracowały by na tym samym kanale wywoławczym.
    Ot co

Ciekawe rozwiązanie podoba mi się :) Nadmieniam że jeden budynek mam 60 metrów od drugiego a dokładnie chodzi mi o sklep. Nie mam możliwości przerobienia instalacji elektrycznej ponieważ już wszystko jest na gotowe zrobione na zewnątrz i wewnątrz domu. Sklep był dobudowany rok temu i szczerze mówiąc dopiero po czasie pomyślałem że takie rozwiązanie przydało by się choćby ze względu na kuriera który nie raz dzwoni do domu dzwonkiem a nikt mu nie otwiera bo jesteśmy w sklepie. Może kolega podeśle mi jakieś linki do tych urządzeń które musiał bym kupić żeby coś takiego zrobić?? No i mam jeszcze jeden mankament który chciałbym żeby zrobić ;) O tuż posiadam w odległości 80 metrów od domu gołębnik w którym spędzam nie raz dużo czasu i potrzebuję coś takiego żeby zainstalować jakiś dzwonek z pilota. W razie czego jak by nie ktoś wołał po po co się ma drzeć przez pół działki jak wystarczy że zadzwoni i gitara :D Testowałem dzwonek bezprzewodowy ale chyba za duża odległość chociaż nie ma nic na przeszkodzie pod kontem drzew i innych budynków.
    mieszaczwcz
    Level 31  
    w ofercie sklepów z asortymentem antywłamaniowym tzw radiolinie jedno, dwu , cztero kanałowe
    kanały uruchamiane pilotem do jednej radiolinii można zameldować kilka /kilkanaście osobnych pilotów produkowane są na 100 i 200m to chyba by wystarczyło dla uzupełnienia info są też z zasięgiem ponad 10km

tu kilka przykładów normalnych i nienormalnych radiolinii ponieważ tak samo nazywa sie potocznie transmitery

Dzwonek do drzwi i dodatkowe podłączenie innego dzwonka bezprzewodowo

https://www.olx.pl/elektronika/q-radiolinia/

https://www.fonex.pl/kategorie/sterowniki-radiowe-25.html?gclid=CjwKCAiAt8TUBRAKEiwAOI9pAJkh5kvqXg3ZFSx6s1sXGIYUXEyqFkAQTN2bAgOofKF28IPUP0p5NxoCamEQAvD_BwE
    mieszaczwcz
    Level 31  
    Ai też taki dzwonek przyda się gołąbkom coby rano stawiać ich na na bacznośc ale też odwrotnie powinne mieać swój przycisk, :!: i napewno szybko by załapały oco chodzi :D
    zybex
    Helpful for users
    Do istniejącego dzwonka dołącz dodatkowo (równolegle) przekaźnik na takie samo napięcie jak gong. Z chwilą zadziałania gongu, zadziała tez przekaźnik. Co zrobisz dalej, to już zależy od ciebie. W każdym razie masz do dyspozycji styki przekaźnika, na których nie ma napięcia. Możesz je zatem wykorzystać do zdalnego sterowania dodatkowych dzwonków, np. radiolinii z przyłączonymi innymi dzwonkami lub gotowych tanich dzwonków bezprzewodowych.
    Rezystor240
    Level 41  
    zybex wrote:
    Do istniejącego dzwonka dołącz dodatkowo (równolegle) przekaźnik na takie samo napięcie jak gong. Z chwilą zadziałania gongu, zadziała tez przekaźnik.

Dokładnie tak, przekaźnik jest dużo bardziej funkcjonalny i mniej wymagający.

Marcino DJ wrote:
    Można też na starym i 2 bezprzewodowych ale dodatkowo potrzebny przekaźnik lub 2 kontaktrony

Stosowanie kontaktrona wymaga użycie magnesu, co jest kłopotliwe.
    Następnie trzeba to ustawić odległość aby kontaktron 'załapał' przy dostawieniu magnesu.
    zybex
    Helpful for users
    Rezystor240 wrote:

Stosowanie kontaktrona wymaga użycie magnesu, co jest kłopotliwe.
    Następnie trzeba to ustawić odległość aby kontaktron 'załapał' przy dostawieniu magnesu.

Zastosowanie przekaźnika przy dzwonku drzwiowym, nie stwarza żadnych tego typu komplikacji. Dzwonek można sobie nawet zmieniać a przekaźnik zawsze pozostaje.
    Marcino DJ
    Level 9  
    Wszystko super wygląda ale nie do końca kapuję ponieważ nie jestem jakimś tam zawodowcem w tej dziedzinie tylko samoukiem. Teraz tak dzwonek typu gong jest na prąd 220v a radiola 12v może jakiś rysunek prosty by ktoś tu podrzucił jak to podłączyć żeby rozjaśnić ni z deka bo nie mogę sobie wyobrazić. Ps.Dziękuję Panowie za tak konkretne podpowiedzi. Jednak warto było się tu zalogować :)
    zybex
    Helpful for users
    Ta radiolinia z pilotami nie za bardzo mi tu pasuje. Lepiej kupić dwa dzwonki bezprzewodowe o odpowiednim zasięgu. Ustawić je na ten sam kanał częstotliwości i jednym bezprzewodowym przyciskiem wywołać dzwonienie obu odbiorników, czyli dzwonków.
    Stosując wspomnianą radiolinię trzeba by było dokupić jeszcze dodatkowe dzwonki.

Odnośnie zasilania, to wspomniane dzwonki przeważnie są na zasilanie bateryjne, więc nie trzeba nic robić. Jedynie odpowiedni przekaźnik pośredniczący między podaniem 230V na gong i podaniu zwarcia do przycisku bezprzewodowego zamontowanego tuż obok gongu.
    mieszaczwcz
    Level 31  
    2 dzwonki na tym samym kanale to był pierwszy pomysł, ale problemem może być zasięg o którym autor wspomniał w #5 p.
    Marcino DJ
    Level 9  
    Dziś skusiłem się pojechać do Obi i tam zacząłem drążyć temat dzwonków bezprzewodowych :) No i trafiłem na fajny dzwonek który by spełniał moje wymagania w celu np. przywołania mnie a zasięg do 150 metrów w terenie otwartym. Ale pech mnie spotkał taki że uszkodzony dzwonek kupiłem i muszę jechać go zwrócić.
    http://allegr

Linki zostały usunięte - zgodnie z regulaminem pkt.3.1.18 [dzimi]
  • Helpful post
    barondary
    Level 19  
    Do wyjścia dzwonka 230V podłączyć mały zasilacz 5V (np. zasilacz USB ) na wyjście zasilacza przekaźnik na 5V a styki przekaźnika do styków przycisku dzwonka bezprzewodowego. Gdy ktoś zadzwoni przekaźnik zwiera styki przycisku dzwonka bezprzewodowego i masz powiadomienie. To najprostsza metoda, która u mnie się sprawdza. No i tania - koszt komponentów nie przekracza 10 zł.
    Rezystor240
    Level 41  
    barondary wrote:
    Do wyjścia dzwonka 230V podłączyć mały zasilacz 5V (np. zasilacz USB ) na wyjście zasilacza przekaźnik na 5V a styki przekaźnika do styków przycisku dzwonka bezprzewodowego.

Można zastosować przekaźnik na napięcie sieciowe.
    Po co sobie utrudniać i montować przekaźnik na 5V.
    zybex
    Helpful for users
    Wiadomo, że lepiej zastosować przekaźnik na zasilanie sieciowe. Z kolei zasilacz może się przydać do zasilenia przycisku bezprzewodowego (nadajnika) ale zapewne potrzebny będzie na 12V. Najprościej wziąć taki od wzmacniacza antenowego, które często leżą niepotrzebne. Oczywiście pozostaje zasilanie bateryjne, ale wtedy trzeba pamiętać o wymianie baterii co kilka jakiś czas.
    Marcino DJ
    Level 9  
    barondary wrote:
    Do wyjścia dzwonka 230V podłączyć mały zasilacz 5V (np. zasilacz USB ) na wyjście zasilacza przekaźnik na 5V a styki przekaźnika do styków przycisku dzwonka bezprzewodowego. Gdy ktoś zadzwoni przekaźnik zwiera styki przycisku dzwonka bezprzewodowego i masz powiadomienie. To najprostsza metoda, która u mnie się sprawdza. No i tania - koszt komponentów nie przekracza 10 zł.

Mam jakieś ładowarki starego typu do telefonów to zastosuję tylko gorzej z przekaźnikiem na takie napięcie muszę się wybrać do sklepu elektronicznego. Tylko jest jedno ale czy zadziała przycisk dzwonka na tak niskie napięcie jeśli w nim jest zastosowana bateria 12v???

Dodano po 17 [minuty]:

zybex wrote:
    Wiadomo, że lepiej zastosować przekaźnik na zasilanie sieciowe. Z kolei zasilacz może się przydać do zasilenia przycisku bezprzewodowego (nadajnika) ale zapewne potrzebny będzie na 12V. Najprościej wziąć taki od wzmacniacza antenowego, które często leżą niepotrzebne. Oczywiście pozostaje zasilanie bateryjne, ale wtedy trzeba pamiętać o wymianie baterii co kilka jakiś czas.

Tu myślę że to rozwiązanie nie jest głupie tylko jak to podłączyć ??? Myślę ze taka bateria 12v jeszcze w pomieszczeniu to starczy na kilka lat a nawet jak bym co roku wymieniał to nie jest znowu tak duży koszt.
    zybex
    Helpful for users
    Marcino DJ wrote:

zybex wrote:

Tu myślę że to rozwiązanie nie jest głupie tylko jak to podłączyć ??? Myślę ze taka bateria 12v jeszcze w pomieszczeniu to starczy na kilka lat a nawet jak bym co roku wymieniał to nie jest znowu tak duży koszt.

Tym bardziej, że do tej pory nie miałeś dodatkowych dzwonków. W nadajniku bateria praktycznie się nie zużywa podczas czuwania i zapewne na długo wystarczy.
    Odnośnie jeszcze samego przekaźnika, to upewnij się czy ten gong ma w środku redukcję napięcia. Jeżeli tak, to można użyć znacznie mniejszego przekaźnika (gabarytowo), który można umieścić w obudowie gongu i wyciągnąć jedynie dwa kabelki do nadajnika. Jeżeli jednak faktycznie jest ten gong na 230V, to musisz kupić jak najmniejszy przekaźnik na 230V lub zastosować miniaturowy zasilacz i dopiero wtedy przekaźnik na niskie napięcie. Zasilacz taki nie będzie pobierał ogóle prądu podczas czuwania, bo napięcie dostanie tylko w chwili gdy ktoś będzie naciskał przycisk dzwonka przed wejściem.
    Marcino DJ
    Level 9  
    Tym bardziej, że do tej pory nie miałeś dodatkowych dzwonków. W nadajniku bateria praktycznie się nie zużywa podczas czuwania i zapewne na długo wystarczy.
    Odnośnie jeszcze samego przekaźnika, to upewnij się czy ten gong ma w środku redukcję napięcia. Jeżeli tak, to można użyć znacznie mniejszego przekaźnika (gabarytowo), który można umieścić w obudowie gongu i wyciągnąć jedynie dwa kabelki do nadajnika. Jeżeli jednak faktycznie jest ten gong na 230V, to musisz kupić jak najmniejszy przekaźnik na 230V lub zastosować miniaturowy zasilacz i dopiero wtedy przekaźnik na niskie napięcie. Zasilacz taki nie będzie pobierał ogóle prądu podczas czuwania, bo napięcie dostanie tylko w chwili gdy ktoś będzie naciskał przycisk dzwonka przed wejściem.[/quote]

Sprawdziłem dzwonek nie ma nic co by zmniejszało napięcie na mniejsze. Co ten przekaźnik ma zewrzeć włącznik na przycisku w dzwonku?? Czyli dobra zostawiamy zasilanie bateryjne przycisku od dzwonka bezprzewodowego a co ma dać impuls na ten przycisk?? Już się trochę pogubiłem ale myślę ze powoli wracamy na właściwy tor :idea: Może tak by ktoś mi objaśnił jak chłopu na granicy prościej ;) :D
    zybex
    Helpful for users
    Kupujesz nieduży przekaźnik z cewką na napięcie ~230V. Cewkę podłączasz równolegle do zacisków gongu (za pomocą odpowiedniego kabla, czyli aby to było bezpieczne).
    W tym momencie z chwilą gdy ktoś naciśnie przycisk przy wejściu, oprócz gongu zadziała też przekaźnik, który przełączy (załączy) styk (styki).
    Pod styk, który będzie zwierał po zadziałaniu przekaźnika, podłączasz dwa cienkie kabelki, które wcześniej musisz przyłączyć równolegle do przycisku w nadajniku (prawdopodobnie trzeba je będzie przylutować).

Jak nie masz lutownicy, to idziesz z tym bezprzewodowym przyciskiem do kogoś kto ją ma, i prosisz o przylutowanie dwóch kabelków równolegle do pól stykowych nadajnika. W ten sposób zwarcie na chwilę ze sobą wspomnianych kabelków, spowoduje zadziałanie nadajnika. Informacja pójdzie drogą radiową do odbiornika, który wyda odpowiedni dźwięk.
    barondary
    Level 19  
    Zasilacz + przekaźnik 5V to tańsze rozwiązanie niż sam przekaźnik na 230V, choć zajmuje więcej miejsca. Dałem na to oddzielną puszkę natynkową. Wejście 230V zasilacza podłączasz kablem sieciowym równolegle do zacisków gongu, wyjście do cewki przekaźnika, a styki przekaźnika równolegle do przycisku nadajnika.
    Marcino DJ
    Level 9  

A czy tak bez tego przekaźnika nie zadziała urządzenie?? Po co sobie komplikować życie?? ;)

Dodano po 8 [godziny] 8 [minuty]:

Tak na szybkiego zmontowałem i bez przekaźnika luksusowo działa :D Zastosowałem zasilacz 12v od anteny siatkowej i myślę że to w zupełności wystarczy.
    Ps. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi w tym temacie :) No i złamanego punkta nie dostanę a mam tylko 23 :(

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Własnie skończyłem montaż wszystkiego w obudowie dzwonka super działa i bez przekaźnika :D
    Patrząc na zdjęcie po lewej stronie jest płytka od dzwonka (nadajnik) wklejona niżej transformatorek 12v również na klej przymocowany ;) po prawo na dole mini układ prostowniczy a zasilanie 220V z transformatora jest podpięte pod zaciski do dzwonka :)

zybex
    Helpful for users
    Transformator nie działa w stanie czuwania. Działa tylko przez chwilę, gdy ktoś naciśnie przycisk dzwonka.
    zybex
    Helpful for users
    Nie działa w stanie, gdy nikt nie naciska przycisku przy drzwiach. Po prostu nie dociera do niego zasilanie. To inny stan, niż te które raczyłeś wymienić. Jak zatem ma się zrobić ciepły?
    zybex
    Helpful for users
    Zrozum, że nie jest tam podawane napięcie, bo po drodze jest przycisk (przerwa jakbyś nie wiedział).
    Rezystor240
    Level 41  
    Transformator z układem prostującym i stabilizującym jest podłączony zamiast baterii, która ciągle zasila układ nadajnika dzwonka.
    Więc transformator podpięty jest ciągle i zasila nadajnik.
    Do przycisku dzwonka jest podpięty przekaźnik, który dopiero wyzwala nadajnik i wysyła odpowiedni sygnał do odbiornika.