Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Renex
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Megabajt model: MGB-350ATXP4 - brak napięcia 5 oraz 12 V, SB OK

krzychu.m 25 Lut 2018 19:31 330 7
  • #1 25 Lut 2018 19:31
    krzychu.m
    Poziom 19  

    Cześć
    Pewno sobie myślicie co za osioł, że nie podaje nawet modelu zasilacza w temacie, ale jako ze jest to sławny MGB-350ATXP4 sami rozumiecie, nikt by tu nie zaglądnął, więc komentarzy złom, do wymiany, nie opłaca się - nie zamieszczać, proszę. Zasilacz leżał w szafce przez kilkanaście lat i chcę go uruchomić tylko hobbystycznie ewentualnie jako przeróbka do ładowarki.

    Do rzeczy, w zasilaczu brak napięcia +5V oraz +12 V, napięcie SB to 5,14V. Po załączeniu wentylator się minimalnie obróci, bardziej pasuję tu słowo drgnie. Sprawdziłem diody, tranzystory jak dla mnie są OK. Wyżej wymienione linie są obciążone żarówka 24V/21W. Co ciekawe po podpięciu zasilacza przez 60W żarówkę do sieci zasilacz wstaje, choć nie zawsze, po szybkim wyłączeniu i włączeniu cisza, trzeba chwilę odczekać.

    Napięcie, które wtedy występują to SB +5,14V, +3,33V, +5,78V, +11,97 czasem spada do +10,36V, -5,19V, -11,6 czasem spada do -11,16V. Układ sterujący to :arrow: SG6105 wychodzi na to, że wykrywa on za wysokie lub niskie napięcie, ale które? Teraz ważne pytanie czy jak pod ten układ podepnę napięcie z zewnętrznego zasilacza pod odpowiednią nóżkę np. pod nóżkę 2 podepnę napięcie +3,3V aby oszukać układ będzie to działać czy dobiję zasilacz?
    Megabajt model: MGB-350ATXP4 - brak napięcia 5 oraz 12 V, SB OKIMG_00..JPG Download (883.78 kB) Megabajt model: MGB-350ATXP4 - brak napięcia 5 oraz 12 V, SB OKIMG_00..JPG Download (567.41 kB)
    Poprawiłem TONI_2003

    0 7
  • Renex
  • #2 25 Lut 2018 19:51
    cyruss
    Poziom 30  

    Jeśli pomiary są prawdziwe to wygląda na zawyżenie +5V. Rozumiem, że do prób obciążasz gałęzie +5V i +12V? Jednak -5V i -12V nie ma po co obciążać, +3,3V zwykle jest robione w jakiś sposób z +5V więc także. Natomiast +5V Stand By to oddzielna przetwornica. Ja w takich przypadkach wymieniam wszystkie elektrolity bez sprawdzania (szkoda na to czasu), a jeśli to nie pomoże to na złom. Dalsze nakłady znacznie przekraczają wartość zasilacza.
    Poprawiłem TONI_2003

    0
  • Renex
  • #3 25 Lut 2018 19:54
    zibq
    Poziom 27  

    O ile dobrze mierzysz to za wysokie jest 5V. Obejrzyj, pomierz dokładnie elementy w obwodzie sprzężenia zwrotnego (część wtórna). Niestety wstawiłeś niewyraźne zdjęcie od strony elementów.

    0
  • #4 25 Lut 2018 20:07
    krzychu.m
    Poziom 19  

    cyruss napisał:
    Rozumiem że do prób obciążasz gałęzie +5V i +12V?

    Tak linia +5 i +12V obciążona żarówką 24V/21W, linia +3,3V bez obciążania.
    zibq napisał:
    Niestety wstawiłeś niewyraźne zdjęcie od strony elementów.
    Która część chcesz zobaczyć dokładniej? Oraz co z podpięciem napięcia z innego zasilacza w celu oszukania układu? Z tego co widzę to zabezpieczenie dla +5 V oraz +12 V jest pobierane z jednego przewodu i rozdzielane do dwóch nóżek układu.

    0
  • #5 25 Lut 2018 21:11
    zibq
    Poziom 27  

    krzychu.m napisał:
    A co z podpięciem napięcia z innego zasilacza w celu oszukania układu?
    Słaby pomysł - układ ma "widzieć" realne napięcie aby nim sterować. Ze zdjęciem chodziło mi o część wtórną. Widać tam jakieś zabrudzenie na jednym z elementów.

    0
  • #6 26 Lut 2018 16:32
    krzychu.m
    Poziom 19  

    Jeśli chodzi o jakieś przypalenia to nić specjalnego nie widać, poza okolicami bezpiecznika ale to moja sprawka. Chodziło Ci chyba o jeden z rezystorów, który znajduję obok D30, ale to jest klej.


    Nie chcę sterować układem przez inny zasilacz, chcę podpiąć tak jak wcześniej napisałem np. +3,3V i sprawdzić czy układ odpala bez żarówki, jeśli odpali to będę wiedział, że winna jest linii +3,3V. Przy okazji sprawdzę czy napięcie jest za wysokie czy za niskie. Jeśli nie odpali to to samo robię na linii +5V i +12V aby wykryć, która linia jest winna.

    0
  • #7 09 Mar 2018 16:22
    krzychu.m
    Poziom 19  

    Hej, czy kondensatory z LOW ESR zawsze mają na obudowie ten napis. Pytam bo takowe zakupiłem ale nie ma nich tego napisu.

    0
  • #8 17 Mar 2018 14:24
    krzychu.m
    Poziom 19  

    Wymieniłem elektrolity, pobawiłem się lutownicą szukając zimnych lutów, zasilacz częściowo ożył tzn napięcie 3,3 jest idealne i wynosi 3,33 pozostałe napięcia to 5,94 oraz 9,92. Jeśli przybliżę dłoń do nóżki nr 17 widać delikatny wzrost napięcia 5V i obniżenie napięcia 12V. Przy wyłączaniu zasilania widać błyśniecie żarówek które są podpięte do linii 5 i 12V, to normalne? Po wyłączeniu zasilania zasilacz nie daję się ponownie włączyć od razu tylko trzeba chwilę odczekać. Macie może jakieś sugestie?

    0