Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Suszarka Hotpoint Ariston TVF651 - nie kręci silnik, programator świeci

kc2ine 26 Lut 2018 11:10 225 3
  • #1 26 Lut 2018 11:10
    kc2ine
    Poziom 6  

    Witam,
    mam problem z suszarka Hotpoint Ariston, programator świeci, po naciśnięciu guzika start jest sygnał dźwiękowy i nic się nie dzieje. Silnik nie obraca ani nie buczy. Sprawdziłem kondensator startujący i wygląda dobrze na mierniku. Napięcie do niego jednak nie dochodzi. Wyłącznik drzwiowy jest dobry. Mały czarny termostat przy wydmuchy pokazuje rozwarcie, nie jestem pewny tu, ale chyba powinien pokazywać zwarcie normalnie. Pasek oczywiście dobry.
    Co jeszcze mogę sprawdzić?

    0 3
  • #2 27 Lut 2018 08:10
    Trull
    Poziom 28  

    Jeśli napięcie nie dociera do silnika sprawdziłbym moduł. Nie powiem ci na co zwrócić uwagę, ale przejdź po okablowaniu z silnika do modułu i dokładnie obejrzyj płytkę, przedzwoń przewody być może masz przerwę.

    1
  • #3 27 Lut 2018 14:47
    kc2ine
    Poziom 6  

    Dzięki za rade, częściowo pomogło jak przelutowałem wszystkie łącza modułu bo teraz silnik się załącza na chwilę, światełko sie robi pomarańczowe z zielonego i po 2-3 sekundach przestaje z takim odgłosem cykania jakby przekaźnik przerywał. Jakieś dalsze sugestie może?

    0
  • #4 28 Lut 2018 12:30
    kc2ine
    Poziom 6  

    Jednak jak podejrzewałem to chyba jest tesrmostat, jak go zwarłem to suszarka chodzi, ale F-03 pokazuje błąd. Wygląda więc, że termostat musze kupic.

    0