Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Play InternetPlay Internet
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Zmywarka Mastercook ZWE-1447X/1 Cod926470002 - nie grzeje wody

24 Lut 2018 00:01 1305 6
  • Poziom 2  
    Witam.
    Próbuję naprawić swoja zmywarkę. Problem jest z brakiem grzania wody - zmywarka nie pokazuje błędu, tylko kończy z zimnymi i niedomytymi naczyniami.

    Sprawdziłem przekaźniki na płycie sterownika i wszystkie pracują (tzn. wysterowane przełączają styk poprawnie), wizualnie na płycie brak uszkodzeń w rodzaju upalonych ścieżek itp. Grzałka w temperaturze pokojowej ma około 30Ω więc zakładam, że sprawna.

    Następnym podejrzanym jest urządzenie wpięte szeregowo razem z grzałką pokazane na załączonym zdjęciu. Problem jest taki, że nie wiem co to dokładnie jest. Szukając w Internecie znalazłem informacje, że tam może być zabezpieczenie przed zagotowaniem wody przez grzałkę lub czujnik zmętnienia wody czy jakoś tak. W temperaturze pokojowej ten nieznany element nie przewodzi prądu, ma dużą (bardzo dużą) rezystancję.

    W miejscu strzałki na zdjęciu są styki z odpiętych dwóch przewodów. Proszę o pomoc w identyfikacji tego elementu i o podpowiedź, gdzie szukać ewentualnie dalej. Pozdrawiam wszystkich czytających ten post ;)
    Zmywarka Mastercook ZWE-1447X/1 Cod926470002 - nie grzeje wodyWP_2018022...12_Pro.jpg Download (145.32 kB)
  • Play InternetPlay Internet
  • Poziom 19  
    Możliwe, że to termostat, jeśli wpięty szeregowo z grzałką to zimny powinien mieć przejście, a jak zagotuje wodę to powinien rozłączyć grzałkę. Podobnie jak w czajniku elektrycznym. Znalazłem coś takiego, sprawdź i porównaj ze swoim.
    Link
  • Play InternetPlay Internet
  • Poziom 22  
    To je włącznik ciśnieniowy, zwiera lub rozwiera styki w momencie kiedy załącza się pompa i w obiegu jest woda. Wymontuj mikrostyk i sprawdź czy styki są dobre.
  • Poziom 2  
    Zmywarka Mastercook ZWE-1447X/1 Cod926470002 - nie grzeje wody
    Miałem trochę czasu żeby znowu pogrzebać przy zmywarce:
    - sprawdziłem wyłącznik ciśnieniowy - sprawny
    - pompkę odpływową - sprawna

    Dodatkowo zmywarka przy którejś próbie uruchamiała się - było pikniecie i po wybraniu programu nic się nie działo, a czas mijał i nic... Przy którejś kolejnej próbie po wybraniu programu uruchomiła się, ale wydaje mi się ze od razu załącza pompę główną i nie da się wyłączyć trzymając przycisk programu.

    Na płytce sterownika pomierzyłem napięcia i wyszło, że po stabilizatorze jest 5 VDC, a przed stabilizatorem jest 12VDC i jak zmierzyłem zmienne napięcie to mój prosty miernik na zakresie VAC pokazał około 27VAC. To samo napięcie tzn. to 12VDC i 27 VAC idzie tez na układ scalony UNL2003. O dziwo na płytce nie znalazłem mostka Gretza :) Więc sposób prostowania napięcia za transformatorem pozostaje dla mnie zagadką. Czy to napięcie przed stabilizatorem jest ok. czy nie ok. ?
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    andrzejtbg napisał:
    O dziwo na płytce nie znalazłem mostka Gretza więc sposób prostowania napięcia za transformatorem pozostaje dla mnie zagadką

    Prąd tam płynie przez jedną diodę, więc przetwornica wykorzystuje tylko prąd jedno połówkowy.
  • Poziom 25  
    Spróbuj wymienić przekaźnik od grzałki na module
  • Poziom 2  
    Zmywarka naprawiona :)

    Winnym okazał się układ UNL2003AN - pomimo nie włączonego programu zmywania grzał się tak, że nie można go było dotknąć palcem dłużej niż kilka sekund i napięcia na wyjściu tez były jakieś dziwne. Dodatkowo wymieniony przekaźnik od grzałki bo jak się okazało nie za każdym razem załączał styki.

    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.