Ponieważ nie uważam się za specjalistę w tym temacie dlatego postanowiłem zaczerpnąć z Waszego doświadczenia.
Ale do rzeczy. Nowy dom - w trakcie budowy - o powierzchni 125 m2. Założenie ogólne:
- ogrzewanie gazem
- wszędzie podpodłogówka (choć zastanawiam się także nad systemem mieszanym czyli podpodłogówka- grzejniki. Ale aby nie mieszać zakłądamy tylko pierwszą opcję).
Czytałem różne artykuły, różne fora internetowe i miałem wybrane kilka kotłów, które ogólnie są polecane. Ale z racji ceny jak i kosztów serwisu zdecyduję się pewnie na Termet Ecocondens Crystal II. Cena powiedzmy ok. 2x mniejsza niż np zachodnie marki a wątpię aby były one 2x lepsze od Termeta.
Waszym zdaniem będzie to dobry wybór?
I druga sprawa - jak sterować ogrzewaniem: ?
- termostat pokojowy
- czujnik temp. zewnetrzny wpięty tylko do kotła
- sterowanie pogodowe zewnętrzne
- połączenie sterowania pogodowego z termostatem pokojowym.
No i jakie sterowniki/regulatory kupić aby jak najefektywniej wykorzystać parametry kotła?
Ale do rzeczy. Nowy dom - w trakcie budowy - o powierzchni 125 m2. Założenie ogólne:
- ogrzewanie gazem
- wszędzie podpodłogówka (choć zastanawiam się także nad systemem mieszanym czyli podpodłogówka- grzejniki. Ale aby nie mieszać zakłądamy tylko pierwszą opcję).
Czytałem różne artykuły, różne fora internetowe i miałem wybrane kilka kotłów, które ogólnie są polecane. Ale z racji ceny jak i kosztów serwisu zdecyduję się pewnie na Termet Ecocondens Crystal II. Cena powiedzmy ok. 2x mniejsza niż np zachodnie marki a wątpię aby były one 2x lepsze od Termeta.
Waszym zdaniem będzie to dobry wybór?
I druga sprawa - jak sterować ogrzewaniem: ?
- termostat pokojowy
- czujnik temp. zewnetrzny wpięty tylko do kotła
- sterowanie pogodowe zewnętrzne
- połączenie sterowania pogodowego z termostatem pokojowym.
No i jakie sterowniki/regulatory kupić aby jak najefektywniej wykorzystać parametry kotła?