Witam
Miałem ten sam problem co większość użytkowników Nivona, mój ekspres zaczął gasnąć w grudniu 2017 roku, a od miesiąca nie było już nic widać. Przeszukałem cały internet, cały panel z wyświetlaczem mogłem dostać na ebay.de za ok. 160E... drogo!
Dobrałem się do wyświetlacza, policzyłem piny samych diod oled (jest 31), typ sterownika to SSD1303T10. Znalazłem w Łodzi w TME za ok. 250 zł panel z tym samym wyświetlaczem oled (już nie ma w ofercie - wczoraj sprawdzałem). W końcu kupiłem w niemieckiej firmie żółty wyświetlacz ssd1303 za 31E + przesyłka. Przerzuciłem samo ”szkiełko” i po godzinnej walce z odlutowaniem 31 pinowej tasiemki ekspres świeci jak nowy, tyle że na żółto.
Dla kogoś kto nie ma doświadczenia w posługiwaniu się lutownicą i hot-air wymiana może okazać się trudna. Taśma jest bardzo wrażliwa na temperaturę i łatwo ją zepsuć wylutowując. Najlepiej jest się wtedy zaopatrzyć w nowy wyświetlacz, zdemontować panel z ekspresu, wziąć nowe i stare do kogoś, kto podejmie się wymiany. Szacuję, bo dawno już nie praktykuję, że za samą podmianę wyświetlaczy nie powinni skasować więcej niż 100-150 zł. Daje to i tak razem z zakupem części ok. 1/3 ceny serwisowej.